Inkomstförsäkring egenföretagare och andra sätt att hålla dig säker på

Att vara egenföretagare innebär stor frihet och många fördelar. Bland annat arbetar du inte under en chef utan du är själv chef för ditt företag. Du kan lägga upp din tid som du vill, jobba över på helger och vara ledig på vardagarna eller starta upp projekt som känns intressanta. Att ha eget företag kan även vara väldigt kreativt stimulerande och samtidigt utmanande. Men med fördelarna kommer även vissa nackdelar med att driva eget, bland annat ovissheten.

Det är ofta svårt att veta hur mycket du kan tjäna varje månad och det kan ställa till det för planeringen, särskilt den långsiktiga. Just inkomsten kan vara ett av de olika orosmomenten med att vara egenföretagare. Som tur är finns bra saker du kan göra för att känna dig tryggare. Ett effektivt sätt är genom att teckna en inkomstförsäkring egenföretagare. Denna försäkring fungerar som ett komplement till a-kassan. A-kassan kan ge dig som mest 80 % av din lön i de första 100 dagarna, därefter kan du som mest få 70 % i 100 dagar till. Dessutom finns det även ett tak på ersättningen. Detta tak ligger på 910 kronor per dag. Det innebär att du får in 20 020 kronor om den aktuella månaden har 22 arbetsdagar, ett belopp som sedan beskattas.

För många räcker inte detta. Då kan det vara väldigt fördelaktigt att teckna just den här typen av försäkring. En inkomstbaserad försäkring kan du teckna oavsett vilken typ av eget bolag du bedriver, som handelsbolag, aktiebolag eller kommanditbolag. Kanske går företaget riktigt bra just nu? Då kan det vara en väldigt god idé att teckna en inkomstförsäkring.

Om det värsta händer

Att bli av med inkomsten kan vara förödande, oavsett om du har egen firma eller inte. Inkomsten är en av de viktigaste byggstenarna i livet, en stor säkerhet som mycket av livet bygger på. Genom att tidigt gå med i a-kassan har du alltid ett bra skydd om firman går i konkurs. Det första konkreta du bör göra vid arbetslöshet är att kontakta Arbetsförmedlingen. Härifrån kan du nämligen få hjälp att hitta arbetstillfällen och komma på fötter igen. Ett tips är att också teckna en Arbetslös försäkring, denna kan ge dig mer bidrag än om du enbart går på a-kassan.

Förutom att försäkringar av olika slag kan ge dig större trygghet som egenföretagare, finns det även andra saker du kan göra och olika tjänster att utnyttja, bland annat:

- Spara ihop en rejäl buffert som du kan använda om vissa månader är tuffare än andra

Använd dig av inkassobolag för att driva in obetalda fakturor

När det kommer till osäkerheter kring att driva eget, grundar sig dessa ofta i just inkomst och ekonomi. Minska riskerna så mycket som möjligt för att känna dig säker i din nya roll som företagare.