Uusi maa, uusi kulttuuri

Mikä auttaisi sopeutumaan?

Kuva: Pääkaupunkiseudun Partiolaiset

Uuteen maahan muuttaminen tarkoittaa aina uuden kulttuurin opettelemista. Joillekin se on helpompaa, jotkut tarvitsevat aikaa hieman enemmän. Ilman muuta vaikutusta on sillä, kuinka kaukaa on muuttanut. Uussuomalaisen haasteet eivät lopu valtakulttuurin oppimiseen, sillä yhteiskuntamme on täynnä alakulttuureja omine tapoineen. Yksi niistä on partio.

Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa vierailet toisen lippukunnan perinteisessä tilaisuudessa. Mukana on paljon tuttua, mutta paljon sellaista mitä et voi osata. Et ehkä edes ymmärrä miksi he laulavat Aluetten juuri noin, tai tekevät sisaruspiirin eri tavalla mihin olet tottunut. Et ehkä tunne oloasi kotoisaksi ja kipität äkkiä takaisin omaan turvalliseen lippukuntaasi.

Kuvittele nyt astetta haastavampi tilanne. Et ole koskaan kuullutkaan partiosta ja heräät keskeltä partioparaatia. Miltä se näyttää? Ihmiset ovat kyllä iloisia, mutta heillä näyttää olevan outoja maneereja. Ryhmähuutoja, sormimerkkejä, outoja asusteita. Mitäköhän ne salaiset symbolit paidassa tarkoittavat? Rohkaistut ja kysyt sinipaitaiselta, että ketäs te oikein olette. Hän vastaa käsittämättömällä kielellä, että ovat joku lippukunta Käkkäräiset jostain piiristä.

Jos liittyminen partioon olisi helppoa kuin hengittäminen, maahanmuuttajia olisi jo partiossa yhtä paljon kuin on prosentuaalisesti väestössä. Mutta eipä näytä olevan. Faktoja on vaikea lyödä tiskiin, koska etnistä taustaa ei ole laillista kerätä rekistereihin. Mutta kyllä me kaikki sen tiedämme, maahanmuuttajataustainen partiolainen on harvinaisuus joukossamme — jopa niillä alueilla, joilla maahanmuuttajia asuu paljon.

Kuva: Pääkaupunkiseudun Partiolaiset

Eikö olisi aika korjata tilanne? Monikieliset esitteet ja iloiset tervetulotoivotukset eivät yksin ole toimineet, joten tarvitsemme jotain uutta: siispä kehityksessä on nyt aikuisille tarkoitettu, Partio tutuksi maahanmuuttajille -kurssi. Kohderyhmänä ovat jo Suomeen integroituneet ja suomea osaavat aikuiset. Tavoitteena olisi, että kurssilaiset innostuisivat partiosta, liittyisivät lippukuntaan ja saisivat innostettua oman etnisen ryhmänsä lapsia ja nuoria jatkossa mukaan.

Onko sinulla ideoita, haluaisitko tehdä kurssista mahdollista omalla panoksellasi? liity mukaan kurssin suunnitteluporukkaan. Luodaan yhdessä kurssi, jonka avulla partiota täysin tuntematon maahanmuuttaja-aikuinen innostuu ja haluaa liittyä partioon. Liity mukaan suunnittelijaryhmään Facenbookissa ja pääset jakamaan ideasi muille — eikä pelkoa, ryhmään kuuluminen ei sido sinua vielä mihinkään.

Sinulla innolla mukaan odottaen,

— Yhteiseen partioon -hanke ja Lippukuntajaosto