Protocolul Bancor

Salutare lume, noi suntem echipa din spatele Protocolului Bancor și construim o structură descentralizată, ierarhică a unui system monetar bazat pe tehnologia blockchain.

Dacă ne uităm la exchangeurile din lume, vom identifica 2 categorii de bunuri de schimb- informații și bunuri. Dacă informațiile (cu conținut ca text, imagini, video, etc) sunt copiabile (în sensul în care când cineva le share-uiește, acea persoană și încă cineva le deține), bunurile nu intră în aceeași categorie( dacă le dai cuiva, tu nu le mai ai).

Înainte de epoca internetului, existau multe rețele private de informații, pe care unii dintre noi sunt chiar atât de bătrâni încât să ni le amintim, ca BBSs, Prodigy, AoL, amintind doar câteva. Apariția internetului a schimbat totul iar acele rețele care au supraviețuit s-au adaptat la un nou, global și deschis standard de schimb al informației, care se bazează pe o colecție de rețele interconectate de TCP/IP care au la bază protocoale de tip peer-2-peer.

Până la blockchain, toate monezile care reprezentau bunuri , se țineau cumva separat. Blockchain, tehnologia care stă la baza Bitcoinului este o rețea descentralizată de schimb de valori în așa numitul internet al banilor. În cele din urmă va ajunge să înlocuiască o mare parte a banking-ului privat de astăzi și va facilita jucătorilor noi (și a celor vechi dinpiată care se vor adapta) crearea unor noi tip de bunuri care se vor tranzacționa liber și global într-un sistem care nu va fi deținut de nimeni.

Echipa Bancor a construit produse pentru internet încă din anii ’90. Unele din companiile noastre au fost Contact Networks, MetaCafe, Mytopia, Particle Code și AppCoin. Ne-am întâlnit cu Bitcoin în 2011 și am început explorarea posibilităților în contextul monezilor dezvoltate de end-useri. După apariția Ethereum-ului în 2015 am înteles că contractele smart sunt revoluționare și vor permite crearea monezilor și particularizarea lor la scară largă. Module programabile care manageriază și dețin bunuri (reprezentate de tokeni) dar care pot face și manipularea lor cu niște costuri reduce — proces care la momentul acesta e gestionat de diferite organizații care cresc costurile(servicii de garantare a schimbului, exchange-uri, firme de avocatura, etc). Totuși, implicațiile codului descentralizat și autonom de gestionare a banilor virtuali în exchange-urile de bunuri sunt mult mai profunde.

În vara anului 2016, am început lucrul la Bancor cu scopul de a crea un sistem monetar ierarhic(unde 1 token digital are în rezerva sa alți tokeni) în ideea de a construi un nou tip de monedă crypto care ar pune bazele unui alt tip de exchange global. Acesta ar fi autonom, fără diferențe intre prețul de vânzare și cel de cumpărare, fără riscul implicat de necesitatea existenței terților, precum și prin asigurarea unei lichidități continue pentru orice bun. Efectul în timp asupra monezilor ar putea fi comparabil cu cel al internetului în raport cu conținutul informațional.

Ne-am dori să share-uim cu voi, pe net, carta noastră albă în vederea unui feedback dar și a discuțiilor pe tema lui. Răspunsurile dumneavoastră sunt intotdeauna binevenite și apreciate.

Echipa Bancor

https://bancor.network/

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.