Mali — Togo onder de 20 jaar

De mini-adelaars op weg naar Senegal 2015


In Mali zie je voetbalshirts genoeg, maar het nationale tenue wordt niet gedragen. Het is FC Barcelona dat de klok slaat. De ‘adelaars’ hebben hun volk dan ook niet verwend. Slechts één keer schopte Mali het tot de finale van de Afrika Cup. In 1972 verloren ze van Congo. Het publiek is dus kritisch, maar jong Mali krijgt het voordeel van de twijfel. Toen ze zondag aantraden tegen Togo zat het stadion maar liefst voor drie kwart vol.

http://youtu.be/ezO1NEwYSaI

Op het spel stond de kwalificatie voor de Africa Cup onder de 20 jaar in Senegal begin 2015 en het thuispubliek wilde resultaat zien. Wat ze kregen was een kansenfestijn waarin Mali op indrukwekkende wijze domineerde. Maar afmaken, ho maar. De jeugdige selectie kijkt duidelijk teveel tv want de hakjes en de omhalen waren niet van de lucht. Dat hield de zwakke Togolese keeper overeind en het leidde tot grote wanhoop op de tribunes.

In de tweede helft begon die wanhoop langzaam maar zeker in woede om te slaan. Het orkest in Malinees rood, geel en groen trommelde dapper door, maar nu kwam de klad in de feeststemming. Ik begon licht ongerust te worden. Waren die ME’ers er dan niet alleen om de arbitrage van de kleedkamer naar het veld te begeleiden? Aan dit publiek zouden ze nog een hele kluif krijgen. Behalve mijn vriendin en een paar vrouwen met schalen pinda’s en fruit op hun hoofd, zaten er vrijwel alleen maar mannen. Met steeds meer energie en steeds minder goede zin.

Gelukkig kwam in de 80e minuut de verlossende treffer. Direct gevolgd door de 2–0. Een zucht van opluchting ging door het stadion. Dat een penalty in blessuretijd recht in de handen van de keeper werd geschoten mocht de pret niet meer drukken. Er is weer een belangrijke stap gezet naar Senegal. Over twee weken maken we het af in Lome.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Maarten van Heems’s story.