Любиш кататися — люби і саночки возити | Фіксуємо свої помилки, щоб не повторювати в майбутньому

Levida |
8 min readJul 11, 2022

Переклад статті

Вступ

Усі ви знаєте, як я увесь 2019, 2020 і навіть частково 2021 рік при перших ознаках розвороту завжди переходив в стейблы/хеджувався, і навіть частково шортив через що дуже сильно не заробляв — головна мета була “не втратити”, зберегти зароблене. Дуже часто були ситуації, що ставимо гань, я продаю свої щитки в +30/50 % після чого ми даємо відкат 15–20% робимо чергових х2-х3 по ряду щитків, які були у мене в портфелі. Також, у нас була стратегія кожні х2 фіксувати половину, що знову ж таки не давало нам сильно висиджувати тренд, та зате було сейвово.

Я вирішив проаналізувати за останні пару днів усю свою діяльність, починаючи з хаїв ринку (листопад 2021) і зробити ті, або інші висновки для себе в майбутньому — було багато неправильних рішень, якісь були правильними, але є одна велика і найголовніша помилка — жадність (ФОМО по можливому упущеному прибутку), через що опинилися в такій ситуації.

Породженням цієї жадності і ФОМО стала якраз таки постійна перестраховка, і якщо порівняти мене (завжди торгую по РМ, завжди страхуюся і намагаюся не допустити зайвої помилки) і холдера будь-якого токена з топ-100 на момент кінця 2021 року, то перформенс у холдера буде сильно вищий. На дистанції hold>trade, але не в моменті, а раз ми з вами стали holder ‘ами, давайте дивитися, де ж ми (я) помилились. Це, до речі, найголовніша причина, чому не коштує себе ні з ким НІКОЛИ порівнювати, окрім якихось ккомплексів, які по підсумку відбиваються на торгівлі нічого з цього ми не отримуємо.

Помилкові рішення

Критична помилка №1 — Хаї ринку

Коли ми 10.11.21 поставили новий гань ($69, 000) і намалювали подвійну вершину (винесення вгору), свопнули ліквідність минулого ганивши і залишили ведмедячий пинбар — від мене був пост, мол це не є добре, перші дзвіночки, але почекаємо зламу структури на старшому ТФ (для 100 підтвердження). Можете пошукати по интрадео у возі або по привату, посилання не вставляв, але вони є, я зробив все по хронології.

У момент, де ми зламали структуру 18.11.2021 (~$57, 000) — я написав, мол потрібно дочекатися корекційного руху до $63, 000 — $64, 000 і там вийти в стейбли, відкрити шортів і сидіти балдіти — нам його не дали, а вийти по 57к не дала жадність, адже можна забрати +15% руху, який вихід, ви про що, щас вийдемо на лое, а воно виросте, камон!

Критична помилка №2 — жадність не дає закрити збиток в 15% , чекаю корекцію падіння

Я сиджу з сумками щитків, не закривши їх на хяах, бачу боковик, бачу винесення знизу, бачу повернення, бачу ліквідність згори, сподіваюся на винесення згори — тут точно закрию сумки і балдітимемо, потрібно забрати цих 10 % вверх, ну а може це ре-акумуляція і взагалі підемо на нові хаї?

По підсумку на початку грудня ми не зняли ліквідність, не зробили винесення згори, а просто вивалилися на -25% сформували новий боковик. Ну і ось опиняємося в ситуації, що не можна ж продавати на лое, можна було ще учора на 30% дорожче здати.

Критична помилка №3 — неприйняття ситуації

Формується черговий боковик, ти ніби мізками розумієш, що почався даунтренд, тільки корекції плоскі, і не буде повернень і тестів по 25–30% щоб ти міг вийти. Потрібно виходити вже, але знаходиш собі виправдання, мов боковик в POI, структура на тижні все ще не зламана, ну ви самі знаєте, по підсумку сидиш далі, ще і думаєш про те, щоб усереднити.

Критична помилка №4 — війна, переїзд, расфокус, доп витрати, крах UST

Четвертий боковик, вже прямий над пулом ліквідності в 30к і такий круглий моральний рівень, потрфель вже -35/-40 відсотків від хаїв, стейбли частково пущені в хід, щось усереднене, щось куплене, щось лежить фармится.

В цей час иксують НФТ і багато одиничних історій, ще навіть сейли з якимись іксами виходять, але тут починається війна, РФ нападає на Україну, випадаю повністю на місяць з ринку — треба забезпечити свою безпеку і безпеку сім’ї, були думки навіть все закрити в моменті, але на жаль не вирішився.

У кінці березня у нас малюється вихід вгору, ще неясно винесення це або закріплення над боковиком і з’являються думки, що можливо ці 3 місяці була реаккумуляция, потім навіть 1 квітня дали чіткий тест, подивитеся тільки на цей і пін, по підсумку провалюємося, зміцнюємося за 0,5 і тут БАМ — UST/LUNA скамится, ринок робить -36%. І тут криється найбільша проблема, адже величезний шматок стейблів, який у ти є на закуп просто випарувався. Руки опускаються, тільт, роздратованість, знову тиждень опам’ятовуєшся, а воно ж накладається, найбільший ефект дала війна, а далі будь-які коливання підкошують.

