Besszádok

Általános látvány a hegyen

Amikor azon a jó kis tanulmányi kiránduláson voltunk a jófej tanárbácsival, akkor jól besöröztünk vele, és én meg jól megkérdeztem, hova menjünk még túrázni/kirándulni Lengyelországban. Mondta, hogy Bieszczady, csak a Bieszczady, oda muszáj. Egyrészt azt már a Rémy is mutogatta, hogy milyen fotókat csinált ott (rohadtul meggyőzően szépeket), amikor áprilisban jártak ott, úgyhogy nagyon meg akartam már nézni, másrészt meg iszonyú messze van Varsótól. Konkrétan ugyanannyi idő Budapestről, mint Varsótól…

Szóval messze van, viszonylag sokba fáj oda utazni, hegyen kell túrázni (ami mondjuk nagyon szép), tanév vége van, meleg van, a társaság nagy része elhúzott. Ezekkel a feltételekkel kezdtem csapatot keresni, mert egyedül mégsem akartam menni, annyira nem vagyok rutinos hegyen mászó, hiába vettem szuper menő túrabakancsot… Szóval addig-addig, hogy két embert találtam, akik bevállalták, akikből végül az egyikük visszamondta. Na nem baj, én akkor is meg akarom nézni “azt a szart”, lesz ami lesz, így Philipp volt a kis túrázó pajtásom, akiről még mindig nem tudom eldönteni, hogy hetero- avagy homoszexuális e, de az nem olyan nagy baj, kedves fiatalember.

Mivel rohadtul messze van, mi meg nem siettünk már sehova, félúton megaludtunk Kazimierz Dolny-ban, ami egy cuki pici falu, menő piactérrel, várrommal. Mondtam Philippnek, hogy én mindenképpen szeretném megnézni a Magyar-Portugál EB meccset, de úgy voltunk vele, hogy majd csak találunk kocsmát, ahol adják. El is indultunk a főtéren több kocsma is volt, majdnem mindbe volt közvetítés. Igen ám, de mindenhol az Izland-Ausztria meccset adták, ami ráadásul rohadt unalmas is volt. Én megy a híroldalakon követtem, hogy mi van a magyar meccsen, hát már a harmadik gólnál a hajamat téptem, hogy ezt nem láthatom, volt az egészben egy nagyon vicces irónia, hogy pont ezt a meccset nem látom élőben.

Kazimierz Dolny

Na de a Besszádok! Van egy nemzeti park, a Bieszczadzki Park Narodowy, ami Lengyelország délkeleti csücskiben van, a határon Ukrajna és Szlovákia felé átnyúlva, oda tartottunk. Na az valami hihetetlen szép volt. Vettünk egy túrázós térképet, amin jól ki is néztünk egy-két túraútvonalat, ami a hegygerinceken megy végig és kiegészítettük kis plusz kerülőkkel, mert én ragaszkodtam hozzá, hogy látogassunk meg egy-két forrást/patakocskát, azok meg nem a hegygerincen folynak, (a kis szemetek). Wetlina volt a kiinduló falu, ahova alapból nem volt könnyű eljutni a hegyekben, de a nemzeti park is nagyon védett, úgyhogy a jó túraútvonalak elléréséhez is sokat kell menni gyalog, mert be se engedik az autókat, nemhogy a buszokat.

WC-t ennyire jó kilátással én még nem láttam // Tinci-tánci a hegyen // Philipp már nehezen tolerálja a hülyeségemet
Philipp fotóz // Hegyi patakban pancsolás // Legmagasabb ponton pihenés

Philipp kicsit gyakorlottabb túrázó, ő volt már többször Svéd hegyekben túrázni, de a kezdeti félelmemmel ellentétben elég jól bírtam. A túra bakancs ide most nagyon kellett, mert valóban sziklás-köves volt a terep, szinte végig. A hegygerincen rettentően sütött a nap, ami nem annyira volt előnyös a csíkban leégett lábamnak, meg a melegben nyavajgásomnak, ezért be is vetettem a vizes kendős megoldást, amikor szükséges volt. Legalább szél az volt. Végigmentünk hegyecskék kilátópontjain, aztán mire a legmagasabb ponthoz érkeztünk, addigra egész jó hőmérséklető lett a környezet. Első nap 20 km-t mentünk, hát azért az utolsó néhány kilométeren már elég nyűgös voltam…

Egy “csoportképet” csinálunk, azon is nagyon hülyén nézünk ki. Nem baj.
Kőrakás a virágos réten // Nap ellen beöltözött gyerek fotóz // Hidacska

Elképesztően szép hely egyébként tényleg, még azon is gondolkodom, hogy vissza kéne menni egyszer (kétszer), van még néhány útvonal.

Hazafelé pedig szerettem volna megnézni egy lengyel skanzent, amiből rögtön kettőt is találtunk. Cukik voltak, meg minden, csak ott is meleg volt nagyon. Egyébként a szentendrei kicsit jobban működik, szerintem, mert a lengyelek sok esetben csak felépítették a pici kis cuki házakat, de be van zárva, nem lehet bemenni, csak kívülről kukkolni.

Egyik skanzen
Másik skanzen

Ja, meg el is áztunk egyszer nagyon durván egy nyári zivatarban, de legalább nagyon királyul nézett ki.

Eső előtt / Eső közben

2016.06.24–26.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.