De zoektocht

Ik besloot op mijn 35ste dat het nog niet te laat was om een poging te doen mijn droom na te jagen. Dat klinkt heel eenvoudig, maar het begon bij mij, net als bij vele anderen met een dag waarop ik om mij heen keek en dacht: ‘Is dit genoeg? Wil ik dit blijven doen tot ik met pensioen ga?’ Op het moment dat ik aan mijzelf durfde toe te geven dat het antwoord hierop nee was, begon de zoektocht.

Er zijn een onwaarschijnlijk aantal aan websites, boekjes en adviezen te vinden over doen waar je gelukkig van wordt, het vinden van je talent en uitzoeken waar je energie van krijgt. Je zou bijna denken dat het allemaal heel simpel is en gewoon een kwestie van doen. Maar goed, na het doorwerken van een aantal van de vragenlijsten, oefeningen en andere adviezen kwam ik uit op het briljante antwoord: ‘Iets met boeken, of schrijven of schrijvers ofzo.’

Het is waar, ik ben het meest gelukkig als ik lees of schrijf, maar hoe verdien je daar genoeg mee om de hypotheek te betalen? Daar komt nog bij dat ik opgeleid ben als maatschappelijk werker en ook nog een aantal jaar als planner/ projectondersteuner heb gewerkt. Dat is niet echt de studie letterkunde of Nederlands waar bij de meeste vacatures naar gevraagd wordt. Had ik deze inzichten nu maar 15 jaar eerder gehad. Toch geef ik het nog niet op. Elke held moet obstakels overwinnen, dus dat kan ik ook best proberen. Positief gezien heb ik veel geleerd over coachen en het uitvoeren van projecten, dat moet vast ergens van pas komen. Misschien kan ik schrijvers gaan begeleiden, als redacteur? Recensies schrijven? Bij een leuke boekhandel inkoper worden? Iets bij een uitgeverij? Al googelend kwam ik op allerlei websites met cursussen en workshops (duur!), schreef ik me in bij Wattpad (amateur editors gezocht) en vond ik een aantal opleidingen die me mogelijk een stapje dichterbij zouden brengen.

Na een aantal dagen wikken en wegen besluit ik voor De Schrijversacademie te kiezen. Ze bieden een opleiding van 1,5 jaar met een combinatie van thuis leren en klassikale bijeenkomsten. Het is dus in ieder geval meer dan een workshop van 2 dagen en de klassikale bijeenkomsten zijn goed voor de discipline. De opleiding bestaat uit 4 basismodules, waarin je van alles leert over schrijven en daarna volgt een specialisatie. Ik kies eerst voor de praktische droom en schrijf me in voor de specialisatie Redactie.

Ik ontvang de dag na mijn inschrijving een vriendelijke mail met mijn lesrooster en een paar dagen later brengt de postbode me een pakket. Ik rits het plakband er vanaf en ontdek een stapel boeken, een mini e-reader en een vooropdracht.

Een vooropdracht? Help, wat ben ik aan het doen? Wat weet ik nu van literatuur of van schrijven? Maak een spinassociatie van het woord taalmoment. Schrijf hier een stuk over van 100 woorden en in de verleden tijd. Neem in veelvoud mee voor de klas.

Ik krijg acuut last van faalangst.

Wie zegt dat dromen makkelijk is?

A single golf clap? Or a long standing ovation?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.