Első napok, lengyel benyomás

Na, hát az első időszak elég nehéz… Rohadtul ilyesztő, meg magányos, minden új, semmit nem tudsz… nyilván ha beindul az élet, akkor jó, csak addig nehéz.

Rettenetesen nagy campus… A narancssárga épületek a koleszok, ami már önmagában egy lakótelep. // Maria, Dimitra és én “campus bejáráson”.

A szobatársaim Maria és Dimitra görögök, 20 évesek (kis fiatalok, heh) és nagyon aranyosak. Beszéltünk róla, hogy lehet, hogy szobát cserélnék, mert félek, hogy mivel ők mindketten görögök, sőt barátok, ráadásul elég rossz az angoljuk, ezért sokszor egyedül maradnék… De marhára cukik, mert azóta egymáshoz is angolul szólnak, akármennyire is megküzdenek vele, és bevallották, hogy nem akarnak lecserélni, úgyhogy hajtanak. :)
Meglátjuk.
A kolesz ablak egy az egyben, mint Szentesen egy lapostető felett van, és egy másik kolesz van szemben. Otthon érzem magam. :D

A kampusz óriási. Olyan, mintha ledobálták volna az épületeket egy rétre. Minden itt van egy helyen (egyetem épületek, irodák, kantin, kávézó, koleszok, klubbok, gyógyszertár…) Eléggé kint van a külvárosban, viszont egy metróvonallal, vagy egy busszal max fél óra a belváros (kb mint nálunk Újpest).

Új campus // Varsó centrum // bevásárlóközpont

Egyébként minden hatalmas… Óriási terek vannak teljesen random kihasználva — inkább nem kihasználva. Pl a nagy autóutaknál van középen egy zöldsáv, vagy 10 méter széles, de tök sivár gyepes…
Kivéve az Óváros, amit a háborús lebombázás után egy az egyben újjáépítettek. Az nagyon cuki, gyönyörű.

Óváros főutca
Óvárosi hangulat

Nagyon furcsa a klasszikus épületek mellett a felhőkarcolók látványa. Nem nagyon zavartatták magukat, odaépítettek helyekre dolgokat. Nem tudom, hogy rossz e, inkább érdekes a stílusok keveredése.

A lengyelek nem beszélnek angolul. A fiatalok már szinte mind, de egyébként mutogatni kell, meg a néhány szót tudni kell, ami fontosabb. Lesz majd lengyel kurzus, alig várom!

Mindenki elég kedves, mikor interakcióba kerülsz velük, de ha nem, akkor nagyon bunkón viselkednek… Pl nem kopognak a wc-n, nem engedik le a buszról a leszállókat, múzeumban arrébb löknek, meg ilyenek. Furcsa. Bár lehet, hogy Pesten javult sokat a helyzet az utóbbi időben.
Viszont sehol nincs szemét! Kicsit ízléstelenül oldanak meg általában mindent (hullámkő, elcseszett sarkok, fura épületek), de legalább rend van.

Zloty a pénz. 70 Forint 1 Zloty. Kb minden ugyannyiba kerül, mint pesten, vagy olcsóbb és diákkedvezmények vannak majdnem mindenhol.

2016.02.19.