Топ-10 проектів StarkNet в 2023

Maxx
5 min readMar 1, 2023

--

Рубрика #шодочого

В даній коротенькій статті ми розповімо про топ-10 Layer-2 проектів StarkNet, які на нашу думку є найбільш перспективними в 2023 році.

Взагалі, що таке StarkNet?

StarkNet є децентралізованим Layer-2 (L2) протоколом, який використовує технологію ZK-Rollup, ультра-безпечний механізм, який забезпечує обробку інформації (даних користувача), не розголошуючи при цьому приватну інформацію. Цей підхід дозволяє Старкнету досягти необмеженої масштабованості для децентралізованих додатків (dapps), не компрометуючи безпеку та можливості компонування мережі Ethereum.

StarkNet побудований на високомасштабованій криптографічній proof системі STARK, що дозволяє розгортати майже будь-яку бізнес-логіку.

Контракти та операційна система Старкнету написані на мові програмування Cairo, що дозволяє розгортати широкий спектр додатків. Станом на сьогодні (1 березня) загальна вартість залочених коштів (TVL) майже $1.5М

Токени $STRK

16 листопада 2022 року, StarkNet оголосила про розгортання нативного токена $STRK в мейннеті Ethereum.

Нативні токени $STRK будуть використовуватись для голосування, стейкінгу та оплати комісій. Токени що належать команді StarkNet та іншим контрибюторам будуть заблоковані впродовж 4 років, після чого почнеться поступовий розлок.

Топ-10 проектів StarkNet

Давайте поділимо проекти по категоріях. Список буде складатись із 4 унікальних категорій:

  • Гаманець — Braavos, ArgentX
  • Міст — Orbiter Finance, StarkGate
  • DeFi — JediSwap, Nostra, ZKX, ZkLend, Brine
  • NFT — StarkNet.id,

1. Braavos

Braavos Wallet

Braavos — self-custodial (власне зберігання) гаманець на основі смарт-контракту, побудований на StarkNet, який використовує абстракцію облікового запису. Гаманець доступний на iOS, Android та в браузерах — доступний вже в мейннеті.
Braavos надає безшовний UX, схожий на web2, та розробляє функції, які допоможуть користувачам позбутися сід-фраз та легко відновлювати облікові записи. Окрім самого гаманця, планується надавати послуги, такі як стейкінг, позики та кредити. Braavos також підтримуватиме сегментацію облікового запису для розділення між довгостроковими (великі суми) заощадженнями та повсякденними (маленькі суми) витратами за допомогою підтримки лімітів виведення та затримки часу виведення. Недавно вони оголосили, що контракти їх гаманців є відкритим кодом.

2. Argent X

Argent X Wallet

Argent X — децентралізований гаманець (в мейннеті) з захистом multi-signature та social recovery. Усі транзакції автоматично блокуються, якщо відсутні “довірені” адреси, або якщо ви не затвердили їх за допомогою багатофакторної аутентифікації. Це захищає кожний актив Ethereum, включаючи мультимільйонні$ NFT.
В Argent X вам ніколи не потрібна сід-фраза. Це усуває факт “забув” “загубив” сід-фразу тощо, що характерно традиційним self-custody гаманцям, включаючи апаратні гаманці.

3. Orbiter Finance

Orbiter Finance

Orbiter Finance — це децентралізований cross-rollup Layer-2 міст з контрактом лише на боці отримувача. Він підтримує миттєвий переказ з низькими комісіями між мейннетом ETH, zkSync та Arbitrum.

У Orbiter Finance є дві ролі: Відправник та Мейкер.

  • Коли Відправник ініціює переказ, Мейкер надає для цього ліквідність.
  • Смарт контракт забезпечує безпеку цього процесу.
  • Якщо Мейкер вчиняє погані дії, і переказ не відбувається, то Відправник може ініціювати запит на арбітраж до контракту з маржою Мейкера та отримати додаткову компенсацію.

