Flower and People

In urbanely civilized life street boy, we can see flowers everywhere. They are colorful, flashy, sometimes they express an excitement or gratitude, sometimes help people in decorating, or sometimes give a deep condolence. Is to represent for love, in this case they need human sophisticated as being used in right time, as themselves vary from being as aristocratic rose to simple as wild flowers beside roads provided that are deserve being of love.

Happy Women Day 20–10–2017

Besides, the flowers are attached to the words: “with the deepest sympathy” to say condolences to the bereaved. Flowers do with pain, make formal etiquette. But when the mourner is a noble person, rich in luxury, or have a wide social relation, flowers are received too much, resulting in waste. Is there any way to share sorrow to the funereal host without wasting hundreds of millions of dongs for flowers, and to save this money for the homeless and poor, missed? Many people before passing away have had such desire, and their family organize the funeral ceremony in compliance with based on according to their wishes will when visitors come to express condolences, they are asked for money instead of flower garlands and the family in mourning will use that money for charity.

Although the demand of flowers is more essential in modern society, but a relationship between the flower and human is indifferent. Although how flower is beautiful, it just is a good on trading. It is only familiar to whom live with. Our social has many people who have loyalty with it, and they have space to make friend with flower such as: garden, a corner of balcony, or terrace. Thanks to flowers, people feel the beauty of the universe, and from there they live benevolent, not jealously, generous. Flowers connect a friendship who feel the its beauty or give each flower. It warms their honey home.

People are enriching knowledge, but their soul is vulnerable to callousness, because people limit their life environment, not friendly with nature, not find pleasure in flower and open their soul, instead of a digital world, the world of entertainment technology, rather attractive, rewarding, and helpful, but not a source of fresh air.

Translated and extracted from “Hoa và người” — Tuần VN — Translation Practice Subject 2017

— -

Vietnamese:

Trong đời sống văn minh phố phường, hoa có mặt quanh ta, rực rỡ, hào nhoáng, khi thì nói lên niềm hân hoan tri ân, khi thì làm công cụ trang trí, khi thì mang lời chia buồn thống thiết. Nhiệm vụ vinh quanh nhất của hoa là nói hộ tình yêu, và trong trường hợp này hoa đòi hỏi sự tinh tế và đúng lúc của con người, và bản thân hoa có khi là sang như hoa hồng, có khi chỉ là hoa dại ven đường, miễn sao xứng đáng là thông điệp của tình yêu.

Ngoài nhiệm vụ vinh quang đó, hoa được con người gắn vào dòng chữ: “Thành kính phân ưu”, để nói lời chia buồn với tang quyến. Hoa làm vơi niềm đau, làm cho nghi thức thêm trang trọng. Nhưng có khi tang chủ là người quyền quý, giàu sang tột bậc, hoặc có quan hệ xã hội rộng rãi, hoa được nhận quá nhiều, dẫn đến lãng phí. Có cách nào chia buồn với tang gia mà không cần đến tốn kém hàng trăm triệu tiền hoa, và số tiền đó để giúp người khốn khó, cơ nhỡ, thì hay biết mấy? Đã có nhiều người trước khi mất để lại mong muốn như thế, và tang gia đã xử sự như thế: khi khách đến chua buồn, xin gửi tiền, thay vì đi vòng hoa, tang gia sẽ dùng tiền đó làm từ thiện.

Tuy nhu cầu về hoa ngày càng cần thiết trong xã hội hiện đại, nhưng quan hệ giữa người và hoa thường là hững hờ. Hoa dầu có đẹp bao nhiêu, khi trao đổi mua bán, cũng chỉ là món hàng. Hoa chỉ thân thiết với người khi con người cùng sống với đời của hoa. Xã hội này vẫn còn rất nhiều người chung thủy với hoa, biết dành không gian để kết bạn với cây — có thể là khoảnh vườn, có thể là một góc lan can, hoặc có thể là sân thượng. Nhờ hoa, con người cảm thụ vẻ đẹp của vạn vật, từ đó sống nhân ái, không bon chon, hẹp hòi. Hoa kết nối tình thân giữa bạn bè khi cùng chiêm ngưỡng hoa, tặng nhau từng bông hoa. Hoa làm ấm thêm mái ấm gia đình.

Con người càng ngày càng giàu tri thức, nhưng tâm hồn thì dễ bị nguy cơ sa mạc hóa, do con người tự giới hạn môi trường sống của mình, không làm bạn với thiên nhiên, không lấy hoa cỏ làm niềm vui, không mở rộng tâm hồn, thay vào đó là thế giới kỹ thuật số, là thế giới của công nghệ giải trí, tuy hấp dẫn, được việc, và có thể bổ ích, nhưng không phải là suối nguồn tươi mát.

(Lược trích từ “Hoa và người” — Tuần VN)

Vocabulary:

Đời sống văn minh phố phường: the civilization life; the civilized street life; civilized life street boy; urbanely civilized life street boy;

Hoa có mặt quanh ta: flowers surround us/exist/appear/stay/around us;

Lời chia buồn thống thiết: pathetic/sincere/heart-felt condolences;

Sự tinh tế: delicacy; soberness; sophisticated;

Đúng lúc: being a right time; timeliness; timely manner;

Thành kính phân ưu: Sincere condolences; with the deepest sympathy;

Người quyền quý: Noble person;

Niềm đau: sadness; pain;

Địa vị xã hội: social prestige; social status;

Tang quyến: bereaved; funeral family;

Quan hệ xã hội rộng rãi: a wealth or good social networking; a wide circle of acquaintances; well-known in society; public-related in society;

Hững hờ: to be indifferent in something;

Nói lên …: say love or speak of/ express;

Sân thượng: terrace;

Magnificent glorious: tráng lệ nguy nga hay vinh quang, rực rỡ;

Quyến rũ: Glamorously;

Thành kính phân ưu: sincere condolences;

Lời chia buồn thống thiết: heart-felt condolences; heart-felt sincere sympathetic;

Rực rỡ: brilliant; colorful