Image for post
Image for post

Hey! Here’s the thing in a nutshell:

We would love if you could become our supporter by donating 1 dollar a month to YearCompass.

If our booklet helped you in any way in the past, please consider supporting us. Head over to our Patreon page to become a patron now, or stay and read on for the details.

The reason we’re asking

Maintaining and growing YearCompass costs money.

Even though we don’t draw any salary from it, we still have to pay for a lot of things:

  • the software we use to design and translate the content,
  • the servers that deliver the booklet to…


Image for post
Image for post

Szia! A lényeg egy mondatban:

Ha van rá lehetőséged, válj a támogatónkká havi 250 forinttal.

Ha adott neked a YearCompass a múltban, rengeteget jelentene nekünk, ha most mögénk állnál. A Patreon-oldalunkat itt találod, de ha érdekelnek a részletek, akkor olvass tovább – ebben a cikkben mindent elmondunk.

Miért keresünk támogatókat?

A YearCompass fenntartása és fejlesztése pénzbe kerül.

Bár a projektből egyikünk sem kap pénzt, így is van egy halom dolog, amiért fizetnünk kell:

  • a design-, tördelő- és fordítószoftverekért,
  • a szerverért, ahol a honlapunk lakik,
  • a csatornákért, amelyeken keresztül az újabb országokat és embereket érünk el,
  • és állnunk kell a füzettel kapcsolatos jogi és…


Image for post
Image for post

Közeleg a Karácsony és az Újév, és vele együtt a kérdés: mi legyen az apróság, amellyel megháláljátok a munkatársak egész éves fáradozását a céges karácsonyi partyn.

Ha szeretnétek különlegesebb ajándékot adni, mint egy üveg bor, vagy egy felmatricázott bögre — és nem akartok anyagilag beleroppanni –, akkor a YearCompass-t pont nektek találtuk ki.

Oké, ácsi… álljunk meg egy pillanatra. Mi az a YearCompass?

A YearCompass egy füzet, amely segít lezárni az éved, és megtervezni a következőt.


Image for post
Image for post
Binecz Árpád — Bini

Binecz Árpád (Bini) beágyazott szoftverfejlesztőként kezdte, aztán dolgozott startupnál, alapított saját céget, most pedig váltott egyet, és junior sitebuilderként weblapokat épít. A CodeBerry Sikersztorik sorozat 2. részében ismét egy nálunk végzett diákkal beszélgettünk.

Mivel foglalkoztál, mielőtt váltottál a webfejlesztésre?

Végzettségem szerint okleveles villamosmérnök vagyok, beágyazott szoftverfejlesztéssel foglalkoztam egy autóipari cégnél négy évig. Ezenkívül dolgoztam startupnál, és csináltam saját szabadidőszervező vállalkozást is, amit aztán eladtam.

Mit csinál egy beágyazott szoftverfejlesztő?

A beágyazott szoftverfejlesztő olyan mérnök, aki áramköröket programoz — nem a számítógépet, hanem például a mikrohullámú sütődet vagy az autódat. …


Image for post
Image for post
Blascsák Attila — Fotó: Blascsák Attila

Blascsák Attila a CodeBerry Programozóiskola első felhasználói közé tartozik, és az egyik olyan diákunk, aki sikeresen karriert váltva ma már webfejlesztőként dolgozik. Attilával az ide vezető útról, a tanulságokról és arról beszélgettünk, hogy mennyire könnyű vagy nehéz munkát találni junior programozóként.

Ha pár hónapja megkérdezik, hogy mivel foglalkozol, mit válaszoltál volna?

Azt, hogy networkingesként dolgozom az IT Services-nél, és az a feladatom, hogy nagy cégek internetre lépését segítsem. Onnantól hogy kiérkezik a router az ügyfélhez odáig, amíg azt használatba tudja venni, a mi dolgunk volt eljuttatni az eszközt.

És mit mondasz most, ha valaki felteszi ezt a kérdést?

