Да колекционираш книги не само заради автора.

Little Sparkle
Jul 5, 2018 · 3 min read

Предполагам, че много от Вас са гледали филма “Чарли и шоколадовата фабрика” с участието на Джони Деп в ролята на Уили Уонка. Доста ексцентричен прочит на чудесната едноименна книга на Роалд Дал, който от своя страна е един от любимите ми автори на съвременни детски книги.

Запознах се съвсем случайно с творчеството му преди 12 години, някъде по това време на годината. Имах невероятния късмет да се озова в Сан Франциско за два месеца, които и до днес определям като най-вълнуващото приключение в живота ми. И най-самотното в същото време… Но не за това ми в думата!

Накратко — влизайки в една книжарница в центъра на града, излязох от там с не много дебела детска книжка с ярка на цвят корица, изрисувана от Куентин Блейк и с автор Роалд Дал.

И така се започна… След като я прочетох почти на един дъх, се върнах и купих всички налични произведения на тандема Роалд Дал/Куентин Блейк. А по-късно, вече обратно в България, продължих постепенно да увеличавам колекцията. Търсех книгите в оригинал: не че четенето на художествена литература на английски ми беше сила по онова време, но пък доставяше страхотно удоволствие.

Има нещо много специално в книгите на Роалд Дал: увлекателни са и се четат лесно. А в комбинация с илюстрациите на Куентин Блейк са си чисто съкровище. Героите и заобикалящата ги среда изглеждат прекалено груби и ръбати, но в същото време се усеща движение и ако има цвят той е заложен на правилното място, превръщайки се в акцент.

А рисунките са толкова специфични, че просто не могат да бъдат сбъркани. До степен, че когато видях… Реших, че има нова книга на Р. Дал, която аз не притежавам. В последствие се оказа, че книгата е с автор и илюстратор Куентин Блейк. Историята на един дъх прочете първо Лора (7г.), след което моментално ми връчи книгата и заяви “Чети! Ще ти хареса!”. Ами…хареса ми! Интересна, весела история за една разсеяна шофьорка, която превръща колата си в неузнаваемо превозно средство, в рамките на едно единствено пътуване.

Замислих се, че докато за децата това е просто забавна история, то много възрастни читатели биха припознали себе си или познат човек в образа на главната героиня. И ако все още се чудите дали искате тази книга, то аз съвсем уверено Ви гарантирам, че тя ще се хареса на поне един член от вашето семейство!

И така…какво чакате още — грабвайте я и започвайте да четете :)

Автор: Алекс