Γιατί φτωχύναμε ;

Ένα από ζητήματα που τίθενται στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου είναι ποια είναι η πραγματική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματος στο πεδίο της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Έχει ως βασικό κορμό της πολιτικής του την αναδιανομή του πλούτου στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θα θυμίζει τους πολιτικούς εκπροσώπους της Αριστεράς όπως ο Νίκος Πουλαντζάς ή έχει ως αδήριτο στόχο την προλεταριοποίηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας και την μετέπειτα εισδοχή της σε μια επιδοματική κουλτούρα που θα τους καταστήσει κομματικούς αιχμαλώτους του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώ ότι και οι δύο οπτικές απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Ίσως πριν αναρρίπιση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η πρώτη οπτική να ήταν σχεδόν κυρίαρχη σε ένα κομμάτι της κομματικής νομενκλατούρας του αριστερού αυτού συνασπισμού αριστερόστροφων και κομμουνιστικών μορφωμάτων , η απόσταση όμως από τις ιδεολογικές ονειρώξεις στελεχών που είχαν αναλώσει τις ζωές τους σε καφενειακού τύπου αναζητήσεις για ένα καλύτερο κόσμο, συζητήσεις που εμπεριείχαν αλήθεια, ειλικρινή αγωνία και ίσως και αγαθές προθέσεις, μέχρι την σκληρή πραγματικότητα της διακυβέρνησης μιας χώρας , είναι δυστυχώς, για εμάς και αλλά και για αυτούς αρκετά μεγάλη.

Η δεύτερη θεώρηση, αγαπημένη σε αρθρογράφους και δημοσιολόγους της δεξιάς συγκαταλέγεται απλά στις κατά καιρούς εκφραζόμενες από τον πολιτικό αυτό χώρο συνωμοσιολογικές απόψεις. Δυστυχώς η πολιτική της κυβέρνησης , ειδικά στο πεδίο της φορολογίας επιβεβαίωνε την προλεταριοποίηση , όχι όμως την πρόθεση.

Κατά την άποψη μου η κυβέρνηση Τσίπρα πάσχει από έναν συνδυασμό ακραίου λαϊκισμού με παράλληλη έντονη διαχειριστική ανικανότητα. Συνδυασμός όχι μόνο τοξικός αλλά κυρίως διαβρωτικός για την ίδια την δημοκρατία αφού ανοίγει τον δρόμο σε ακραία πολιτικά μορφώματα για να καπηλευτούν την κοινωνική δυσαρέσκεια και να οδηγήσουν , κοινωνία μας σε διχαστικές λογικές που είχε πληρώσει πολύ ακριβά ακόμη και φόρο αίματος κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθύνη Τσίπρα. Το άλλοθι που δίνει στους ακραίους να βγουν ξανά στο ξέφωτο και να παίξουν με τις αρχές , τις αξίες και την Δημοκρατία μας.