5 weetjes over Rik Wouters

Het leven en leed van Rik Wouters

Rik Wouters is een Belgisch kunstenaar uit de vroege 20e eeuw. Zijn werken maken deel uit van het fauvisme. Hoewel zijn leven erg kort was, de schilder stierf voor zijn 34e verjaardag, maakte hij toch vele bekende werken. Enkele belangrijke weetjes en feiten over Wouters:

1. Fauvisme

Fauvisme is een kunststroming die begin 20e eeuw ontstond, het is een afsplitsing van expressionisme. Kenmerkend is het gebruik van felle kleuren die nauwelijks gemengd zijn. Naast de typische kleuren is ook het ongetrouwd weergeven van de realiteit een element van het fauvisme. Kunstenaars maken gebruik van vervorming. Rik Wouters is een duidelijk voorbeeld van fauvisme.

Herfst, 1913

2. Beeldhouwkunst

Naast schilder was Rik Wouters ook een zeer getalenteerd beeldhouwer. Met het zotte geweld geeft Wouters beweging en evenwicht weer in het beeld. Dit werk, balancerend op enkele tenen toont aan dat de kunstenaar erg veel technische kennis had om de heikele balans tot stand te brengen.

Het zotte geweld, 1912

3. Armoede

Rik Wouters leefde met zijn jonge vrouw aanvankelijk in armoede. Om kosten te drukken gingen ze bij de vader van Wouters in Mechelen wonen, maar het koppel kon er niet aan wennen. De schilder moest ook zijn artistiek werk opgeven om bij een porseleinfabrikant te werken en dat stak helemaal tegen. In 1911 verandert de financiële situatie van het gezin nadat hij een contract sluit bij de Brusselse galerij Giroux. Zijn beste werken dateren uit de financieel stabiele periode van 1912–1913.

Huiselijke zorgen, 1913–1914

4. Muze en vrouw

Gedurende zijn korte leven vond de schilder Rik Wouters zijn inspiratie bij zijn vrouw Nel Deurinckx. Ze was model, hij leerde haar zo op de academie kennen. Nel is vaak afgebeeld op de schilderijen van Wouters, zoals in het werk de strijkster, 1912.

De strijkster, 1912

5. Kanker

Wouters had al sinds 1912 last van erge hoofdpijn waardoor hij soms dagen niet kon werken. In 1915 werd duidelijk dat hij aan kaakbeen kanker lijdt. Röntgenbestraling lijkt niet te helpen en de schilder blijkt ook oogkanker te hebben. In 1916 overleed hij. In zijn zelfportret met zwart oogverband klaagt Wouters zijn ziekte en hevige pijn aan.

Zelfportret met zwart ooglapje, 1915