Tl;Dr: A hét, amikor Trumptól tanultunk csajozni

Amiről tudnod érdemes a héten, (kb.) 3 percben

A Tl;Dr-ben minden hétfőn összegyűjtöm a legfontosabb/-jobb/-érdekesebb sztorikat az elmúlt hétről. Átgázolok a mocsáron, neked már nem kell.

Ezen a héten: Donald Trump csajozási tanácsokat adott, Matthew szétverte Haitit, elbúcsúztunk a gőzburgertől és a Népszabadságtól, plusz kiderült, hogy mi a veszélyesebb — karambolozni vagy kórházba kerülni.


Roló

Forrás: Tumblr
 • Élt 60 évet— Szombaton minden előzetes figyelmeztetés nélkül bezárta a kiadó Mediaworks Zrt. Magyarország egyik legrégebbi napilapját, a Népszabadságot. Az újságírókat durva meglepetésként érte a dolog, azt hitték ugyanis, csak visszaköltöznek a Bécsi úti székházba a hétvégén, vasárnapra még bulit is terveztek a kiadó jóváhagyásával. Ezzel szemben szombat reggel mindenkinek motoros futár kézbesítette a munkavégzés alól felmentő levelet, a cég leállította a nyomtatott és az online lap kiadását, megvonták a dolgozók belépési engedélyét és kizárták őket az informatikai rendszerből is. A szerkesztőség a Facebook-on puccsnak nevezte a Mediaworks lépését, a cég azonban egyszerű gazdasági döntésként indokolta a lap bezárását. Szombat este több ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren az újság leállítása ellen tüntetni, Murányi András főszerkesztő pedig két órán tárgyalt vasárnap a Mediaworks vezetőségével, de nem sikerült megállapodásra jutniuk a folytatásról. Elmondása szerint most az a céljuk, hogy a cég tegye lehetővé a lap eladását. Hogy mi a leállítás mögötti teljes történet, arról egyelőre csak találgatások folynak médiakörökben, többen politikai nyomást sejtenek a háttérben. (Az elmúlt hetekben két, a kormánypárt számára kellemetlen ügyet is a lap hozott napvilágra: Rogán Antal helikopteres útját és Matolcsy György barátnőjének MNB-s kötődését.) Egy dolog biztos, az egyik legnagyobb ellenzéki napilap leállítása nagyot futott a nemzetközi sajtóban is.
 • Szomorú számok — A héten az Országos Tisztiorvosi Hivatal kiadta a 2015. évi kórházi fertőzésekről szóló összefoglaló jelentését, a 444.hu és az 1001 orvos Faceboook csoport pedig kivesézte. Három dolog derült ki, dióhéjban: többen haltak meg tavaly kórházi fertőzésekben, mint közúti balesetben, a jelentésben lévő számok alapján nem állja meg a helyét az OTH azon állítása, miszerint csökkent volna a fertőzések száma és Magyarország a közelébe sem ér az ajánlott kézfertőtlenítőszer-használatnak. Szóval így.
 • Botrány a gyermekotthonban —Az RTL Klub Házon kívül című műsorában a bicskei gyermekotthon két egykori lakója szólalt meg a héten, akik arról beszéltek, hogy az intézet igazgatója éveken át szexuálisan zaklatta őket. A hatóságok szeptember végén szereztek tudomást az esetről, akkor azonnal felfüggesztették az igazgatót, belső vizsgálatot rendeltek el és feljelentést tettek a rendőrségen. Ez a második alkalom, hogy V. Jánost hasonló vádak érik. Az ügy nyomozati szakban van, biztosat egyelőre nem lehet tudni.