Hogy az…


Image for post
Image for post
Fejes Anikó — Forrás: Green Fox Academy

A „Kóder interjúk” sorozatban fejlesztőket kérdezünk arról, hogy milyen az életük programozóként. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan és miért kezdtek kódolni a hazai IT szektor szereplői, milyen a munkájuk most, hol, hogyan és mennyiért dolgoznak, akkor ezt a sorozatot neked találtuk ki. :)

Anikó a Green Fox Academy mentoraként segít nem-kódereknek felfedezni a kódolást, a Chain.Reaction fejlesztőjeként webes termékeken dolgozik, a Lab.Coop partnereként pedig vállalkozásokat keltet (az előbbi két projekt is innen nőtt ki). Emellett a CSSConf Budapest és a Frontend Meetup Budapest szervezőjeként terjeszti a tudást, és néha aludni is szokott.

Névjegy

Itt lakom: Magyarország, Budapest

Itt dolgozok: Green Fox…


Image for post
Image for post
Forrás: Pixabay – tiburi

Mr. Trump goes to Washington

Kedden, sokkszerű fordulattal Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást. Ezzel ő lesz az USA 45. elnöke.

Mi történt?

Az este elején még Hillary Clintonnak állt a zászló, az exit pollok eredménye alapján a közvéleménykutatók és a sajtó elemzői is 70% körüli esélyt adtak arra, hogy szerdán az Egyesült Államok első női elnökét köszöntjük. A dolgok azonban hamar éles fordulatot vettek, ahogy az a New York Times grafikáján szépen látszik:


Az elmúlt héten: megindult Moszul ostroma, célegyenesbe fordult az amerikai flúgos futam, biztonságos lett a metró, kikerültünk a bóvliból és bejelentették a VOLT nyitózenekarát. (Ha csak a Tl;Dr rejtélye miatt jöttél, katt ide. :) )

A legjobb dolgokat importáljuk

Image for post
Image for post
Forrás: giphy.com

Visszaülhetünk a szamárpadból

Péntek éjjel a Moody’s visszasorolta Magyarországot a “Baa3” besorolásba, ami azt jelenti, hogy a hitelminősítő újra befektetésre ajánl minket. Ezzel most már mindhárom nagy intézet visszahozta az országot a bóvli kategóriából. Örülünk, Vincent.

Az ígéret földjén

Idén is kiadta a Forbes a 33 leggazdagabb magyar listáját. A tető 283,1 milliárd Ft, az alja 27,4 milliárd Ft. Részletek itt kommentár nélkül, itt pedig kommentárral.

Pompásan betiltunk

Akarsz jól menő ügyvédi irodát…


A Tl;Dr-ben minden hétfőn összegyűjtöm a legfontosabb/-jobb/-érdekesebb sztorikat az elmúlt hétről. Átgázolok a mocsáron, neked már nem kell.

Ezen a héten: “fuckoff-tervezet” készül a 3-as metróhoz, rendőrre lő egy hungarista, Anthony Wiener pénisze megint bajt kever, és a magyar internet nagyot fut egy pornókamionnak hála.

Nem vénnek való vidék

Image for post
Image for post
Forrás: giphy.com
  • Vész esetén — Tarlós István főpolgármester a múlt héten megadta a felhatalmazást a BKV vezetőjének, hogy veszély esetén leállítsa a 3-as metrót. Erre azután került sor, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a cég metrópótló buszokra kiírt tenderét, márpedig, ha nincs metrópótlás, akkor nincs metrófelújítás sem. A járat csúcsidőben körülbelül 30.000 embert szállít, így a teljes…


Image for post
Image for post
Kovács Bálint

A “Kóder interjúk” sorozatban fejlesztőket kérdezünk arról, hogy milyen az életük programozóként. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan és miért kezdtek kódolni a hazai IT szektor szereplői, milyen a munkájuk most, hol, hogyan és mennyiért dolgoznak, akkor ezt a sorozatot neked találtuk ki. :)

Kovács Bálint 10 éve fejleszt komolyabban, főleg webre. Dolgozott már banknak, weblapokat készítő cégnek, mobilalkalmazást fejlesztőknek, jelenleg pedig vezető fejlesztő Pécsett, ahol a tervezés és a csapat irányítása a feladata. Bálint a vidéki légkört és a családias cégeket szereti igazán.

Intro box

Itt lakom: Magyarország, Pécs

Itt dolgozok: Y-collective

Ezt használom: Sony Xperia Z3 Compact / Asus K501UX /…

Laszlo Vad

Doctor working in tech. I'm sure there is a definition for that somewhere. | Curriculum dev @codeberryschool.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store