Oma yhteisvastuuhanke — vielä ehdit!

Jokaisella lippukunnalla on mahdollisuus toteuttaa oma yhteisvastuuhankkeensa vuosien 2017–2018 aikana. Hankkeiden tarkoitus on kehittää ja kokeilla uusia toimintatapoja tai tapahtumia, joiden avulla syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten olisi helpompi päästä mukaan partioon. Lippukunta voi hakea taloudellista tukea hankettaan varten 30.11. asti täyttämällä tämän lomakkeen.

Roihun kuvapankki/Joel Forsman

Epäröitkö vielä? Tsekkaa nämä pointit:

  • Sana ”hanke” kuulostaa suurelta, vaivalloiselta, aikaa vievältä ja monimutkaiselta. Todellisuudessa sen ei tarvitse olla mitään näistä. Uudet toimintamuodot voi helposti sisällyttää tavalliseen viikkotoimintaan tai jokavuotisen lippukuntaretken ohjelmaan. Voitteko esimerkiksi tarjota elämysviikonlopun lippukunnan retkellä ilmaiseksi kuntanne vähävaraisten perheiden lapsille ja samalla tutustuttaa heidät partioon?
  • Lippukunta voi saada hankeettaan varten 300€-1000€. On hyvä muistaa, että yhteisvastuuhanketta saa toteuttaa (eli tukirahaa saa käyttää) kahden vuoden ajan. Jos siis aloitatte sisupartiotoiminnan syksyllä 2017, voitte käyttää tuota rahaa esimerkiksi sisujohtajien kouluttamiseen, kolon esteettömyyden varmistamiseen, kuljetuksiin ja erilaisten apuvälineiden hankitaan tai vuokraamiseen vuoden 2018 joulukuuhun asti.
  • Tuntuuko siltä, että ensi vuoden kalenteri on jo nyt täynnä tapahtumia ja toimintaa? Muista, että hankkeen saa toteuttaa vaikka marraskuussa 2018. Löytyisikö kalenterista vapaa-aika kahden vuoden päähän?
  • Lippukunnalla on kiinnostusta, aikaa ja rahaa oman yhteisvastuuhankkeen toteuttamiseen, mutta pulaa johtajaresursseista? Mitä jos hankkeen avulla saisittekin innostettua myös lisää aikuisia mukaan toimintaan? Esimerkiksi, maahanmuuttajaperheille suunnattu partiopäivä kolon lähistöllä: tietoa partiosta ja hauskaa ohjelmaa kohderyhmälle, uusia (aikuis)jäseniä ja osaamista teille. Win-win!
  • Retkivarustelainaamon perustamiseen ei myöskään kulu paljoa johtajaresursseja. Tukirahalla hankitte muutamat makuupussit ja –alustat, ruokailuvälineet ja rinkat. Kenenkään osallistuminen retkille ei jää varusteiden puutteesta kiinni, kunhan muistatte myös suunnitella, kuinka varusteista tiedotetaan (miten, keneltä ja millä perustein ne voi saada käyttöönsä).
  • Yhteisvastuuhankkeen puitteissa lippukunta voi solmia uusia tai vahvistaa vanhoja yhteistyömuotoja toisten lippukuntien, taustayhteisön, koulujen, kuntien ja erilaisten järjestöjen kanssa. Yhteistyöllä hommat sujuvat paremmin! Voiko kunnan sosiaalitoimi tukea vähävaraisten partioharrastusta tai monikulttuurisuusyhdistys opastaa teitä suunnittelemaan maahanmuuttajille kohdistettua toimintaa?

Eikö oman hankkeen toteuttaminen vieläkään innosta? Yhteisvastuuhankkeiden avulla näytämme jäsenillemme, ei-vielä-partiolaisille sekä nykyisille ja tuleville yhteistyötahoille, mihin me pystymme. Tartumme toimeen ehkäistäksemme lasten ja nuorten syrjäytymistä, yhtä yhteiskuntamme merkittävää haastetta vastaan. Yhteisvastuukeräys luottaa partiolaisiin. Näytetään siis, että partio todella on avoin kaikille.