Vigyázz mit beszélsz

Forrás: Giphy
 • Mi a pék!? — Szóval múlt héten Kolumbiában a kormányfő és a szélsőbaloldali gerillahadsereg FARC vezetője aláírták a történelmi békeszerződést, amely pontot tett az ország 250.000 halottal járó 52 éves polgárháborújának végére. Azaz csak tett volna, mert az október 2-án tartott népszavazáson a kolumbiai nép végül elbuktatta a megállapodást. A fordulat sokként érte az összes szereplőt, senki sem tudja, hogy mi lesz most a folytatás az országban. A Nobel-bizottság közben Santos elnöknek adta az idei Nobel-békedíjat, bátorításul a tárgyalások folytatásához. Az is valami.
 • Matthew — Helyi idő szerint péntekre virradóra megérkezett Floridába a Matthew hurrikán. Azt tippelik, hogy 2007 óta ez lesz a legerősebb vihar a karibi térségben, Haitin eddig 842 halálos áldozatot szedett a trópusi ciklon.
 • “Grab them by the p*ssy” — “P*nán kell ragadni őket”, nagyjából így lehetne fordítani az egyik legkeményebb mondatot a héten kiszivárgott videóból, amely politikai karrierjének első bocsánatkérésére kényszerítette Donald Trump-ot. A 2005-ös felvételt a Washington Post tette közzé a héten, ezen a bemikrofonozott Trump egy tévés szereplése előtt beszél extrém lealacsonyítóan a nőkről. Többek közt közli, hogy a szép szőke nőket ő automatikusan elkezdi csókolgatni, de nem baj, ez tök oké, ő egy sztár, neki ezt simán lehet. (A teljes videó lentebb.) A fenti mutatványért még a republikánusok is elítélték az elnökjelöltet, a kérdés, hogy ez lesz-e a botrány, ami végül bedönti az üzletembert.

So satisfyingly not new

Forrás: Giphy
 • Díjeső— Bejelentették a 2016-os fizikai, kémiai és orvosi Nobel-díjakat. A nyertesek anyagtudománnyal, nanogépekkel és a sejtek önemésztésével kapcsolatos kutatásukért kapták idén az elismerést. A Nobel-békedíjat a kolumbiai elnöknek ítélték, az irodalmi Nobel-díj eredménye pedig (szokás szerint) egy későbbi időpontban érkezik.
 • Remény — Egy Angliában folytatott vizsgálatban jó eséllyel áttörést értek el az AIDS kezelésében. Az egyik résztvevő vérében kimutathatatlanná vált a vírus, ha emellett az alvó T-sejteket is sikerült elpusztítani a szervezetében, akkor a 44 éves férfi lesz az első ember, akinél sikerült meggyógyítani a fertőzést.
 • Amikor a Google Apple-t játszik — Kedden tartotta nagy leleplezését a keresőóriás, ahol több új hardvert is bemutattak, de a főszereplők a Google első saját telefonjai a Pixel és a Pixel XL volt. Az egész eseményt itt tudod megnézni zanzásítva, ha pedig csak a telefon érdekel, nézd meg ezt (szuper zenével és Apple fricskával):

Gőzburger

Forrás: Giphy
 • Az utolsó remete —A héten robbant az irodalmi bomba, hogy leleplezték az egyik leghíresebb bujkáló írót, Elena Ferrante-t. Az írónő a “Nápolyi regények” sorozatával lett világhírű, és kezdettől fogva titokban tartotta kilétét. Eddig. Egy olasz újságíró, Claudio Gatti rántotta le a leplet a nőről, az irodalmi közélet pedig azonnali és óriási felháborodással válaszolt. Ferrante ugyanis nem poénból maradt inkognitóban, hanem mert hitt abban, hogy a szerző személyének nem szabad befolyásolnia művének értelmezését, ezt pedig az olvasóinak többsége szerette volna tiszteletben tartani. Úgyhogy a döntés most a tied — itt találod Ferrante nagyszerű könyveit, itt pedig a leleplezéséről szóló sztorit. Melyiket választod?
 • Pista bá helyett Beszálló — A héten új helyet csekkolt az Egy nap a városban blog, a Madách téren most nyílt Beszállót, ami a gőzburgeres Pista bá helyét foglalta el. Röviden összefoglalva mindenki menjen oda, mert jó, hosszabban pedig itt elolvashatod. (A találatért köszi Katának.)
 • A sárkány — Ryan és Amy Green négy évesen vesztették el a kisfiukat, Joel-t a rák elleni küzdelemben. A That Dragon, Cancer című szívszaggató játékot a szülők készítették, amelyben a saját történetüket dolgozzák fel, és ez most a héten megjelent iOS-re is. Itt tudod letölteni. Ha pedig érdekel a dolog háttere, a Reply All egy gyönyörű epizódot szentelt nekik még Januárban, amit erre találsz.

Ez történt a héten, az előző hetet itt találod.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még ilyet, nyomj egy zöld szívet itt alul. Köszi! :)

Tl;Dr lesz jövő héten is, ha szeretnél róla emailt kapni, itt tudsz feliratkozni. (No spam, no bullshit, bármikor leiratkozhatsz.)

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.