2 dakikada Kendi VPN Sunucunuzu Kurun

Fatih Öztürk
7 min readMay 12, 2020

--

VPN nedir? Ne işe yarar konularına hiç girmeden hızlıca kendi VPN sunucunuzu nasıl kurabilirsiniz ona geçmek istiyorum. Bu zamana kadar wikipedia, booking.com ve youtube gibi pek çok büyük site, ülkemizde erişime kapatıldığı için VPN’in ne olduğunu hemen herkes biliyor.

Kuracağımız VPN;

  • Telefon, Tablet ve Bilgisayarlarda kullanılabilir.
  • Satın alacağınız VPN hizmetlerinden hiç bir eksiği yoktur.
  • Ücretlendirmesi saatlik olarak yapılır, yani kullanmadığınız zaman sunucuyu kapatırsınız ve herhangi bir ücret ödemezsiniz. Saati $0.007'a denk gelmektedir.
  • Kurulumu basittir, en fazla 2 dakika sürer. Tüm ekran görüntülerini koyduğum için ve de VPN kullanımı için bilgisayarınıza kuracağınız programı da anlattığım için yazı gözünüze uzun gelebilir ama işlem çok kısa.
  • 17 farklı lokasyon vardır, tek tıkla bu lokasyonlara kurulum yapabilirsiniz. Amsterdam, Paris, Frankfurt, Londra, Atlanta, New York, Chicago, Dallas, Los Angeles, Miami, Seattle, Silikon Vadisi, Toronto, Seul, Singapur ve Sidney serverları bulunmaktadır.
  • Sizden başkası kullanmaz, bağlantınızı kimse takip edemez ve VPN sağlayıcıyı aradan kaldırdığınız için log tutuyor mu diye endişe etmezsiniz.

Kurulumumuz Vultr üzerinden gerçekleştiriyoruz o nedenle ilk olarak buraya üye olmanız gerekiyor. Sistem İngilizce ama aşağıdaki adımları takip ederseniz İngilizce bilmeseniz de rahatlıkla kurulum yapabilirsiniz.

Vultr Üyelik

İlk olarak buraya tıklayıp açılan sayfada email adresi ve şifrenizi girdikten sonra Create Account butonuna tıklayın. Şifreniz en az 10 karakter olmalı ve içerisinde en az bir büyük harf, bir küçük harf ve bir de rakam bulundurmalı. (örneğin: aBX1495494)

Ödeme

Karşınıza kredi kartı ödeme sayfası gelecek. Adınızı(kullanacağınız kredi kartındaki isim olmalı), adresinizi ve kredi kartı bilgilerinizi aşağıdaki gibi eksiksiz doldurduktan sonra “I Agree to the Terms of Service” yazan kutucuğu işaretleyin. Son olarak “Link Credit Card” yazan butona tıklayın. Kartınızı ekledikten sonra sizden 10 dolarlık bir ödeme alınacak. Ödediğiniz bu 10 dolar üyelik ücreti değil, kredi olarak hesabınıza ekleniyor, VPN Server’ı kurduktan sonra kullandıkça ödeyeceğiniz ücret bu bakiyeden düşecek. Kredi kartınızda yeterli bakiye yoksa ve 10 doları çekemezse üyeliğiniz onaylanmaz. Sanal kredi kartı kullanırsanız yine onaylanmaz o yüzden normal kredi kartınızı kullanmalısınız. Vultr dünya çapında büyük bir firmadır ve oldukça güvenilirdir, o yüzden endişeniz olmasın.

Vultr üyeliğinizi tamamladıktan sonra karşınızı aşağıdaki sayfa gelecek. Hemen VPN server’ı kurmaya başlayabiliriz.

VPN Sunucu Kurulumu

Açılan sayfada VPN server özelliklerini belirliyoruz.

Server olarak Cloud Compute seçili olarak kalacak, diğer severlar yüksek kapasite dolayısıyla da yüksek maliyetli.

Lokasyon olarak dilediğinizi seçebilirsiniz ancak en ucuzu New York olduğu için ben burayı seçiyorum.

Server Type alanında ilk olarak Application’a tıklayın ve OpenVPN’i seçin

Server Size olarak en ucuz olanı yani aylık 5 dolar olan makineyi seçiyoruz. Bunu seçmeniz sizden 5 dolar ödeme alınacağı anlamına gelmiyor. Ücretlendirme saatlik olarak yapılır, eğer 1 ay boyunca açık kalırsa toplam alınacak tutar 5 dolar olur.

Additional Features kısmında bizim için önemli bir şey yok. IPv6 adresinizde olsun isterseniz aktif edebilirsiniz, IPv4'e ek olarak bir de IPv6 tanımlanır. Herhangi bir ek ücret yansımayacağı için işaretleyin kenarda bulunsun.

Startup Script ve SSH Keys’i olduğu gibi bırakın.

Sunucu adı ve açıklamasının bir önemi yok istediğiniz bir şey yazabilirsiniz. Her ikisinin aynı olması da problem değil. Sunucu sayısını arttırırsanız aynı anda birden çok VPN Sunucusu kurulumu yapabilirsiniz.

Deploy Now butonuna tıkladıktan sonra VPN Server kurulumumuz başlıyor.

