Jongeren maken website die heel Nederland van Snapchat Geofilters gaat voorzien

Jongeren lanceren Geofilter.nl

De Nederlandse tieners Tim van der Wiel (17), Samuel Handgraaf (19), Roel van Oers (17) en Liam Tjoa (18) zijn deze week begonnen met een website (Geofilter.nl) waarmee zij heel Nederland willen voorzien van Snapchat Geofilters.

Geofilters

In de populaire applicatie Snapchat kun je na het maken van een foto filters toevoegen om de foto te pimpen. Zo is het mogelijk om een zwart-wit filter te gebruiken, of een filter van de huidige temperatuur. Naast de standaard filters zijn er op bekende locaties de zogeheten Geofilters te gebruiken. Deze filters zijn verbonden aan een gebied door middel van GPS. Populaire locaties die op dit moment al een Geofilter hebben zijn de Erasmusbrug in Rotterdam en het Centraal Station in Amsterdam. Snapchat staat het gebruikers toe om zelf deze Geofilters in te sturen. Deze filters worden gekeurd en daarna toegevoegd aan de applicatie.

Het idee

“Wij zagen alleen dat dit in Nederland nog bijna niet gebeurt.” aldus Samuel. “De drempel om iets naar Snapchat te sturen is best hoog. De kwaliteitseisen zijn streng en veel filters worden niet door Snapchat geaccepteerd. Je moet echt een goed design hebben, anders wordt het niet goedgekeurd.”

“Ik stuurde een maand terug een filter in naar Snapchat met een iconisch beeld uit mijn geboortedorp (‘De Pik van Udenhout’ red).” vult Liam aan. “Gelukkig werd de filter geaccepteerd. Ik kreeg ontzettend veel positieve reacties uit mijn omgeving, tientallen mensen wilden ook dat ik dit voor hun dorp of huis ging maken.” Het leek een gat in de markt. De vrienden zijn inmiddels 2 weken bezig met het bouwen van een website en het maken van meer testfilters. Roel maakte bijvoorbeeld een filter van “zijn” dorp Berkel-Enschot. “Al was mijn filter niet zo’n technisch hoogstandje” lacht hij.

“Ons doel? In Nederland meer Snapchat Geofilters hebben dan de Verenigde Staten!” — Liam Tjoa

Populaire plaatsen hebben een filter

“Veel grote steden in Nederland hebben al een filter. Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Tilburg bijvoorbeeld” somt Tim op. “De kleinere plaatsen in Nederland worden eigenlijk overgeslagen. Nederlandse steden als Arnhem zijn op dit moment nog niet in de app vertegenwoordigd, terwijl Groningen al meerdere filters heeft. Het is best logisch dat lokale designers alleen voor hun eigen plaats een filter maken.”

Liam: “Bovendien willen wij ook op specifiekere gedeelten van plaatsen, zoals parken en toeristische attracties, filters gaan toevoegen. Leuke locaties waar we op dit moment bijvoorbeeld mee bezig zijn: de Heuvel in Tilburg en de Uithof in Utrecht.” Ook huizen van gebruikers zijn een optie voor de jongens, al ligt daar op dit moment niet de prioriteit. “Huizen zijn inderdaad wel leuk, alleen deze zijn niet voor grotere groepen gebruikers te gebruiken.”

Kleine bijdrage

De jongens vragen een kleine bijdrage voor het maken van de filters. “Op dit moment zijn we druk bezig met het maken van filters, maar het is een vrij kostbaar proces en kost veel tijd. We vragen op dit moment een kleine bijdrage.” vertelt Samuel. Op dit moment zijn de filters ook te winnen door middel van een wedstrijd. “Elke dag geven wij een gratis filter weg, door middel van, hoe kan het ook anders, Snapchat. Zo kunnen we ook mensen die geen kleine investering willen doen helpen aan een filter.”

GoSpooky

Samuel, Tim en Liam geven bovendien actief advies aan bedrijven op het gebied van Snapchat onder de naam GoSpooky. Tim: “Geofilter.nl moet je eigenlijk zien als een side-project. Ons doel is niet om rijk te worden van dit project. We vinden het vooral leuk om te doen. Het is echt gaaf als mensen straks onze filters gebruiken.” De jongens waren gaven al advies aan bedrijven als RTL, New York Pizza, Albert Heijn en Scholieren.com.

Achtergrond van de oprichters

Tim heeft een achtergrond bij Spinnin’ Records, een van de grootste dancelabels van de wereld. Daar lanceerde hij Snapchat en inmiddels maakt Spinnin’ er actief gebruik van. Liam werkte afgelopen zomer voor de NOS waar hij de “Snaplines” mede bedacht. Samuel was, samen met Liam, eerder een half jaar actief bij Juramy B.V. (exploitant van onder andere het fashionmerk BALR. en het wereldwijd bekende Instagram-account “433”). Roel is naast designer ook DJ onder de alias Sidone. Hij bracht eerder al platen uit bij onder andere Machete Gold.

Bezoek de website nu: http://geofilter.nl

Quotes

“Op dit moment zijn het vooral de grotere steden die toffe Geofilters hebben. Ik denk dat het ook leuk voor dorpen is om een eigen filter te hebben. Bovendien zijn specifieke plaatsen, zoals een park of een ‘keet’ zoals je die in het Oosten hebt heel vet”. — Tim van der Wiel
“De mannen van GoSpooky zijn echt met vette dingen bezig. Met mijn design-expertise hoop ik ze te kunnen ondersteunen” — Roel van Oers
“We vragen een kleine bijdrage voor de Geofilters. Dit omdat we veel van onze tijd besteden aan het onderhouden van de site, het designen van filters en het doen van de aanvraagprocedure bij Snapchat.” — Samuel Handgraaf

Beeldmateriaal

Eerder materiaal van Geofilter.nl
De website Geofilter.nl
Voorbeeld van een Geofilter op een bekende locatie (Schiphol, Amsterdam)

Contact informatie

Telefoon: +31634184365
Email: contact@geofilter.nl
Contactpersoon: Liam Tjoa
Snapchat: “Geofilter.nl”

Like what you read? Give Liam Tjoa a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.