Social Media bij Sporza, een risicoberoep?

In het kader van mijn opleiding Digital Content & Journalism aan Arteveldehogeschool volg ik twee maanden stage bij Sporza Online — Social Media. Wie denkt dat een stage Social Media dagdagelijks uren achter een bureau zitten betekent, heeft het mis.

Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, … Sporza is overal aanwezig. Om social mediacontent te verzamelen, moet ik vooral zelf op pad gaan. Opgelet: dit is niet voor doetjes.

Van een mislukte Facebooklive tot 30 seconden voor de aankomst van wielrenners hardhandig door security weggehaald te worden: het hoort er allemaal bij.
Mijn vaste plaats bij Sporza in het VRT gebouw (Reyerslaan, Brussel)

Bij social media gaat het erom om de juiste tekst met de passende beelden te brengen voor een zo groot mogelijk bereik en om het publiek naar de website te lokken. Native video’s met ondertiteling op Facebook, graphics, spraakmakende foto’s, gevatte reacties..: het zijn allemaal hulpmiddelen. Natuurlijk wordt dit vaak opgezocht en gepost vanachter mijn bureau in Brussel. Maar het publiek wil meer dan dat…

In the field

Mensen willen op sociale media andere content zien dan op televisie. Opvallende details, een andere invalshoek of wat achter de schermen gebeurt: dat is waarin het publiek geïnteresseerd is. Ter plaatse bij een sportevent zijn, is een meerwaarde. Via mijn smartphone kan ik interessante momenten snel online gooien.

“Hopelijk krijg ik geen bal tegen mijn hoofd” (Ghelamco Arena: Gent-Tottenham, Europa League)

Enkel met een smartphone op pad zijn, heeft gevolgen. De professionele fotografen met bijhorende joekels van camera’s krijgen vaak meer privileges.

Wij worden bijvoorbeeld weggejaagd waar spelers met een bus toekomen. Gelukkig was het een Engelse bus, waardoor aan de overkant staan juist een meevaller bleek. Of je staat klaar bij de fotografen om dé finishfoto van Van Avermaet te nemen, maar 30 seconden voor aankomst realiseert de organisatie zich dat je niet de juiste badge hebt. Dankzij een potje huilen lieten stewards mij uiteindelijk nog langs andere hekkens door.

Conclusie: bij elk evenement wordt het duizend keer vragen waar ik wel of niet mag staan met mijn smartphone.

Snapchatverhalen en Instagram Stories: say what?

Een recente update van Instagram maakt het mogelijk om net als bij Snapchat ook foto’s te posten die na 24 uur verdwijnen. Dit slaat aan en om nog meer mensen te bereiken, breng ik verslag uit op beide kanalen. Bij Instagram Stories zet ik meer in op foto’s, bij Snapchat op video’s. Sportanker Ruben Van Gucht gaf bijvoorbeeld voor Snapchat maar al te graag een samenvatting van de wielerwedstrijd Omloop Het Nieuwsblad in Gent.

Omloop Het Nieuwsblad in 10 seconden door Ruben Van Gucht

Altijd een avontuur

Een lachende Van Aert bij de start van Soudal Classics in Leuven

De kick van likes, retweets of een foto die opgepikt wordt door Cyclingnews: daar doe ik het voor. Een wijze raad bij social mediaverslaggeving: niets zal lopen zoals je het gepland hebt. Regen, organisatorische redenen of net te laat voor deze ene foto. Des te blijer ben je wanneer je wel dat schitterend beeld met headliner te pakken hebt. Misschien spot je me wel op een volgende sportwedstrijd. ;)

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.