Ik weet je wachtwoord: ‘‘langdradig, maar het lezen waard.’’

Lynn den Hartog
3 min readFeb 2, 2023

Recensie|Ik weet je wachtwoord|Daniël Verlaan| Door: Lynn den Hartog

©Lynn den Hartog

Technologie is overal en loopt als een rode draad door ons dagelijks leven. Velen maken er gretig gebruik van, maar zijn we ons ook bewust van de gevaren die technologie met zich meebrengt? Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor, het is belangrijk om je online te beveiligen. Het probleem is alleen dat de meeste mensen weinig weten over technologie, waardoor ze erg kwetsbaar zijn voor cybercriminaliteit. Gelukkig weet de auteur, Daniël Verlaan hier wel raad mee.

Techjournalist en schrijver Daniël Verlaan valt met de deur in huis: ‘‘Grote kans dat, terwijl je dit boek leest, je digitale voordeur wagenwijd openstaat.’’ Het begint allemaal bij je wachtwoord, dit is de sleutel tot je digitale voordeur oftewel je privégegevens. Deze privégegevens zijn erg gewild bij criminelen. Tegenwoordig heb je voor bijna elke website een account nodig, en dus ook een wachtwoord. Het wachtwoord moet criminelen weren, maar dit werkt alleen als het ze niet te makkelijk wordt gemaakt. Te vaak komt het nog voor dat de wachtwoorden te simpel zijn, waardoor je persoonlijke gegevens ongewild op straat kunnen komen te liggen.

Ervaringen en waarschuwingen

Het doel van het boek is dan ook om ons bewuster te maken van de duistere kant van het internet. De kennis van online veiligheid is bij de meeste mensen ver te zoeken, Verlaan wil die kennis opschroeven. ‘‘We zijn ons niet altijd bewust van het gevaar en gedragen ons soms naïef’’, zegt Verlaan. Je denkt vaak: dit kan mij niet overkomen, maar niets lijkt wat het is. Verlaan deelt zijn ervaringen die hij heeft opgedaan als techjournalist. Van datalekken tot spyware, niks blijft er onopgemerkt. Hij legt ons ook uit wat de termen: ‘phishing’, ‘sim-swappen’ en ‘bruteforcen’ betekenen. Verlaan deelt als klap op de vuurpijl zijn eigen onderzoek. Verlaan deed onderzoek naar kinderpornonetwerken en zijn onthullingen waren ongelooflijk. Ik ben persoonlijk niet zo snel onder de indruk, maar nadat ik dit verhaal had gelezen moest ik het boek even wegleggen.

De auteur laat ons niet in de lappenmand zitten, aan het eind van elk hoofdstuk geeft hij ons tips. De tips moeten ons een voorsprong geven op onze indringers. Wat ik mij alleen wel afvraag: wat als dit boek in de verkeerde handen valt? Er staan hier tips in die van top tot teen worden uitgelegd. Voor professionele criminelen is dit misschien onbruikbaar, maar beginnende criminelen kunnen hier makkelijk gebruik van maken. Ik hoop dat Verlaan zich hier bewust van is.

Nieuwe inzichten

De verhalen hebben mij echt aan het denken gezet, ik dacht altijd dat ik over voldoende kennis beschikte, maar dat viel toch tegen. Ik heb echt respect voor Verlaan, de manier waarop hij zich inzet voor de journalistiek is bewonderingswaardig. De problemen die hij onderzoekt zijn gruwelijk, het lijken wel horrorverhalen. Op de achterkant van het boek staat dat het niet de bedoeling is om de lezer paranoïde te maken. Dat is deels mislukt. Ik ben, onder het lezen, gelijk mijn wachtwoorden gaan checken.

Verlaan heeft geprobeerd dit taaie onderwerp te steken in een begrijpelijk, interessant jasje. Dat is hem deels gelukt. Begrijpelijk was het wel, maar niet altijd even interessant. Hij probeerde vlot en luchtig te schrijven, maar dit lukte niet altijd. Het technologische praatje vond ik saai, de verhalen van de slachtoffers vond ik daarentegen wel interessant. Het boek is wat langdradig, maar het lezen waard. Ik vind de boodschap van het boek superbelangrijk, helemaal voor de tijd waarin we nu leven. Dit boek is geschikt voor jong en oud, iedereen die beschikt over het internet zou dit moeten lezen.

--

--