Experimenteren is om te leren

Mijn stage bij Sporza is ondertussen afgelopen. Toch wil ik jullie niet onthouden waar ik me in mijn laatste weken mee bezig hield.

Papasta-wie?

Eind maart speelden onze Rode Duivels tegen Griekenland, dus trok ik naar het Koning Boudewijnstadion, in de volksmond nog steeds de Heizel genoemd. Naast de gebruikelijke Snapchat Story en tweets, ging ik ook voor een Facebook Live zorgen.

De grote Peter Vandenbempt verscheen voor mijn smartphone. Ik mocht hem vragen voorleggen, die voordien binnenstroomden op de Sporza-Facebookpagina. Check ook de laatste vraag die ik er zelf aan toevoegde ;)

“U ziet ze niet, maar u hoort ze wel. Aan de andere kant staat Lobke.”
Dat Vandenbempt mijn naam ging noemen, wist ik op voorhand niet. Instant schrikreactie, omdat gemiddeld 1000 sportfans live aan het kijken waren.

Goed geluid, de perfecte locatie en een topper voor de Sporzamicrofoon. Kortom, dit experiment was geslaagd. Een maand geleden liep een Facebook Live van mij bij Sporza ietwat, maar deze was een schot in roos.

De koers is van de fans

Het project van VRT Innovatie waar ik aan meehielp tijdens de Ronde van Vlaanderen, was nog meer een experiment. Iedereen kon op de dag van Vlaanderens Mooiste zijn foto’s en video’s insturen.

Op café, thuis of op de Koppenberg: meer dan 200 posts stroomden binnen. Zelfs de beruchte val van Sagan ontsnapte niet aan jullie oog!

Je kan je natuurlijk afvragen of dit niet ervoor zorgt dat mensen ook ‘zever’ doorsturen, foto’s die niets met de koers te maken hebben. Ik kan jullie geruststellen, dit viel bijzonder goed mee. Maar een aantal inzendingen waren helemaal niet relevant. Lees het artikel om het resultaat te zien!

Wat hebben we geleerd?

Een Facebook Live wordt zeker goed bekeken en zorgt voor iets extra’s naar het publiek toe. Meer dan een smartphone, microfoon en twee personen zijn er eigenlijk niet nodig om al een mooi resultaat te krijgen. Ook het Ronde-reporter experiment had geen slecht resultaat. User-generated-content er zit zeker een toekomst in! Eén tip: durf te experimenteren online!