Forbes + Bouquet

My initial thought when visiting the corner of Forbes and Bouqet is what an interesting mess. This street section incorporates several different aspects of old architecture with modern stores and young college buildings. This all is supplemented with the occasional patches of plants/flowers and a large area where immense trees have been preserved from before the cities growth. Students wait under these trees for their buses which pass by endlessly. All these factors come together to give the corner a busy, perplexing, and surprisingly comfortable feel.

The first thing that catches my eye on this street is the castle on the north eastern corner. the castle has the words “Police Patrol Station” engraved in stone on the front. The castle is now home to a T-mobile store and a Noodle shop. On the side of this building is an approximately 15 foot wide, 5 foot tall LED screen that serves no commercial purpose but displays geometric visualizer for passerbys to observe. Under the visualizer is a place for people to sit and enjoy the garden theyve planted in the middle of this section. This corner, in my view, creates a sense of wonder that’s surface by the fact that instead of tearing out the old and rebuilding they’ve just built on top of the old to create a visually confusing but effective corner.

There is constant movement in this area. students are endlessly walking by and others are sitting under the huge trees waiting for their bus. The buses are just as endless as the people and go by ever few seconds. Those waiting for the bus on the sealed marbe wall are on the university side looking over the blackened brick of a old fashion hot dog store. One side of the street is clean, beige colored brick while the other side consists of old blackened brick. It’s interesting to see the history of one side and the current state of the other. The people walking and driving up and down are the veins that fuel the new and old structures and in turn they fuel the people.

There is a constant noise that, like everything else, is very polarizing. If the noise from buses, cars, and motorcycles don’t fill your ears with sound then the screeching cicadas from the trees will fill the gap. This is another instance where the old and new are contrasted so closely. The new from cars and buses, and the old from natural sounds like Cicadas.

Overall this space ecompasse many generations of different design that lend it a feeling of comfort, ingenuity, the wild, open space, and industrialness. ingenuity is is found in the clean and young university buildings that house the students which contrasts with the industrialness of the black, gritty stone and brick of old shops and departments. In the busyness of the city a breath of fresh air is found in the open space and garden as well as the large preserved trees that gaurd the university buildings.

9/8/16

Our assignment was to take one picture, that we took of our corner, and take white paper (stock) to cut out into different shapes and then layer those pieces in order to recreate the picture the best we can.

This is the picture I chose to recreate using the cut out paper stock. I chose this photo because I was drawn to the contrast of the clean cream colored parallel lines in the Pitt towers and the old blackened brick of an old hot dog shop. This picture, in my opinion, stays true to the corner as a whole because it is a mix of the old and new in an unsubtle way.

This was my first stage of the paper cut out project. My process was to layer as it was layerd in the photo. First came the base and then the towers behind the shop. I chose to overlap the lines on the tower instead of cutting them out because the shadows would better present how it actually looks. Then the house layers are put on top of the towers as well as the cut out windows and accents. The shop on the far left I decided to make two layers because after experimenting I found that it fit nicely with the layers in the Hot Dog Shop. Initially I wasn’t going to add the stop light and the poles, but without those it gave the environment a different mood that wasnt as commercial or busy. The lights and the poles also give relief from the lines of the towers, which are so prominent in this image.

In the class discussions, where we look at the classes different projects, I’ve learned that composition and focal point lend greatly to how one perceives the place they where assigned. Some projects have unnecessary focal points that distract from the surrounding area and therefor create confusion. the layering of the paper affects how one perceives a shape and this sometimes (usualy accidentally) draws one eye to the unusuality of the shapes. In addition, some compositions are too busy or too open that give the wrong impression of the location’s characteristics or style. All in all, the classes projects are getting better in these areas and in the area of craftmanship. Although there are still minor problems with many, this second attempt has shown improvement in regards to the whole class.

This was step 2. We where given four differnet shades of brown to recreate our corner as best as we could. Similar to the previous version, I tried to stay as true to the picture as I could. Some changes where made to make this look better. The foundation layer of the three towers where the darkest shade, but I quickly change that because it would end up blending in with the shop. The windows and light poles where going to be a slighlty darker tone, but the white seemed to give the picture a variance in tone that is more ascetically pleasing.

In the third step, we had to substitute a shade of brown for a color. Going through the variety of colors given, I knew I wanted to replace the stripes. I saw this red and without seeing how it would look using photoshop i thought the color looked a bit sinister and cryptic, which was my impression of the identical towers. What ended up happening when I applied these colors was that a silly and almost comedic tone was given to the towers and the image (some of the similarities this reminded people of was Willy Wonka, Star Wars, the circus, and popcorn bags).

A comment made by my professor that stuck with me, that I did not realize till his mention, was about the progression from piece to piece. The transition from the white to the tonal piece was equal to the weight of the transition from the tonal piece to the red striped one. When I say weight, I mean the combination of how the tone, and color in the forms express the envirionment. Some pieces dramaticly changed at first and then in the second transition it wasn’t as noticeable or significant. I believe what my professor was trying to say is that the transition between each piece was equal in significance and tone.

I decided to remake the last step and replace the back of the towers with a darker blue. I’m much more happy with this version because at first glance it doesn’t remind someone of popcorn or Willy Wonka. Second, the color fits nicely with the dark brown of the building and the white sky. It’s much more serious and it doesn’t take over the whole composition.

Like what you read? Give Liam Van Oort a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.