Milánó — Budapest stoppal, 2. nap

Az előző rész tartalmából:

Sajt

9.13 Vicenza
Marco parkoló
Csávó vissza pár km

Szóval van az olaszoknál ilyen nagy parkoló az autópályáknál a városok mellet, ahova le lehet rakni az autót és utána menni tovább dolgozni közösen, vagy bevárni egymást vagy mi. Igazából lényegtelen. Szóval egy ilyen helyre lettem lerakva, ahol kezdődött a leszólítgatós fajta stoppolás, mivel körülöttem minden vagy autópálya volt, vagy gyorsforgalmi út, szóval be voltam ragadva egy kicsit. Oda kell menni és excuse me, do you speak english után folytatni. A verzió: tud angolul, elmondom, hogy vigyen már el Velencéig, nem visz el. B verzió: nem tud angolul, mondom, hogy “Autostop Venezia” és mutogatok a táblámra, nem visz el.

Ott bizony, ugye mennyire kilátástalan a helyzet?

Végül az lett, hogy egy csávóval visszavitettem magam Vicenza irányába, mert ezt itt teljesen kilátástalannak éreztem.

23 fok
9.46 Vicenza

Maradjunk annyiban, hogy a az első két napban bárányfelhőt se láttam és annyira megégtem, hogy már most hámlok, pedig csak kedd van. Vicces, mert a jobb kezem(stoppoló kéz) is tiszta piros.

Kisebb séta

Végül az lett belőle, hogy átsétáltam egy másik feljáróhoz, ami laza másfél óra volt. Bementem egy boltba is és vettem 4 szilvát, amik kb alma méretűek voltak. Nagyon finom volt.

10.31
Vicenza autópálya mellett
Piros kocsis öreg csávó áthozott ide
Orbán

Nem beszélt angolul, de azért mondtam neki, hogy ungaréze, hungári, budapeszt. Erre annyit mondott, hogy Orbán. Hát jót nevettünk rajta mindketten.

11.37 Padova east
Fiat kisbusz Juventus
Fanta Calcio
Marco & Santino

Hát a piros kocsis csávó is lerakott egy parkolónál. Hát komolyan, ezt nem hiszem el. Miért csináljátok ezt velem? Ugyanúgy beszorulva, gyalog gyakorlatilag elhagyhatatlan terület. 1–2 autóst végigkérdeztem, persze semmi, volt egy várakozó srác Szigetes karszalaggal, aki a haverjait várta(persze hely nem volt náluk).

Balra parkoló, jobbra már a felhajtó. Jobb, hogy nem jöttek a rend éber őrei
A fehér ne tévesszen meg senkit, az is szalagkorlátot és 100-zal közlekedő autókat jelent

Végül két fiatal srác vett fel akik kisbusszal voltak és Padovába mentek dolgozni. Marco és Santino volt a nevük. Marco nem beszélt angolul, Santino törte, de lehetett vele beszélni. Mondtam nekik, hogy programozó vagyok, erre jött a kérdés, hogy nem unalmas-e. Erre mondtam, hogy amit csinálok az roppantul az, de lehet akár izgalmas is. Itt felhoztam nekik a Fantasy Focit fejlesztő ismerőket, amire mondták, hogy ilyen náluk is van csak FantaCalcionak hívják. Ja és a Juventusnak szurkoltak. Ők voltak a legfiatalabbak akik felvettek, velem egyidős volt mind a kettő srác.

11.47
Rambo autópálya

A két fiatalember olyan jó helyen tett ki, hogy gyakorlatilag az egyetlen megmaradó választásom az volt, hogy keresztbe átmegyek a kétszer 4 sávos autópályán. You only live once gondoltam én. Ha itt véletlenül elkap a rendőr, akkor lehet dupláztam volna a túra költségvetését pillanatokon belül. Fizető kapu előtt azért lassítanak az autók, de akkor is.

Igen, ott szépen keresztbe. Gyalog.

Nem meglepő módon itt is autópálya felhajtón kellett stoppolnom. Vagyis kellett volna, mivel a kapu miatt kicsit feljebb merészkedtem, hátha úgy több az esélyem.

Ez ugyanaz a hely a google mapsen, csak a másik irányba nézve. Az ott én vagyok.

Szóval ja, inkább nem küldöm el a blogposztot az olasz rendőrségnek, mert megáll a szívük.

12.35
Kopasz fehér inges olasz Velence felé, Volvo legjobb angol eddig 
Benzinkút

Itt se kellett olyan sokat várnom(sok = több, mint egy óra) és felvettek. Szerintem életemben nem ültem még Volvoban, de ma ez is eljött. Szép autó. A csávó tök jól beszélt angolul, neki tudtam először elmesélni, hogy miért is választottam ezt a módját a kirándulásomnak. Akkor már leírom ide is: szóval a lényeg, hogy gyakorlatilag hús-vér emberekkel találkozol az adott országból, nem pedig a mézes-mázos vendéglátós az egyetlen akivel kapcsolatba lépsz, akinek csak egy 50 eurós vagy. Persze olcsóbb is így, de van benne rizikófaktor is. Abszolút megértette, hogy miért csinálom, aminek azért örültem. Egy egészségügyi előadásra tartott Velencébe és lerakott egy autogrillnél a velencei elkerülőn, ami kb. annyit tesz, hogy van egy benzinkút, egy étterem meg egy szuvenír bolt.

