Gast sprekers

Henk Willems

De eerste spreker die de revue passeerde was Henk Willems. Een graphic designer met een twist. Werkt momenteel bij Duval branding en heeft maar liefst 20 jaar ervaring in de grafische sector.

Na een 4-jarige opleiding aan LUCA school of arts als grafische vormgever begon Henk aan zijn grafische carrière. In die tijd werd er nog geen gebruik gemaakt van computers. Dankzij een klein bureau te Drongen krijgt hij de kans om te leren werken met computers. Toen werd hij opgemerkt door het reclamebureau Duval Guillaume. Hier heeft hij enkele jaren gewerkt, tot hij besloot over te stappen naar een job als creative director bij Lemento, een communicatiebureau gespecialiseerd in corporate branding. Nu werkt hij al een tijdje bij Duval Branding, maar werkt ook nog halftijds als zelfstandige.

Ondertussen bij Duval Branding heeft hij al een mooi arsenaal aan projecten gedaan. Zoals één van zijn projecten OPERA DISTRICT DUBAI/ waarbij het ontwerp door een sjeik werd gekozen omdat in de twee varianten van het logo elk een punt voorkwam.

Een ander greep uit één van zijn projecten is AVIGNONESI/ een project waarbij de vraag van de klant was om een nieuw wapenschild te ontwerpen voor de wijn. Voor dit project ging hij ook ter plaatste om de sfeer op te snuiven van de wijngaard.

Mijn persoonlijk indruk van Henk Willems was verrassend goed. Je merkt dat hij passie heeft voor zijn job en dat maakt hem interessant. Hij vertelde boeiend over zijn ervaring en projecten door de jaren heen wat een boost gaf om zelf ook je best te doen en altijd alles te geven.

Ben Urbain

Founder & creative director of glossy. Ze hebben dan ook een zeer uitgebreid klanten bestand waaronder Pukkelpop, Café Costume, Night shift, …

Als we hem mogen geloven ziet de toekomst in de grafische sector er rooskleurig uit!

Ben Urbain besprak vooral wat branding en marketing precies inhoudt. Het verschil tussen branding en marketing is dat het ene besproken wordt zonder dat iemand er iets van weet en het andere dient om te verkopen.

Branding is ‘the soul’ en mediamarketing is ‘the sale’. Hij had een kort stappenplan opgesteld om aan branding te doen: building stories, strategy & insights, ard decoractions & viral identity, applying all that niceness
follow up & fine tuning. Het gaat erom dat je klant met een probleem naar jou komt en jij de klant zijn probleem aanpakt. Je moet een band scheppen met je klant.

Zijn presentatie was een algemene pitch van wat branding precies is kort bepreekte hij enkele cases. Het was interessant vooral de case over Café Costume was ik fan ik werk daar zelf al 3 jaar als jobstudent en zag die case van iets dichter bij. Een minpuntje was dat hij eenzijdig bleef neerzitten voorons. Een staande presentatie geeft een aangenamere indruk.

Geertjan Tillmans

Last but not least was animator Geertjan Tillmans met nederlandse oorsprong. Hij studeerde af in 1977 in animatie aan het KASK en werk nu als freelancer animator. Als freelancer zoekt hij zijn klanten zelf en laat zijn boekhouding doen door het Sociaal Bureau voor Kunstenaars.

Geertjan is vooral gespecialiseerd in 2D animatie. Enkele voorbeelden hiervan zijn Fietswijs, Kabouter Wesley en KBC.

Als laatste besprak hij hoe hij te werk ging met nieuwe klanten: eerst stelt de klant voor wat hij wilt en wordt de deadline onmiddellijk vastgelegd. Bij zijn eerste ontmoeting neemt hij ook altijd een kleine idee schets mee, zodat hij al iets concreets heeft om over te praten. Dit toont engagement en zo win je tijd. Tijdens het proces stuurt hij ook geregeld de vooruitgang die hij gemaakt heeft, zo blijft de klant op de hoogte over de animatie.

Het proces zelf begint bij een storyboard, hier worden de karakters in beeld gebracht op verschillende manieren en van verschillende kanten geïllustreerd. Het storyboard is een zeer belangrijk proces. Vervolgens begint het animeren: alle figuurtjes worden uitgetekend in alle verschillende houdingen. Er bestaat ook een programma waar je een ‘skelet’ voor je karakter kan uittekenen en vervolgens gewoon kan verschuiven naar de houding dat je wilt.

De presentatie van Geertjan was zeer informatief en na een tijdje verloor je snel de aandacht. Ik denk dat het te wijten was aan stress en niet gewoon te zijn om voor een groep studenten te spreken. Zijn werk is wel heel intrigerend!

Deze drie sprekers hebben elk hun steentje bijgedragen door een blik te werpen op hun werkveld. Het gaf ons een idee van wat te verwachten in the real world of graphic design. Het bracht alleen maar meer zin om elke dag nieuwe creatieve dingen te doen en op te kijken naar een positieve toekomst!

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.