4. StarkGate

StarkGate

StarkGate — це по суті міст Ethereum<—>StarkNet, розроблений командою StarkWare.
Кожен токен, який підтримується, пов’язаний з контрактами мостів L1 та L2, які взаємодіють через механізм комунікації Starknet. Міст дозволяє здійснювати транзакції ETH та ERC-20 токенів які є на L1.

5. JediSwap

JediSwap

JediSwap — децентралізований протокол що дозволяє миттєво свапати, заробляти та створювати, побудований на технології ZK-Rollups. Користувачі JediSwap можуть свапати з 0 комісіями на газ без втрати контролю над своїми коштами. Єдина комісія, пов’язана з цим, — це комісія за обмін у розмірі 0,3%. На даний момент ця комісія розподіляється пропорційно між провайдерами ліквідності.

Щоб протестувати JediSwap в тестнеті StarkNet, потрібні тестнет токени. Для більшості основних токенів, таких як USDC, ETH та DAI, вам спочатку потрібно отримати тестові токени на Goerli, а потім перенести їх на Starknet за допомогою моста Starkgate.

6. Nostra

Nostra

Nostra — будує шар ліквідності на StarkNet, що складається з трьох продуктів:

  • Nostra Money Market
  • UNO (перший StarkNet нативний стейбл)
  • Nostra Swap.

Nostra Money Market є основним продуктом, який дозволяє постійно підтримувати ліквідність в екосистемі. Він дає дохідність через Nostra Swap і для мінтерів UNO.

Nostra Swap — стейбл свапалка наступного покоління, яка підримує розвиток та стабільність UNO.

UNO — перший нативний стейбл StarkNet. Стейбл має надмірну заставу від процентів, які отримують власники ETH зі зберіганням відсотків, що дозволяє всім мінтерам отримувати дохід на свої ETH, використовуючи UNO в екосистемі Starknet. UNO буде використовуватись в усіх цілях, включаючи DeFi, геймінг, NFT, реальні платежі і тд.

7. ZKX

ZKX

ZKX — це перша деревативна децентралізована біржа безстрокових фьючерсних контрактів на StarkNet з власним зберіганням та справжнім управлінням комюніті.
Протокол розроблений для забезпечення подальшої масштабованості з децентралізованою мережею нод, покращеного досвіду торгівлі та пропонує безстрокові обмінні операції (perp.swaps) та деривативи для будь-якого користувача на Starknet та Ethereum.

Нещодавно ZKX запустили гейміфіковану Community Incentive Program, про яку ми детально розписали у цій статті. Переходьте за посиланням, щоб дізнатись як прийняти участь.

Follow ZKX:

8. zkLend

zkLend

zkLendце Layer-2 money-market протокол, побудований на Starknet, який поєднує масштабовність zk-rollup, вищу швидкість транзакцій та економію витрат з безпекою Ethereum.
Протокол пропонує подвійне рішення: рішення, спрямоване на дозвіл та відповідність для інституційних клієнтів, та бездозвільний сервіс для користувачів DeFi — все це без жертвування децентралізацією.

9. Brine

Brine

Brine — це кросс-чейн DEX. Для вирішення проблеми slippage, вони використовують модель “книги заявок” (orderbook) замість AMM для торгівлі. Платформа стягує фіксовану комісію 0,1% за транзакції, але не має жодних витрат на газ.

Платформа наразі працює в тестнеті.

10. StarkNet.id

StarkNet.id

StarkNet.idENS (Ethereum Name Service) для StarkNet. Кожен може безкоштовно створити свій starknet identity, який буде виступати як паспорт на Starknet та ончейн представлення. Також можна додати будь-які дані до starknet identity, починаючи від web2 з аккаунтами соціальних мереж до web3 з доменами ENS. Команда планує будувати мости ENS, інтерфейси для starknet id та більше функцій.
Сервіс вже працює в мейннеті.

Discord: CryptoNanny
Telegram канал: Криптонянька
Telegram чат: криптонянька чат

--

--