Aşağıdaki gibi Installing yazısı gözüküyorsa kurulum devam ediyor demektir. Yaklaşık 1 dakika içinde kurulum tamamlanır.

Installing yazısı Running olarak değişince kurulum tamamlanmış demektir. Kurulum tamamlandı VPN Server hazır, geriye kurmuş olduğumuz sunucuya bağlanmak kalıyor.

OpenVPN Kurulumu

Bu başlık altındaki işlemler yalnızca ilk kurulumda yapılacak. Yani ileride VPN Sunucusunu silip yeniden kurulum yaptığınızda bu başlık altındakileri yapmanıza gerek olmayacak. Manage’a tıklayıp VPN server detaylarınızı açın.

Açılan sayfanın alt kısmında Application Details bölümünde tüm detaylar bulunmaktadır. İşaretlediğim alandaki bilgilere ihtiyacınız olacak. 1. satır IP adresiniz, 2. satır kullanıcı adınız ve 3. satır şifreniz. Yazının devamında kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin dediğimde gireceğiniz bilgiler buradaki bilgiler olacak unutmayın.

İşaretli alandaki IP adresini kopyalayın ve tarayıcınızın araç çubuğuna yapıştırıp Enter’a basın. (Yukarıda gözüken IP https://8.9.37.48/ sizinki farklı olacaktır.)

Karşınıza bir uyarı gelecek, gelişmiş’e tıklayın.

Ardından Riski kabul ederek devam et’e tıklayın. Korkmayın herhangi bir risk yok zaten sunucu sizin.

OpenVPN giriş ekranımız açılacak, kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin.

Cihazınızın işletim sistemine uygun olan seçimi yapın. Benim Windows olduğu için onun logosuna tıklıyorum ve VPN bağlantısı için gerekli olan dosyayı indiriyorum.

Dosya indikten sonra tıklayıp kurulumunu yapıyoruz. Kurulum basit olduğu için ekran görüntülerini koymuyorum; standart kurulum olacak, next next diyerek kurulumu tamamlayabilirsiniz. Kurulum bitince OpenVPN otomatik açılmayabilir. Saat ve tarihin oradan OpenVPN logosuna tıklayın.

İlk açılışta onayınızı vs isteyecek. Yes, Agree vs diyerek devam edin. VPN’e bağlanacağınız ekran sonunda açılacak. VPN profili otomatik olarak ekli gelecek, ok ile gösterdiğim alana tıklayarak VPN bağlantısını açıp kapatabilirsiniz.

Kullanıcı adı ve şifrenizi girin. (Her yerde aynı şifreyi kullanacaktınız hatırlarsanız.)

Vee nihayet VPN bağlantınız aktif, kontrol ettiğinizde IP adresinizin değiştiğini göreceksiniz.

VPN Sunucusu Silme

Yazının başında da belirttiğim gibi sunucu saatlik ücretlendiriliyor. Dolayısıyla işiniz bitince silebilirsiniz. Ben genelde gece silip gündüz lazım olunca tekrardan kuruyorum, kurulum maksimum 1 dakikamı alıyor.

Silmek için önce sileceğimiz sunucunun sağ tarafındaki üç noktaya, ardından da Server Destroy’a tıklıyoruz.

Aşağıdaki gibi bir uyarı ekranı gelecek. Yes, destroy this server’ı işaretleyip Destroy Server butonuna basıyoruz. 20–30 saniye içerisinde sanal sunucu silinmiş oluyor. İşlemin tamamlanmasını beklemeden sayfayı kapatabilirsiniz, Running yazısı Destroying olarak gözükmeye başladıysa sunucunun silineceğine emin olabilirsiniz.

Yeni VPN Bağlantısı Ekleme

Yukarıda ilk bağlantıda gerekli olduğu için OpenVPN kurulumunu da yapmıştık. Bundan sonra oluşturacağınız VPN sunucuları için OpenVPN Kurulumu başlığı altındakileri yapmanıza gerek yok. Yalnızca VPN Sunucu Kurulumu başlığı altındaki işlemleri yapmanız yeterli.

Diyelim ki işiniz bitti ve VPN server’ı sildiniz. Yenisini oluşturdunuz ve aşağıdaki ekran geldi.

Manage’a tıklayın

Application Details bölümünden IP, kullanıcı adı ve şifrenizi aldıktan sonra OpenVPN’i açın ve artı işaretine tıklayın.

URL kısmına IP adresini yazıp next’e tıklayın

Accept’e tıklayıp sertifikayı onaylayın.

Kullanıcı adı ve şifrenizi yazın. Ardından Import’a tıklayın.

Yeni VPN bağlantımız eklendi, ok ile gösterdiğim alandan bağlantıyı açıp kapatabilirsiniz. İşlem bu kadar. Bu arada sizden kullanıcı adı ve şifre isterse gireceğiniz bilgileri biliyorsunuz.

Şunu da son olarak ekleyeyim, gördüğünüz gibi yukarıda benim 2 adet VPN profilim var. Dilediğiniz kadar ekleme yapabilirsiniz. Yani birden fazla VPN sunucusu kurup profil olarak eklediğinizde profiller arası çok hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.

--

--

Fatih Öztürk

Fatih OZTURK Full stack developer & troubleshooter. Heart Winning Developer and Troubleshooter from Istanbul, Turkey.