Güneyden gelen bir esinti; Latin Dansları!

Bütün dünyada yer etmiş, sosyal dansların başını çeken Latin Dansları ile ilgili sizi ufak bir tura çıkarmaya hazırız!

Letz App
4 min readMay 24, 2018

Aranızda bu dansların kökeni nereden gelir diye düşünenler olmuştur. Açık konuşmak gerekirse Latin danslarının bir hayli renkli ve bol kültürlü bir geçmişi var. İlk olarak Latin Amerika’nın yerli halkı ile ortaya çıkmış, kolonileşmeyle beraber Avrupa ve Amerika etkisinde kalarak bir sürü farklı formata sahip olarak yoluna devam etmiştir. Yerli halk, oluşan doğa afetleri, hasat zamanları, mücadeleler ve işçilerin çalışma hareketlerini sembolize etmek amaçlı bu dansları ortaya çıkarıp sonrasında bir ritüele dönüştürmüşlerdir.

17. ve 18. yüzyılda Avrupa’nın zengin kesimi Latin Amerika’ya gelirken beraberinde kendi üst klas danslarını da getirmişlerdir. Bu dans stilleri hızlıca Latin Amerika’ya yayılarak yerli dans ritüellerine uyarlanmıştır.

Daha sonrasında 19. yüzyılda sosyal danslar üst tabaka halk için yeni bir moda akımı başlatmış. Kırsal ve kentsel kesimlere yayılan bütün bu dans akımları son dokunuşunu da Afrikalı kölelerden alarak şimdiki haline bürünmüştür. Çok merkezli ritimler, doğaçlamalar, vücut izolasyonları ve tam ayak adımlarının da girmesiyle birlikte latin dansları günümüze kadar gelmiş olup ve hala diğer kültürlerden etkilenmeye devam etmektedir.

Salsa tarihinden kısa bir kesit:

Birçoğu Küba, Porto Riko, Brezilya ve İspanya’da gelişerek profesyonel müzisyenler ve dans şirketleri tarafından ABD ve Avrupa’ya uyarlanmıştır.

“Salsa” Küba, Kolombiya ve Porto Riko’dan; “Cha Cha, Rumba ve Mambo” Küba’dan; “Merengue” Hispaniola adasından; “Samba” Brezilya’dan gelmektedir. Bir de romantizmin dansı diye geçen “Bachata” var elimizde :) Dominik’ten kopup gelen bu dans Dominik stilinin yanında Bachata Moderna, Sensual gibi stillerle de her geçen gün güncellenmeye devam ediyor.

Dominikan Bachata:

https://youtu.be/gyo4cpaylV0

Latin dansları Latin Amerika kültüründe önemli bir yere sahiptir. Çünkü Latin dansları sadece bir eğlence biçimi olarak değil sosyal birlik ve kimlik oluşumu için de rol oynayan bir yere sahiptir.

Ritim ve Müzik

Latin dansı diyince akla ilk latin müziği gelir. Right? :)

Genelde canlı müzik yapan latin grupları ile ünlenmiş bu müzik türü uluslarası alanda bir hayli popülerliğini korumaktadır. Geleneksel latin müzik aletleri arasında marakas, bongo, marimba, ve congo varilleri bulunmaktadır. Bu enstrümenlar trompet ve trombon gibi boynuzlarla birlikte gitar ve bas gitar gibi telli çalgılar ile birlikte kullanılır.

Türkiye’de latin müziğinde en popüler olan isim Ayhan Sicimoğlu. Babylon Bomonti olmak üzere bir çok yerde konserlerini bulabilirsiniz ;)

Moda

Latin danslarının en dikkat çeken özellikleri de kostümlerinden gelir. Bir hayli renkli ve gösterişli olmaları insanın içini kıpır kıpır etmiyor değil :) Vücut hareketlerine uyumlu, esnek kumaşa sahip hareketli kostümler… Mamma mia!

Salsa stiline akrobasiyi ekleyerek günümüzde en popüler olan çiftlerden biri:

Ricardo & Karen

Gelelim Latin Danslarının Faydalarına!

Dans etmek başlı başına sağlığa fayda sağlayan bir spordur zaten bunu hepimiz biliyoruz. Bu latin dansları ile birleşince bir sürü ekstra faydayı da beraberinde getiriyor. Çünkü latin dansları aynı zamanda bir sosyal dans olarak her yerde her saatte yapılabilir. Öncesinde ekstra bir hazırlık gerektirmez.

Yapılan araştırmalara göre sosyal dans etmek stresi azatlmakla birlikte adrenali arttırarak kas gelişimini ve mental sağlığı arrtırır. Aynı zamanda kalp krizi riskini azaltarak, kan basıncını dengeler insanların kilolarını daha iyi kontrol edebilmelerini sağlar.

Aynı zamanda beyine de çok iyi gelen sosyal danslar, kan dolaşımını arttırarak beyne daha çok oksijen gitmesini sağlar. Ve biliriz ki beyin oksijeni sever :)

Ek olarak depresyonu azaltmasıyla meşhurdur ki dans etmek için bir partnere ihtiyaç duymanız sizi en başında yalnız kalmaktan kurtarır.

Ve en önemlisi latin danslarını icra edebilmek için adımları hatırlamanız gerekmektedir. Başlangıç seviyede de olsa bu beynin aktif kalmasına sebep olur.

Peki Nereden mi Başlamalısınız?

İstanbul’da en bilindik dans okullarını sizlerle paylaşıyorum. Genelde bütün dans türlerini bu okullarda bulabilirsiniz.

Dansorium Dans Okulu : Bir çok dans türünü bir arada bulabileceğiniz okullardan biridir. Mecidiyeköy’de yer alır.

Depo Dans : Cihangir, Bakırköy ve Batı Ataşehir olmak üzere 3 şubesi bulunur.

ABDA : Hem dans hem de müzik akademisi olarak faaliyet gösteren ABDA’da dans envanteri olarak geniş bir yere sahip okullardan. Avrupa ve Asya kıtasında şubeleri bulunmaktadır.

One Dance Studio : Sosyal latinde önde gelen eğitmenleriyle isim yapmıştır. Şubeleri Mecidiyeköy & Bakırköy’de yer alıyor.

Dans Adres : Salon dansları üzerine daha çok isim yapmış bir okul olmakla birlikte sosyali kuvvetli dansçılar da yetiştirirler. Mecidiyeköy’de yer alıyor.

Aynı zamanda her gün her gece elbet bir latin dans gecesine denk gelebilirsiniz! Bu etkinlikleri takip edebilmek adına İstanbul Dance Life Facebook sayfasını şuraya ekleyeyim.

O halde iyi danslar!

Yazan: Çağla Subaşı

--

--

Letz App

Canın bir şeyler yapmak istediğinde, aktivitelerine en kolay şekilde insan bulabildiğin ve sosyalleştiğin mobil uygulama.