Tässä muutama konkreettinen esimerkki hankkeista, joita lippukunnat aikovat toteuttaa eri puolilla Suomea:

Roihun kuvapankki/Juha Nurmi

1. Pyrimme tavoittamaan partiotoimintaan yksinäisiä ja vähävaraisia lapsia, nuoria ja aikuisia. Osalla rahasta perustamme lainavarustepankin, jotta kaikilla on mahdollisuus osallistua lippukunnan toimintaan. 
Osalla rahasta järjestämme kaikille avoimen retken läheiselle retkeilyalueelle. Yhteistyötä teemme seurakunnan ja kunnan eri toimijoiden kanssa.

2. Kaksi lippukuntaa järjestävät 2 erillistä ja erilaista tapahtumaa. Molemmissa tapahtumapaikkana on retkeilymaja tai laavu lähialueelta, jonne järjestetään yhteiskuljetus. Ensimmäinen tapahtuma järjestetään kunnan sekä seurakunnan yhteistyössä vähävaraisille perheille, lapsille ja nuorille. Tavoitteena on tarjota elämyksiä näille perheille ja erityisesti lapsille ja nuorille sekä samalla kertoa mitä partio on, jotta kynnys voisi madaltua mukaan tulemiseen ensi syksynä 2017. Tapahtuma järjestetään joko keväällä tai juuri ennen syksyn kauden aloitusta, jolloin kipinä voi helposti syttyä ja mukaan on mahdollisuuksia päästä.

Toinen tapahtuma järjestetään sisulapsille ja heidän perheille. Meidän toiminnassa on jo yksittäisiä sisulapsia ja tällä tapahtumalla pyritään käynnistämään omaa sisutoimintaa perhepartion merkeissä. Tavoitteena olisi aktivoida perheet näkemään partion tarjoamia mahdollisuuksia erilaisista rajoituksista huolimatta. Kenties tätä kautta voitaisiin saada myöhemmin ihan oma sisulauma toimimaan.

3. Toiminnan tavoitteena on auttaa nuoria turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia kotoutumaan Suomeen ja kotikaupunkiimme. Tavoitteena on tehdä kaupungin paikkoja ja ihmisiä tutuksi, löytää mielekästä tekemistä vapaa-ajalle ja saada uusia ystäviä.

Vuoden 2017 aikana nuorille järjestetään retkitoimintaa koulujen loma-aikana tai viikonloppuisin. Tämän toiminnan tavoitteena on tutustuttaa nuoria Suomen luontoon ja tehdä luonnossa liikkumista tutuksi. Kesällä 2017 nuoret osallistuvat lippukunnan kesäleirille yhdessä kantasuomalaisten partiolaisten kanssa, kun keväällä on ensin kerätty kokemusta luonnossa liikkumisesta. 
Keväällä 2017 lippukunta järjestää kaupunkitapahtuman, jonka suunnitteluun nuoret kutsutaan mukaan. Kohderyhmän nuoret ottavat vastuuta tapahtuman suunnittelusta ja järjestelystä. Lisäksi nuoret voivat järjestää omaehtoisesti myös muuta toimintaa lippukunnan johtajiston tuella ja avustuksella.

Toiminta suunnitellaan tarkemmin yhdessä kohderyhmän nuorten ja vastaanottokeskuksen työntekijöiden kanssa. Toiminta järjestetään yhteistyössä SOS-Lapsikylän ryhmäkodin kanssa vuoden 2017 aikana.

Yhteiseen partioon tukee Lounais-Suomen partiopiirin lippukuntia omien yhteisvastuuhankkeiden kanssa. Kaikkiin kysymyksiin vastaa ja hanketta kanssasi pohtii Leena Hongell (Turun partiotoimisto), Anna Engblom (hankkeen pj) ja koko Yhteiseen partioon-ryhmä. Ota siis rohkeasti yhteyttä!

yhteiseenpartioon@lounaissuomenpartiopiiri.fi

Lisää aiheesta piirin ja SP:n nettisivuilla.

Lounais-Suomen Partiopiiri/Kris Loimaala