Spar tid, penge og ressourcer: Ansæt den perfekte kandidat i din virksomhed

Det er ekstremt vigtigt at bruge tilstrækkelig(e) tid og ressourcer på at udvælge den rette kandidat til en ledig stilling. De ekstra timer og ressourcer, man afsætter til rekrutteringsprocessen, vinder man altid på den lange bane. Nina Vensild fra Wise Professionals giver sidst i denne artikel en række gode råd til, hvordan man lander den perfekte kandidat.

Kan du huske dengang, Anders Breinholt var vært på Go’ Morgen Danmark?

Det kan du formentligt godt, for der var nemlig en del palaver omkring hans præstationer på skærmen. Hans ageren som morgenvært fik ikke ligefrem morgenkaffen til at smage bedre hjemme i de danske stuer. Tværtimod. Rigtig mange danskere var, for at sige det mildt, ikke udelt begejstrede for ham i rollen som morgenvært, hvilket kan dokumenteres med, at han i 2009 præsterede at blive kåret som den dårligste morgenvært nogensinde af Ekstra Bladets læsere — hvis man kan tale om en kåring.

Betyder det så, at Anders Breinholt er og var en dårlig og inkompetent tv-vært?

Nej, det gør det på ingen måde. I 2013 præsterede selvsamme Breinholt nemlig at løbe med hæderen som ‘årets mandlige tv-vært’, da TvPrisen belønnede ham for hans værtspræstationer i Natholdet.

Har Breinholt udviklet sig kolossalt meget i løbet af fire år, eller hvad er forklaringen på, at han det ene år kåres som den værste morgenvært nogensinde, og han få år senere kåres som årets bedste mandlige tv-vært?

Forklaringen er ganske enkelt, at Breinholt var fejlcastet til værtstjansen på Go’ Morgen Danmark. Hans person og kompetencer harmonerede ikke med programkonceptet. Som vært på Go’ Morgen Danmark skal man ikke være underfundig, sort og skæv. Man skal derimod være omfavnende, alsidig og folkelig.

Den lidet flatterende kåring i 2009 var hverken et udtryk for, at Breinholt var inkompetent som studievært eller en ulidelig person. De negative reaktioner var ganske enkelt en naturlig konsekvens af, at redaktionen bag programmet havde sløset i deres rekrutteringsarbejde og udvalgt en fejlcastet kandidat.

Jeg har valgt eksemplet med Breinholt, fordi han er en offentlig person, og de fleste har kendskab til ham og hans historie. Der findes dog masser af lignende fejlcastningshistorier, og fejlcastning er på ingen måde et fænomen, der udelukkende finder sted i mediebranchen. Fejlcastninger ses i stort set enhver branche.

Havde holdet bag Go’ Morgen Danmark i sin tid udført et grundigt rekrutteringsarbejde, så var de aldrig endt med Breinholt, og så havde postkassen til ris aldrig været blevet så fyldt, som den blev.

Et grundigt rekrutteringsarbejde er, uanset branche, ekstremt vigtigt. Yder man en koncentreret og grundig rekrutteringsindsats, vinder man nemlig altid på den lange bane.

Får man den rette kandidat ind i sin virksomhed, vil man sandsynligvis spare tid på oplæring, og samtidig vil den rette kandidat bibringe nogle nye og givende kompetencer til ens virksomhed, så denne bliver endnu mere attraktiv.

Ansætter man derimod en fejlcastet kandidat, ender man med at bruge en masse tid på oplæring, og man vil sandsynligvis aldrig få glæde af de kompetencer, som den fejlcastede kandidat har, da disse viser sig at være irrelevante for ens virksomhed.

Disse ting er vigtige i godt rekrutteringsarbejde

Jeg har talt med Nina Vensild fra rekrutteringsbureauet Wise Professionals, der siger følgende om vigtigheden af et grundigt rekrutteringsarbejde:

”Det er ikke alene ualmindeligt dyrt i tid og penge at foretage en fejlansættelse, men det har også en negativ intern signalværdi og virker uprofessionelt udadtil. En fejlansættelse kan, i perioden op til fejlen erkendes, forårsage stor skade i forhold til virksomhedens kunder, produkter og eksisterende dygtige og loyale medarbejdere — skader, som det kan tage lang tid at få rettet op på, og som ind i mellem sætter uoprettelige spor af mistillid hos en virksomheds interne og eksterne interessenter.”

Nina Vensild har mange års erfaring med rekrutteringsarbejde, og han/hun fremhæver følgende facetter som værende ekstremt vigtige i rekrutteringsprocessen, når man er på udkig efter den perfekte kandidat:

”At finde den rigtige kandidat er en tillidssag hele vejen rundt for alle, der er involveret. Det er af stor betydning at skabe en så tæt relation til virksomheden, at dens kultur og værdier ligger under huden, inden processen begyndes med kandidaterne. Faserne i en rekrutteringsproces har slet ikke nogen værdi, hvis vi undervejs ikke har evnen og erfaringen til at lede efter ”mennesket bag kandidaten” og kunne tænke ud af boksen i forhold til at få de individuelle og ægte kvalifikationer synliggjort — det er det specifikke talent, vi dyrker hos vores konsulenter, og grunden til at vi kan levere den høje kvalitet og give garanti for succes i en branche, hvor mange virksomheder har indtryk af, de sagtens kan klare opgaven selv og ofte sådan lidt med venstre hånd.”

Vi håber, at du føler dig rustet til at rekruttere den rette kandidat til din virksomhed nu. Hvis ikke, så er jeg sikker på, at Wise Professionals hellere end gerne assisterer dig med kyndig rådgivning.