Utrecht Townhouse by Serge Schoemaker Architects

Utrecht Townhouse is a minimal residence located in Utrecht, The Netherlands, designed by Serge Schoemaker Architects. The townhouses around Wilhelmina Park in Utrecht were built in the early 20th century to off er well-to-do citizenry an alternative to the bustle of the city centre. The clients’ spacious neoclassical house dates from 1900 and is set in a terrace of houses at the western side of the park. The townhouse has four floors, with a living room occupying the entire first floor. Originally a reception space, the ‘period room’ on the street side of the ground floor features an ornamental ceiling and marble mantelpiece. The remaining spaces on this floor, previously used by servants, were relatively small prior to renovation. In renovating this townhouse, the architects decided to redefine the ground-floor kitchen as a luxury open kitchen, which opens directly to both the garden at the back and the period room at the front.