По підсумку розумієш, що усе це реальність, що потрібно жити далі, на цьому не закінчується, крипта стабілізується

Критична помилка №5? чи ні

Про поточний боковик мало чого можу сказати, він дуже рваний, минуле падіння пов’язане з крахом UST, потім просто стагнація і ринок автоматично росте після тієї, що сильної, що витрусила, хай-откат-проторгівка-перехай-тест-тест-слив. Чи треба було тут продавати усі свої сумки? Ну по підсумку можна сказати, що так, але загалом і в цілому рішення виглядало дуже сумнівним, враховуючи, що ми на самих лоях за останніх 2 роки. Безумовно, можна і від поточних значень зробити -90 % але, сподіваюся, що ні.

Характер руху (падіння)

Якщо постежити за характером руху, то це типовий “прохід”, який є продовженням руху, що зародилося на хаях ринку подвійною вершиною і зняттям ліквідності з минулого ганивши і є ні що інше, як розподілом об’єму, що накопичився, з хаїв ну і до цього всього потрібно додати загальну ринково-світову ситуацію, проблеми в США, високий вірогідність початку 3 світової війни і далі за списком, зазвичай прохід триває не більше ніж в 5–6 боковиків, 5 у ми вже є, вірогідний це останній, або є ще один. Для закінчення цієї формації необхідно повністю зламати попередню зону консолідації, для цього треба пройти її 0,5, для прикладу це виглядатиме ось так:

Чому нам варто навчитися після цього падіння

  1. Зберегти завжди важливіше, ніж примножити — у котрий раз.
  2. Якщо розумієш, що пахне смаженим — краще вийти і втратити майбутній прибуток в х2, чим отримати -75% депозиту, і не думати про те, що варто чекати корекції, на корекції варто стати в шорти, але виходити треба було відразу на 57к після зламу структури, який був досить очевидний.

3. Після тривалого булрана мозок трохи отрафується, забуває як це “ведмедячий ринок”, для цього треба робити такі замітки, щоб на хаях ринку відкривати її і не забувати.

4. Якщо ти на хаях ринку замість того, щоб працювати вибираєш собі годинник, х5 , удома, квартири, купуєш квитки на мальдиви і не знаєш ну куди ще тобі витратити гроші — явно пора закриватися, занадто легко далося. Я, до речі, купив х5 рівно в день хаїв ринку, продавши щось з щитків, ще 2 дні не міг вирішити що ж меньш виросте, краще б продав все і ще узяв пару спорткарів)

5. Диверсифікація. Завжди треба мати запасний план, правда все що мені пропонували в Україні зараз було б 100% рекетом в умовах війни і слава богу, що я цього не зробив, але все таки, шукайте варіанти, навіть мати альтернативних 2000–3000 долл в місяць з умовної кав’ярні краще, ніж нічого.
6. Треба боротися зі своїм наївним серцем, яке говорить, що все буде добре і слухати мозок, коли він говорить, що нас чекає п*****.

7. Завжди розраховуйте на гірше, і не мати очікувань — так легше сприймати будь-які події в житті. Погодьтеся, якщо ти заїжджаєш в готель і думаєш, що там буде ДУЖЕ погано, а по підсумку отримуєш упевнену 4ку — ти задоволений, а якщо їдеш з очікуваннями 7-зіркового готелю, а там по підсумку упевнена 4ка — ти засмучений, так і тут.
8. Дива не буває, ми з ЮСТ сподівалися на диво, могли спочатку забрати 97% стека, потім 80% потім 60% потім знову 80% по підсумку забрали 10% а хто далі чекав — забрав 0% і вже не забере.
9. “Гірше вже не буде” — буде.

Підсумки

По-перше, не брати хаї свого депозиту як суму грошей, яка у вас була, яку ви змогли заробити — усе що паперове, то паперове, поки ви його не зафіксили. Не варто говорити, що у мене було 10 мільйонів доларів на хаях, а зараз всього три, я втратив 7 мільйонів на своїй дурості і жадності. Порахуйте, скільки у вас було на початку 2020 року, або на початку 2019, з якої суми ви розпочинали. Все ще десятки-сотні іксів? Молодці! Не варто себе лаяти, краще від цього не стає, думайте що робити далі.

По-третє, пам’ятайте, що це усе перевірки нас на міцність, як це було 2011, 2013, 2015, 2018 і 2020 роках.

По-друге, не думайте про те, що треба відбитися, прийміть нову бідну реальність, все, найближчі 6 місяців, а то і рік, а може і два легких грошей не буде, виріште скільки вам треба грошей, щоб прожити 2–3 роки, зробіть собі цей запас, решта нехай буде напоготові і з мінімальними рисками починайте працювати. Ну і заразом постарайтеся оптимізувати витрати, як свої, так і усередині вашої сім’ї-команії — неважливо.

Ну і не забувайте, що якби увесь 2020 і 2021 просиділи в стейблах на фьючах, то нічого б і не запрацювали толком, адже ми б точно не висиділи жодного тренду, а закривали б щитки з 1к3/1к5 рр і періодично ловили стопи. Любиш кататися — люби і саночки возити (любиш багатіти сидячи в альтах, будь добрий і корекцію перечекати).

Що робити далі

Якщо ви вже прийняли, як і я, нову реальність, то шукайте конкретні кейси, де можна запрацювати 1–2–3% депозиту, умовний шортів аліси на разлоці, доведеться багато працювати, це нова реальність. Ну і не забувайте, що такий ринок як зараз — кращий час для нод-тестнетів-амб програм, оскільки ринок очиститься, у нас буде багато простору забирати ласі шматочки.

Також додам, що в такі моменти здається, що зростання вже просто неможливе, що можна тільки падати і починається відчай, але я нагадаю, що не буває вічного зростання або вічного падіння, і скоро нас чекає біла смуга!

Переклад підготувала українська спільнота криптоентузіастів HRAFIIA.

Telegram

Twitter

--

--