Vw passat 13.14 start
Cristian & Giovanni
Mexikóból jöttek 
Majdnem Triestig visznek 
Legjobb angol 
160-as átlag 
Leghosszabb út. Bő száz 
Szörnyű doors cover
Autogrillnél kiraktak

Mivel autogrillnél rakott ki az előző faszi, így jöhetett megint a kérdezgetős fajta stoppolás, ami bő fél óra után sikerült is. Cristian és Giovanni volt a két fickó, akik éppen Mexikóból jöttek haza üzleti utazásból, ennek megfelelően kiváló volt az angoljuk, de az út nagy részében telefonáltak olaszul, sokat nem sikerült beszélgetni velük. Bő 100 kilométert hoztak, 160 alá csak akkor mentek, ha le kellett lassítani más autó miatt, amúgy 180-as tempót diktáltak. Szintén egy autogrillnél raktak le.

13.51
Kurvára kell hugyozni

Ezt szerintem még a kocsiban írtam. A sok por miatt elég sokat kellett innom, hogy ne száradjak ki, aminek meg is volt a hatása. Mint 5 sör után a kocsmában.

13.58
Autogrill
Pisáltam
Kurvára fáj a nyakam
Magyarok tele

Szintén autogrill ugye, “kérdezgetős módszer” ugyanúgy. Volt egy magyar kocsi is, de sajnos tele voltak, pedig jó irányba mentek. Na mindegy, ez van.

14.27
Horvát csávó, oké mindenre
Most bement boltba. Hátha elvisz
Update: nem visz 
Update: elvisz
Citroën kisbusz
No English

Megállt egy horvát rendszámú autó, na gondolom ez tuti megy Horvátországba, az csak Trieszten keresztül lehetséges. Előállok a mondandómmal, válasz: oké. Bemegy a boltba, kijön, annyit mond: oké. És visszamegy a kocsihoz. Semmilyen jel, hogy elvinne. 3 perc múlva kinéz, hogy akkor nem jövök. Szép. Szóval elvitt. Nem beszélt angolul, de később felajánlotta, hogy van olasz telefonja és hívjam fel a barátomat( értsd: CS host), mondom kösz öreg, de nem kell.

15.30 Trieste

7 óra alatt kb 220 kilométer. Sikerült.

16.09
Fagyival leettem magam, hugyozás

2 euró és 60 cent egy ilyen csoda, tényleg kurva jó

Szégyen nem szégyen kellett találnom egy félreeső bokrot, mert az addig megivott bő 3 liter víz sok volt.

17.06
Móló, Adele, segg, kicsapó víz

Kisétáltam a mólóhoz, aminek a sarkán egy egész dekoratív tomporú hölgy feküdt és olvasott, amit úgy éreztem, hogy feljegyzek. Addig olvasott, amíg ki nem csapott a víz és a félig be nem terített szerencsétlen párát. Mellettem két csávó Adelet hallgatott, ami úgy egész jó feelinget adott az egésznek. 7 óra stoppolás után azt éreztem, hogy igen, megcsináltam, itt vagyok.

17.39
Libertango, szaxi

Egy csávó a Libertangot játszotta szaxin az utcán, ezt is csak úgy feljegyeztem.

A couchsurfinges hostommal, Mihával fél 7-kor találkoztam, ami után elzúztunk az albérletéhez, lepakoltunk és elmentünk venni sört, meg vacsorához alapanyagot. Miha amúgy szlovén és kevesebb, mint két hete lakott Triesztben, mert ott volt szakmai gyakorlata. Vettünk 6 sört, meg egy kiló tésztát. Eldumálgattunk a főzőcske mellett, meg egymásnak mutogattunk zenéket. Én talán 4 Middlemist Red számot, 4 Ivan & the parazolt, 1 Blahalouisianát, a Kerekes Bandtől a Killing in the Name covert és a PASO-tól a Tenkes kapitányát mutattam neki, mint magyar zene. Ő meg mutatott pár szlovént. A végén kikötöttünk Goran Bregovicnál és a Kalasnyikov című számnál, mint egyik legnagyobb party nóta, amire lehet tombolni. Amúgy teljesen igaz. Be is linkelem ide. Ezek után őszintén meglepődtem, hogy nem látta a Macskajajt. Szégyen.

első szám az

A vacsora után még lementünk újra a tengerpartra meginni az utolsó két sört. Fura úgy kiülni a víz szélére, hogy nincs túlpart. Mert azért a Balatonon ott a másik oldal, a Tiszát még kis túlzással át is lehet köpni, de itt csak egy halvány piros jelzőfény valahonnan 100 kilométer távolságból.

Hazafelé persze újra jött, hogy pisiszünet. Bemerészkedtünk egy bárba, ahol 30+os arcok tombolva karaokézták az olasz slágereket. Nem voltak szomjasak.

A végére még bedobálok ide pár képet a városról, hogy elhiggyétek, hogy csináltam mást is a stoppoláson kívül.

nem fogok nekiállni panaszkodni
kis pénz, kis foci, kis utca
nem a Fertő-tó
egy kis Velence Triesztben

Folytatás következik.

Like what you read? Give Levente Hegedüs a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.