Linda Vermaat
4 min readAug 3, 2016

Waarom de start van een onderneming eenzaam is!

Illustratie gemaakt door Sandy van Helden

Prefer to read the article in English. Click here.

Elke week eten we thuis bij een eigenzinnige, energieke impact ondernemer. Om te horen wat hun drijft, te zien hoe ze leven en, ook niet onbelangrijk, we scoren een gratis maaltijd ;)

Deze week: Frances — oprichter van 100% natuurlijk parfummerk Abel.

Frances, oprichter van Abel.

Wanneer Frances en haar man Dave van Nieuw-Zeeland naar Nederland verhuizen, vindt ze al snel een baan. Maar als Frances op een dag zit te lunchen aan de gracht, zegt ze tegen hem: ‘Het maakt met niet uit wat je zegt; ik ga stoppen. Ik moet dit gewoon doen.’ Dave, naar eigen zeggen meer risicomijdend, weet dat hij haar niet kan tegen houden. Abel is geboren.

Frances is een vrouw die eigen beslissingen maakt. Zo durft Abel, als tegendraads parfummerk, als enige wel de ingrediënten op de verpakking te delen. Waarom? Frances: ‘Ik kan niet tegen het opzettelijk ontbreken van informatie’ Omdat de samenstelling van parfum geheim mag blijven, is het etiketteren van ‘fragrance’ afdoende. Mogelijk gevolg: een verbod op lavendel, omdat 0,02% van de populatie niet tegen dit kruid kan. ‘Belachelijk’, aldus Frances: ‘In plaats van op de verpakking Lavendel te schrijven, wil de industrie het gebruik liever in zijn geheel bannen.’

Een inkijkje in het mooi vormgegeven huis en kantoor van Frances.

Door haar scherpe overtuiging dat het beter moet, voelt Frances zich vaak wat eenzaam. Ze is een outsider, iemand die het spel niet meespeelt. ‘Het is een stigma: parfum is geen ambacht als je enkel met natuurlijk materialen werkt. De industrie vindt biologisch saai.’ Parfumeurs kunnen kiezen uit ongeveer 3000 synthetische geuren. Dit aantal is een stuk kleiner als je alleen werkt met natuurlijke ingrediënten. Echter, ‘Wij krijgen de kans om te werken met de meest mooie ingrediënten in plaats van die goedkope synthetische troep.’ aldus Frances.

Om het parfum te ontwikkelen kan Frances vrij nadenken. ‘We dachten niet wie kennen we via-via, maar welke parfummaker past echt bij onze mindset?’ Meesterparfumeur Isaac Sinclair staat bovenaan haar lijstje. Echter, het blijkt lastiger dan verwacht om hem te pakken te krijgen. Frances geeft niet op: ‘Ik heb Isaac net zo lang gestalkt, totdat ik de kans kreeg om met hem te kletsen.’ Hij raakt enthousiast. Aangezien Isaac woonachtig is in Sao Paolo zien zij elkaar enkel zodra hij in Parijs is.

Frances en haar man Dave.

Doordat Abel start met een zo laag mogelijke investering, voelt Frances zich in het begin eenzaam. ‘Zo kon onze ontwerper enkel na zijn werktijd voor Abel aan de slag.’ Inmiddels groeit Abel en heeft Frances een team om zich heen verzameld. Zo heeft ze wekelijkse feedbackmomenten met haar man, Dave, en fulltimers Elise en Charlotte. Zij helpen met alle praktische zaken rondom Abel. Dave: ‘Ze had het nodig om zich onderdeel van een team te voelen’ Frances knikt instemmend en voegt toe: ‘Ik heb zo af en toe feedback nodig anders word ik gek.’

Een belangrijk kantelpunt kwam vorig jaar. Frances, die nu nog thuis kantoor houdt, vroeg zich openlijk af: ‘Zou werken vanuit onze huiskamer voor de komende 5 jaar mij gelukkig maken?’ Het antwoord bleek ontkennend. Ze besloten hun oude huis in Nieuw-Zeeland te verkopen. Met een gedeelte van dit geld werkt ze hard aan het verbeteren van de kwaliteit en aan het maken van een volledige lijn. ‘We realiseerden ons dat als we geen verandering aanbrengen, we klein blijven.

Flessen van de nieuwe parfumlijn. De beelden passen bij de nieuwe sfeer.

Twentie Four volgt van zeer dichtbij impact ondernemers. Wij luisteren naar en delen de verhalen van innovatieve ondernemers die hun geld verdienen met het oplossen van een wereldprobleem. We hebben allemaal vierentwintig uur in één dag. Hoe spendeer jij jouw Twentie Four?

Linda Vermaat

Travels around the world with @twentief to meet, learn and share the stories of people who dare to challenge and change their industry. #entrepreneurs #talks