Τρίο

Τα δίδυμα και τα τρίδυμα της Φώφης ας μη τα σχολιάσουμε.

Ωστόσο, ας μην κάνουμε ότι δεν θυμόμαστε. Στην αρχή της κρίσης τόσο η ΝΔ όσο και ο Συριζα θα μπορούσαν να έχουν συναινέσει σε κάποιες βασικές αλλαγές που θα μας έβγαζαν εγκαίρως από την κρίση και θα είμασταν τώρα ξανά στην καρδιά της Ευρώπης.

Αντί για αυτό, επέλεξαν το νεοελληνικό “ξέρεις ποιος είμαι γω ρε? Εγώ ξέρω καλύτερα” και κυβέρνησαν οι ίδιοι με τα γνωστά αποτελέσματα. Αδύναμες κυβερνήσεις απέναντι σε ευρωπαίους που έβλεπαν το ΔΝΤ ως θεματοφύλακα αντί ως lender of last resort, και ένα ΔΝΤ που την ασύμμετρη ισχύ που βρέθηκε στα χέρια του την ξόδεψε στην εσκεμμενη ή μη αδυναμία του να συλλάβει την πραγματικότητα.

Οι υπόλοιπες χώρες βγήκαν από το μνημόνιο επειδή πήραν από το ΔΝΤ αυτό που μπορεί να δώσει, μία σύντομη, στοχευμένη παρέμβαση με στόχο την άμεση επιστροφή σε νορμάλ λειτουργία. Και το πήραν συναινετικά ή τουλάχιστον χωρίς υστερίες.

Εμείς εδώ αποφασίσαμε ότι ο κάθε προηγούμενος καταστρέφει και ο κάθε επόμενος σώζει. Και το αποφασίσαμε επειδή, αντίθετα με τις άλλες χώρες, το ζήτησαν τα κόμματα.

Τώρα ναι, σε μία χώρα που κάθε μέρα γίνεται και λιγότερο μεταρρυθμίσιμη, που κάθε ώρα βλέπει τη δραχμή να πλησιάζει, η τιμωρία για το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να είναι αυστηρή.

Τρίο, αυτός είναι ο σωστός όρος. Τρίο στην κυβέρνηση με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μέχρι το ΔΝΤ και η ευρωπαϊκή συντήρηση να καταλάβουν ότι δεν αλλάζει μία δημοκρατική χώρα στη βάση της ντιρεκτίβας. Τρίο που θα εγγυηθεί την παραμονή στο Ευρώ και θα δώσει την ευθύνη του grexit αποκλειστικά στους έξω και εκεί να δούμε τσάμπα μάγκες.

Γιατί πέρα από τις ανοησίες εδώ υπάρχουν δύο θεμελιώδη πράγματα: Κούρεμα χρέους και μικρά πλεονάσματα. Από εκεί ξεκινούν όλα και σε αυτά συμφωνούν όλοι. Ένα τρίο λοιπόν μέχρι να τα πάρουμε και τα δύο ή να μας πετάξουν έξω λίγο πριν τις εκλογές τους και να δούμε κάτι.

Από αυτό εξαρτάται κάθε δυνατότητα αλλαγών από εδώ και στο εξής. Ας βρεθούν όλοι στο ίδιο τραπέζι με τις ευθύνες τους.

Like what you read? Give Christos Lolas a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.