Milano, Italia

The city of fashion, food and wine

Wie van shoppen houdt, is in Milaan aan het juiste adres. Met een tal van winkelstraten dompelt Milaan je helemaal onder in de laatste nieuwe fashiontrends. Voor lekker eten en een smeuïg wijntje kan je hier ook terecht. Milaan is rijk aan bezienswaardigheden zoals de prachtige kathedralen en kerken. Ook is er voor de jeugd een gezellige straat voorzien met vele cafétjes en bars. Voor elk dus wat wils.

Stazione Centrale

Foto: Lisa Viola

Stazione Centrale is het centrale station van Milaan. Deze passeer je meestal als je ergens overstapt met de metro. Het station is uiteraard makkelijk bereikbaar, aangezien dit station je recht naar het centrum van Milaan leidt. Het station is één van de mooiste gebouwen van Milaan en dus zeker een must. Het oude gebouw dateert al van 1864, maar werd ondertussen wel vernieuwd in 1931. Naast het station bevindt zich een gezellig plein waar je lekker kan eten en gezellig iets kan drinken.

Corso Buenos Aires

Als je wilt shoppen, moet je in deze straat zijn. Hier vind je alle bekende ketens zoals Zara, H&M, Kiko, Mango, enz… De straat is kort gelegen bij Stazione Centrale en is de grootste winkelstraat van Milaan. Je hoeft hier niet alleen te zijn voor fashion, maar je kan hier ook gezellig dineren.

Foto’s: Lisa Viola

Galleria Vittorio Emanuele II

Foto: Kübra Serter

In deze overdekte winkelstraat moet je zijn als je van luxe houdt. Allerlei duren merken zoals Gucci en Louis Vuitton vind je terug. Ondanks het feit dat de meeste mensen hier niet veel zullen kopen, is dit toch de moeite waard om eens gezien te hebben. Deze galerij is al een kunstwerk op zich. Het gebouw is één van de mooiste galerijen van Milaan en is overdekt met een gewelfd dak van glas en ijzer. In het hart van de galerij bevindt zich een zeldzame marmer ingelegde mozaïekvloer. De galerij is vernoemd naar de eerste koning die regeerde over Italië, Vittorio Emanuele II. De architect van het gebouw is Giuseppe Mengoni.

Duomo Santa Maria Nascente

Foto: Lisa Viola

De dom van Milaan is één van de grootste rooms-katholieke kathedralen ter wereld. Het bevindt zich op het drukke plein, Piazza del Duomo, dat gelegen is in het hartje van Milaan. Het plein is makkelijk bereikbaar met de metro. De buitenkant van de kathedraal is tot in het detail afgewerkt en is rijkelijk versierd. De dom wordt het meesterwerk van de gotische kunst genoemd. Je kan het gebouw ook betreden, maar daarvoor moet je entree betalen en lang aanschuiven vooraleer je naar binnen mag. Op het plein zelf worden de toeristen beziggehouden door de straatanimators.

Castello Sforzesco

Foto: Lisa Viola

Het kasteel bevindt zich in Brera, een wijk van Milaan. Dit is één van de beroemdste monumenten. De veelzijdigheid van het kasteel is een grote troef. Als je van kunst houdt, ben je hier op de juiste plaats. Aan de binnenkant van het kasteel hangen enkel belangrijke schilderijen. Ook worden hier af en toe concerten georganiseerd. Als je het kasteel doorloopt kom je uit op de tuin, of eerder een park. Daar kan je gezellig wandelen, picknicken of rustig een boek lezen op een bankje. Dit park is ook een plek waar veel jongeren zich verzamelen om even tot rust te komen.

Basilica di Sant’Ambrogio

Foto: Lisa Viola

De Sant’Ambrogio basiliek is ook gelegen in de wijk Brera. Deze kerk is één van de oudste kerken in Milaan. Den entree is gratis en iedereen kan hier naar binnen gaan. De buitenkant is redelijk sober en er zijn geen speciale versieringen. De binnenkant is echter een ander verhaal. Naast het altaar bevindt zich een trap die je naar de beneden verdieping begeleidt. Daar ligt een crypte met daarin de overblijfselen van de lichamen van de Heiligen Ambrose, Gervase en Protaso liggen. Dat is even schrikken als je dat daar ziet liggen. Al bij al is dit toch de moeite om gezien te hebben.

San Siro

San Siro is het voetbalstadion van Milaan. De officiële naam van het stadion is eigenlijk Stadio Giuseppe Meazza. AC Milan en Inter Milan hebben hier hun thuisbasis. Als je het stadion betreedt, kom je eerst in het museum terecht. Daar kan je de geschiedenis van de Italiaanse voetbal terugvinden. Ook staan er standbeelden van enkele wereldvoetballers.

Foto’s: Kübra Serter
Foto: Lisa Viola

Na de rondleiding in het museum kom je uit in de gangen van het stadion. Als je daardoor wandelt kom je terecht in de kleedkamers van AC Milan en Inter Milan. Het zijn twee totaal verschillende kleedkamers. Die van AC Milan is iets aantrekkelijker versierd en bevat leuke rood-met-zwarte zeteltjes. De kleedkamer van Inter Milan is iets soberder. Op de rekken staan alle bekers die ze in hun macht gesleept hebben. Nadat je de kleedkamers hebt gezien kom je uit in het stadion zelf. Het stadion is best groot, want er passen maar liefst bijna 53.000 mensen in. Het grasveld kon je niet betreden omdat ze eraan aan het werken waren.

Navigli

Foto: Kübra Serter

Navigli is the place to be als je gezellig een cocktail wilt drinken en als je onder de jeugd wilt zijn. Dit wordt de uitgaansbuurt van Milaan genoemd. Er zijn vele cafétjes en bars waar je gezellig kan zitten met een uitzicht op het water. Het enige waarop je goed moet letten is dat ze je niet in het zak zetten. In de bars vind je nergens de prijs terug van de drankjes. Je kan dus best eerst de prijs vragen, voordat je wat bestelt. Een drankje kan al snel 15 euro kosten. De straat is in de avond ook mooi versierd met lichtjes. Er zijn ook plekjes waar je waterpijp kan roken. Deze plaats is redelijk makkelijk bereikbaar met de metro. Je moet een klein stukje wandelen vanaf het metrostation. Terwijl je wandelt kan je genieten van de leuke kraampjes rondom je. Er zijn ook veel boetiekjes en ateliers te vinden. Daarvoor moet je wel overdag komen, want ze zijn in de avond gesloten. Ook kan je hier lekker eten in de gezellige restaurantjes.

Riad Yacout

Als je houdt van waterpijp roken, moet je bij Riad Yacout zijn. Deze Marokkaanse zaak ontvangt je met open armen. Terwijl je gezellig iets eet of drinkt, kan je genieten van de shows. Buikdanseressen en optredens van muzikanten zorgen voor de sfeer. De zaak is kleurrijk versierd en is warm en gezellig. Het enige wat je hier ook niet mag vergeten is de prijslijst vragen. Een cola kost hier namelijk €15. Voor een waterpijp met smaak naar keuze betaal je zo’n €30. Niet één van de goedkoopste plaatsen in Milaan, ondanks dat dit best ver van het centrum ligt. Vanaf het metrostation moet je nog zo’n 15 minuten wandelen totdat je hier bent. (LV)

Foto’s: Kûbra Serter