Hoe kunnen we Q diverser maken?
Rahul
1810

Het diverse Q waar ik van houd

In 2014 leerde ik, terwijl ik op zoek was naar een baan, Q42 kennen en na die eerste kennismaking was mijn eerste gedachte “als ze mij hier aannemen ga ik hier werken, no matter what”. Ik was verliefd geworden op “Q” zoals iedereen het liefkozend noemt.

Wat mij verliefd heeft gemaakt op Q42 zijn de vele technieken, manieren van werken en expertises die aanwezig zijn. Dit in combinatie met de vrijheid om als team zelf te kiezen wat een passende werkwijze en techniek is om het probleem zo goed mogelijk op te lossen maakt dat er prachtige dingen worden gemaakt.

Het mooie is namelijk dat Q’ers een hele hoop verschillende werkwijzen en programmeertalen onder de knie hebben. We kunnen van Haskell via JavaScript langs kanban door een waterval naar Swift om vervolgens te twijfelen of we toch niet zullen scrummen in Kotlin of Ruby. Deze diversiteit voorkomt dat we voor elk klusje weer hetzelfde gereedschap pakken en de juiste “tool for the job” selecteren. We blijven ook van elkaar leren doordat we ook nieuwe tools blijven uitproberen en ervaringen delen.

Met name in mijn eerste jaar bij Q heeft dit mij een mega boost gegeven, werken tussen goede mensen met zoveel verschillende ideeën daagt uit en helpt om de best mogelijke uitkomst te bereiken. Ik heb echt ondervonden hoe een grotere diversiteit op deze vlakken mij weer een flinke stap beter heeft gemaakt en ik zie hoe het Q42 in het geheel scherp houd en weerbaar tegen veranderingen.

Meer diversiteit

Nu we bij Q aan het bedenken zijn hoe we meer divers zouden kunnen worden op andere vlakken dan techniek en werkwijze sta ik dan ook te juichen. Ik zou het fantastisch vinden met nog meer verschillende super goede collega’s te werken met een andere achtergrond. Naar mijn idee zou dat weer een stap vooruit betekenen in hoe goed ik mijn werk kan doen, andere visies, ervaringen en achtergronden helpen zowel mij als Q42 om weer verder te groeien.

Daarnaast lijkt het mij ook super fijn nog vaker een collega te hebben die de klant of gebruiker goed kan begrijpen. Bij projecten voor de Afrikaanse markt, voor de homogemeenschap of gericht op kinderen is het fijn als je mensen hebt die daar bekend mee zijn. Ik heb ondervonden dat vanuit mijn achtergrond dat echt flink inleven is om alles goed te begrijpen. Iemand dicht bij die zo’n achtergrond heeft helpt begrip krijgen en dat maakt uiteindelijk een beter product.

In praktijk

Natuurlijk moeten we wat doen om nieuwe goede mensen te vinden die niet hetzelfde zijn als wij. Ze gaan niet vanzelf op ons af komen. Net zoals iemand met kennis over een bepaalde techniek niet spontaan op ons af komt lopen.

Mijn inziens is het net zo als we iemand zoeken die Haskell of Kotlin kan programmeren. We moeten die mensen aanspreken met de taal die zij spreken op de plekken waar zij zijn en een uitnodigend verhaal houden over wie wij zijn en waarom we tof zijn.

Vervolgens moeten we er ons bewust van zijn dat het kan zijn dat iemand die op je lijkt een veilige keuze kan zijn als je sollicitanten interviewt of CVs beoordeelt. Gebruikt iemand PHP? Dan zal die persoon ook wel niet zo’n goede architect zijn. Die persoon die jou favoriete nieuwe tool gebruikt is vast interessant om mee te kletsen, want die zal wel net als jij leergierig zijn. Makkelijke dingen om te denken die nergens op slaan, je weet dat het nergens op slaat, maar bij snel even CVs beoordelen of een losse pols gesprekje kan het er in sluipen.

Ook bij mensen die qua achtergrond, gender of op andere vlakken van ons verschillen ben ik vaak geneigd toe te trekken naar iemand die op mij lijkt. Aan de andere kant merk ik ook dat ik veel en veel meer leer van mensen die van mij verschillen. Het kost me alleen wel aandacht en moeite om niet terug te vallen op de makkelijke weg en mijn inziens mogen we daarom best even extra ons best doen diverse groepen mensen aan te spreken in onze vacatures en in ons sollicitatiegesprek er extra aandacht aan te besteden.