Ingrediënten voor een goed gesprek

Een innovatieve werkmethode, bachelorscriptie

Hier en daar heeft een enkeling zich er al aan gewaagd: het starten van een conversatie buiten de eigen fanbase om met een potentiële klant op social media. Dat het starten van zo’n conversatie eigenlijk best wel spannend is, kan niet ontkend worden. Je kunt immers maar één keer een onvergetelijke, dan wel positieve eerste indruk achterlaten over het betreffende merk bij deze persoon. Dan wil je natuurlijk wel goed uit de verf komen als merk.

In deze blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar de ingrediënten voor een succesvol webdare ingestoken conversatie. Dit onderzoek is onderdeel van mijn bachelor scriptie aan de opleiding Advanced Business Creation, in samenwerking met Social Embassy.

Essentie van webdare
Hoe ziet zo’n conversatie er nu uit en wat zijn de beweegredenen vanuit een merk om webdare toe te passen? Middels webdare kan een merk zichzelf onder de aandacht brengen bij potentiële klanten uit de beoogde doelgroep. Het doel waarmee een merk webdare inzet is om een extra positieve associatie te creëren rondom het merk bij deze potentiële klanten. Er wordt vanuit het merk een gesprek aangegaan binnen de belevingswereld van de potentiële klant. De conversatie hieronder, geeft de essentie van webdare weer. Zo’n proactieve aanpak blijft zeker niet onopgemerkt in de media. Lees hier hoe Thuisbezorgd.nl wordt bekroond tot ‘Redder in Nood’.

Kijkje in de keuken
De afgelopen maanden ging ik op pad om de juiste mix van ingrediënten samen te stellen voor het starten van een succesvol webdare ingestoken conversatie. Inspiratiebronnen werden uitgeput, succesvolle cases geanalyseerd en met een open doch kritische blik zijn de ingrediënten voor een goed gesprek samengesteld. We geven je een kijkje in de keuken.

Platform van toepassing
Twitter is het platform bij uitstek om succesvol webdare toe te passen. Naast dat het platform de mogelijkheid biedt om buiten de fanbase om een gesprek aan te gaan, is het conversatiegericht, zeer transparant en heeft het een stabiele groep gebruikers. Dat Twitter nog wel degelijk relevant is en er toe doet in socialmedialand, lees je hier.

Creëer een warm welkom voor jezelf
Maar hoe zorg je er nu voor dat je poging tot converseren goed wordt ontvangen door een potentiële klant? De volgende drie codewoorden helpen je op weg: relevantie, actualiteit & verrassingseffect. Iedere keer wanneer je een conversatie start, dien je je af te vragen: Is het relevant voor de persoon in kwestie dat ik het gesprek aanga, doe ik dit ‘in het moment’ en wordt de persoon door mijn komst positief verrast?

Rollenspel
Vervolgens bepaal je welke meerwaarde je als merk te bieden hebt om aan de zojuist genoemde componenten te voldoen. Door een specifieke rol aan te nemen, verhoog je de kans op een goed ontvangst. Wat heb jij voor de Twitteraar in petto? Kom je met de ultieme tip (de adviseur), gratis kaartjes voor een activiteit (de suikeroom), biedt je uitmuntende service (de specialist) of ben jij net zo’n grote fan als de persoon in kwestie (de vriend/fan)?

Je wilt iets losmaken bij de Twitteraar, een bepaalde ervaring teweeg brengen en daarmee een extra positieve associatie creëren rondom het merk bij deze potentiële klant.

De ingrediënten geven we prijs, het recept neem je bij ons af!
Maar hoe vind je nu een geschikt bericht waarop je als merk webdare kunt toepassen en hoe kom je tot die ene pakkende copy als je dit bericht eenmaal hebt gevonden? Door je doelgroep door en door te leren kennen, zodat je precies weet wat er in de belevingswereld van de potentiële klant afspeelt. In het kader van mijn bachelor scriptie heb ik hiervoor een vernieuwende werkmethode ontwikkeld: Ingrediënten voor een goed gesprek. In tien stappen verzamelt de social media manager de ingrediënten voor een webdare ingestoken conversatie.

De methode werkt aan de hand van De Brand Box tool: hierin dienen associaties over en op het betreffende merk fysiek te worden verzameld aan de hand van verschillende opdrachtkaarten. De kaarten beslaan ieder een andere invalshoek om naar de beoogde doelgroep van een merk te kijken. Enerzijds tunnelvisie doorbrekend, anderzijds een actieve én speelse manier om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Zowel mijn scriptie als innovatie is beoordeeld met een 9/10.