Web Sunucusu Apache2 Detaylı Anlatım

Latest Software Developers
3 min readNov 22, 2022

--

Herkese merhabalar,

Bugünkü yazımızda Apache2 Webserver Sunucunun Nasıl Kurulduğunu detaylı inceleyeceğiz.

Angular,react,vue.js gibi nodejs tabanlı web uygulamaları Apache2 Webserver ile sunucu üzerinde çalıştırmamız mümkündür.Nginx e alternatif olarak kullanabiliriz.Apache2 Sunucusunun Ubuntu işletim sistemine kurulumunu anlatıcağız

Apache2 Kurulumu

Adım 1

Ubuntu sistemini güncelleyerek başlıyoruz.

sudo apt update

Apache2 uygulamasını yüklüyoruz.

sudo apt install apache2

Adım 2:

Firewall güvenlik ayarı içine apache yetkisini veriyoruz.

sudo ufw allow ‘Apache’

sudo ufw status

Adım 3:

Apache2 websunucusunun durumunu kontrol edebiliriz.

sudo systemctl status apache2

Apache2 Websunucusu için Diğer Komutlar

Açma komutu

sudo systemctl start apache2

Kapatma Komutu

sudo systemctl start apache2

Yeniden Başlatma

sudo systemctl restart apache2

Değişiklikleri yükleme

sudo systemctl reload apache2

Engelleme Komutu

sudo systemctl disable apache2

Engeli Kaldırma

sudo systemctl enable apache2

Önemli Apache Dizin ve Dosyaları

Artık Apache hizmetinin kendisini nasıl yöneteceğinizi bildiğinize göre, birkaç önemli dizini ve dosyayı tanımak için birkaç dakikanızı ayırmanız gerekir.

İçerik(Content)

/var/www/html: Varsayılan olarak yalnızca daha önce gördüğünüz varsayılan Apache sayfasından oluşan gerçek web içeriği /var/www/html dizininden sunulur. Bu, Apache yapılandırma dosyalarını değiştirerek değiştirilebilir.

Server Ayarları için Kullanılan Dosyalar

/etc/apache2

Apache yapılandırma dizini. Apache yapılandırma dosyalarının tümü burada bulunur.

/etc/apache2/apache2.conf

Ana Apache yapılandırma dosyası. Bu, Apache genel yapılandırmasında değişiklik yapmak için değiştirilebilir. Bu dosya, yapılandırma dizinindeki diğer birçok dosyayı yüklemekten sorumludur.

/etc/apache2/ports.conf

Bu dosya, Apache’nin dinleyeceği bağlantı noktalarını belirtir. Varsayılan olarak, Apache 80 numaralı bağlantı noktasını dinler ve ayrıca SSL yetenekleri sağlayan bir modül etkinleştirildiğinde 443 numaralı bağlantı noktasını dinler.

/etc/apache2/sites-available/

Site başına sanal ana bilgisayarların depolanabileceği dizin. Apache, sitelerin etkin olduğu dizine bağlanmadıkça bu dizinde bulunan yapılandırma dosyalarını kullanmaz. Tipik olarak, tüm sunucu bloğu yapılandırması bu dizinde yapılır ve daha sonra a2ensite komutuyla diğer dizine bağlanarak etkinleştirilir.

/etc/apache2/sites-enabled/

Site başına etkinleştirilmiş sanal ana bilgisayarların depolandığı dizin. Tipik olarak bunlar, sitelerde kullanılabilir dizinde bulunan yapılandırma dosyalarına a2ensite ile bağlantı verilerek oluşturulur. Apache, tam bir yapılandırmayı derlemek için başladığında veya yeniden yüklediğinde bu dizinde bulunan yapılandırma dosyalarını ve bağlantıları okur.

/etc/apache2/conf-available/, /etc/apache2/conf-enabled/

bu dizinler, siteler için uygun ve siteler tarafından etkinleştirilen dizinlerle aynı ilişkiye sahiptir, ancak sanal bir ana bilgisayara ait olmayan yapılandırma parçalarını depolamak için kullanılır. conf-available dizinindeki dosyalar a2enconf komutuyla etkinleştirilebilir ve a2disconf komutuyla devre dışı bırakılabilir.

/etc/apache2/mods-available/, /etc/apache2/mods-enabled/

Bu dizinler sırasıyla kullanılabilir ve etkin modülleri içerir. .load ile biten dosyalar belirli modülleri yüklemek için parçalar içerirken, .conf ile biten dosyalar bu modüllerin yapılandırmasını içerir. Modüller, a2enmod ve a2dismod komutu kullanılarak etkinleştirilebilir ve devre dışı bırakılabilir.

Server Log Takibi

/var/log/apache2/access.log

Varsayılan olarak, Apache aksini yapacak şekilde yapılandırılmadığı sürece, web sunucunuza yapılan her istek bu günlük dosyasına kaydedilir.

/var/log/apache2/error.log

Varsayılan olarak, tüm hatalar bu dosyaya kaydedilir. Apache yapılandırmasındaki LogLevel yönergesi, hata günlüklerinin ne kadar ayrıntı içereceğini belirtir.

Bugünkü yazımızda Apache2 Webserver Sunucunun Nasıl Kurulduğunu Anlattık.Umarız faydalı bir yazı olmuştur.Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.Takip etmeyi unutmayın:)

Bizi latestsoftwaredevelopers.com adresinden de takip edebilirsiniz.

Referans yazılarımız

https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-the-apache-web-server-on-ubuntu-20-04

--

--

Latest Software Developers

Blog where the most up-to-date software is followed.(En güncel yazılımların takip edildiği blog sitesi) https://latestsoftwaredevelopers.com