Colaborarea dintre Facebook și Samsung nu este o idee bună

Aseară Samsung a lansat un nou telefon la Barcelona. Toată lumea ar trebuie să vorbească astăzi despre noul dispozitiv, despre rezistența la apă a telefonului, despre auto-focus-ul genial care este mult peste cel de la iPhone 6s, despre „cât de bine stă telefonul în mână” (Alexandru Negrea) sau despre alte funcții magice care ne fac să ne uităm la telefoanele noastre de un an ca la un Nokia 3310. În schimb, publicațiile tech scriu despre Facebook și despre cum Mark Zuckerberg a furat spectacolul de aseară.

Nu am avut niciodată un telefon Samsung și nici nu vreau să trec prea curând pe un telefon cu Android. Și nu pentru că Samsung nu ar fi un brand cool sau pentru că face și cuptoare cu microunde. :)

Victor Kapra spunea aseară „țineți minte ce vă spun în seara asta.
Fotografia aceasta cu șeful Facebook și șeful Samsung de la MWC Barcelona, care vor colabora în domeniul realității virtuale, anunță începutul declinului pentru iPhone”.
Ce om întreg la minte ar da Allow la chestia asta?

Hai să vorbim puțin despre Facebook. Pe scurt, it sucks.

Pe lung, Facebook este cea mai populara rețea de socializare din lume, iar în România probabil 50% dintre utilizatori consideră că este singura rețea de socializare din lume. Trebuie să recunoaștem că toți folosim Facebook pentru că e mixul perfect între poze cu prietenii, știri despre Antena 3, rude cu care nu ținem legătura, imagini și clipuri amunzante, comentariile lui Lucian Mindruta, branduri care dau chestii gratis, Marian Godina și alte lucruri care ne gâdilă papilele digitale.

Facebook este bun pentru românul din anul 2016. Nu a existat niciodată un spațiu online ca acesta și probabil nici nu o să apară altul pentru mulți ani. Ce e dureros la capitolul Facebook e legat de privacy. Tot ce e rău la Facebook încă nu ne interesează. Nu ne pasă ce publicăm online și cine are acces la aceste informații, iar Facebook face bani frumoși din asta.

Un telefon la care Facebook are acces este un telefon periculos, din punctul meu de vedere. La fel cum o mașină (exemplu Ford Romania) care are Waze integrat este o idee proastă — deși aplicația este una foarte utilă, e cam varză la capitolul privacy pentru că a fost cumpărată de Google acum mulți timp (o altă corporație care se chinuie să țină la privacy).

De ce aș vrea să am un telefon sau o mașină care știe tot despre mine și vinde aceste informații pentru cel mai bun preț?

O companie care nu ține la clienți și la ce vor aceștia, nu este o companie pentru care ar trebuie să avem prea mult respect. Facebook ține la clienți doar dacă îi dai tot ce vrea el.

iPhone-ul meu nu este perfect. Apple nu este un brand perfect. Dacă ar exista ceva mai bun, aș face imediat trecerea de la Apple la acel telefon. Ce e încă bun la acestă companie ține de atenția la dorințele clienților. Într-o lume în care FBI-ul și serviciile secrete din întreaga lume ar da orice ca să-ți citească email-urile când vor ei, Apple a stârnit o discuție despre privacy. Ieri dădeam share la scrisoare lui Tim Cook:

Momentele alea rare când corporația ține cu clienții.
„The implications of the government’s demands are chilling. If the government can use the All Writs Act to make it easier to unlock your iPhone, it would have the power to reach into anyone’s device to capture their data” - Tim Cook, that guy from Apple smile emoticon

Facebook nu ține la privacy. Mark Zuckerberg crede că trăim într-o lume în care nu mai există așa ceva. Viața privată a devenit un lux pentru mulți dintre noi. O lume în care este cool să-ți pese de privacy, nu este o lume în care Facebook poate exista.

Viitorul meu telefon nu trebuie să aibă nicio legătura cu Facebook sau alte companii care nu dau 2 bani pe datele mele personale. Colaborarea dintre Samsung și Facebook mă duce și mai departe de dorința de a schimba telefonul.

Și nu mai încep și discuția cu drepturile de autor pe creațiile video și strategia Facebook că mă ia durerea de cap…

— — — — — —

Articol publicat și pe contul de Facebook, normal. :)