Mikä on oikea startup?

Oon törmännyt tähän aihealueeseen muutaman kerran jutellessa ihmisten kanssa meidän startupista. Välillä on tuntunut, että omalla ajalla päivätöiden ohessa rakennettava yritys ei ole “oikea” jengin mielestä. Sellainen mielikuva on joistain puheista ja asenteista jäänyt, että meidän homma olisi ennemminkin puuhastelua jolle hymyillään vähän kuin lasten tekemisille.

Mikä sitten määrittää oikean startupin? Onko se miljoonien valuaatiolla saatu seedi? Hienot toimistot täynnä design-huonekaluja, hauskasti nimettyjä kokoushuoneita sekä ilmasta energiajuomaa. Seinät täynnä karkkia? Toimisto täynnä ninjoja ja guruja?

Entäs jos ei ole niitä? Jos on vain tiimi, visio ja tekeminen, ei edes kiinteää toimistoa. Tekeekö se meidän startupista ja yrittäjyydestä jotenkin vähemmän aitoa? Ei mun mielestä. Eikä ehkä olla seksikäs hype(r)kasvuyritys, mutta paljon ollaan tehty. Osa tekemisestä on onnistunut ja suurin osa on mennyt pieleen. Paljon on kuitenkin opittu.

Oon vahasti sitä mieltä, että yrittäjyyden ei tarvitse olla all-in, vaan voi lähteä pienestä liikkeelle. Bootsträpätä ilman suuria sijoituksia. Kun saavutetaan product-market -fit, eli piste jossa palvelu/tuote oikeasti lähtee rokaten lentoon, niin sitten skaalataan ylöspäin.

Ehkäpä siis jonakin päivänä meillä on myös se helvetin hieno toimisto karkkiseinällä..

(No okei, ei kyllä mitään karkkiseinää vaikka toimisto oliskin.)

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Aleksi Meldo’s story.