Topkapı Sarayı Müzesi Hakkında Tüm Bilgi

Makaleajans
3 min readJun 2, 2023

--

Topkapı Sarayı Müzesi Hakkında Tüm Bilgi

Yeni Saray olarak da bilinen Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul’un fethinden hemen sonra yapımına başlandı. Topkapı Sarayı adını, I. Mahmud döneminde Sarayburnu’nda inşa edilen ve 1862'de yanan Topkapı Sahil Sarayı’ndan almıştır. Yüzyıl bütün sarayın adı oldu. Kuran-ı Kerim sarayın içinde yer almaktadır.

Topkapı Sarayı veya Topkapı Sarayı Müzesi’nin Tarihi

Yüzyıllar boyunca aynı hanedan tarafından yönetilmiş olmasına rağmen yoğun bir şekilde doludur, çünkü saray Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldıktan sonra her iki padişah da Topkapı Sarayı’na binalar ve bahçeler eklemiştir.

İstanbul’un fethinden sonra külliye, Osmanlı Devleti’nin refah, durgunluk, gerileme ve dağılma dönemlerine sahne olmuştur. Bu anlamda Osmanlı hanedanının ve imparatorluğunun 500 yılı aşan seyrine tanıklık ederken, bu gergin tarihte pek çok sır saklıdır. İstanbul’un tarihi yarımadası, Bizans antik kenti kurulmadan çok önce bölge için önemliydi.

Genel Özellikler

- Bab-ı Hümayun alanı, sarayın ana girişinde yer almaktadır.

- Birun ve Enderun bölümleri vardır.

- Yüksekliği 1600 metredir.

- İki ayrı bölümden oluşur.

- 23 kule var.

- Sarayda gözetleme teşkilatları da var.

- İstanbul’un en eski tarihi yapısıdır.

- Ortalama 600 yaşındadır.

Malzeme Özellikleri

- Topkapı Sarayı’nın yemek yaptığı yer Kuşhanedir.

- Mutfak alanı yaklaşık 5250 metrekaredir.

- Mutfak sekiz ayrı bölümden oluşmaktadır.

- Topkapı Sarayı’nın mutfağı genellikle çevredekilerle karşılaştırılır.

- Günün sonunda ortalama 4–5 bin yemek hazırlanır.

- Saray mutfağında padişaha yemek yapan kısım ve saray halkına yemek yapan kısım olmak üzere ikiye ayrılır.

- 16. yüzyılda pastacılar, simitçiler, kebapçılar, pilavcılar, sebzeciler ve pastacılar olmak üzere 60 kişilik bir aşçı grubu vardı.

Topkapı Sarayı’nın Dekoratif Özellikleri

- Topkapı Sarayı’nın içi saz yollarla süslenmiştir.

- Duvarlar altın varak işlemelidir.

- Çiçek deseni ön plandadır.

- Bulut maketleri, simurglar dikkat çekiyor.

- Kırmızı ve mavi ağırlıklı olarak kullanılır.

- Altın yaprak birçok yerde bulunur.

Topkapı Sarayı Mimarisi

- Ücretsiz uygulamada vardır.

- Sütunların revakları güneşten ve yağmurdan gölge sağlamak için yapılmıştır.

- Saray bahçeleri için havuzlar, çiçekler, taş yürüyüş yolları ve havuzlar yapılmıştır.

- Ön planda altın varak var.

- Etrafı duvarlarla çevrilidir.

Protokole göre Müzekart, Topkapı Sarayı girişinde de geçiyor. Topkapı Sarayı’nın harem alanına girişte ne yazık ki Müzekart yok ve reşit olmayan ziyaretçiler ücretsiz girmektedir.

Topkapı Sarayı’nın Bölümleri

1.Avlu: Padişahın askeri geçit töreninin yapıldığı Alai Meydanı, Doğu Roma döneminden kalma dini bir yapı olan Aya İrini, Osmanlı ve Batı mimarisinin birleşiminden oluşan törensel bir giriş kapısı olan Babüsselam ve bir diğer törensel tören alanı olan Bab-ı Hümayun’u içerir. Birinci avlu kanalına girişi sağlayan kapı.

2.Avlu: Bayrak takdimi, ziyafet ve Ulufe gibi törenler için kullanılan, dört tarafı revaklı Mesire Meydanı, müzakere mesire yeri (Kubbealtı), Padişahın meclis oturumunu izlemek için Divan, Padişahın mahremiyetinden sorumlu resmi Hazine binası. Dış hazine işleri. Ocağı halkının yaşadığı Zülüflü Baltacı, Padişahın seçtiği atların beslendiği Has Ahırlar, resmi çalışma ahırlarının kaldığı Beşir Ağa Camii ve Hamamı, saray görevlilerinin yemek hazırladığı saray mutfağı, saray mektebinin bulunduğu Babüssade bulunan ve Sohum Kalesi’nin fethinden sonra anılan Sohum yazıtı.

3.Avlu: Padişah için oluşturulan selamlık bölümünün bulunduğu Enderun Avlusu (III. Avlu), yabancı elçilerin padişahla buluştuğu Arz Odası ve III. Ahmed Kütüphanesi, Fatih Sultan Muhammed’in seyirlik olarak kullandığı Fatih Köşkü, saray hazinesinden sorumlu haznedar tarafından idare edilen hazine dairesi, saray ileri gelenlerinin kullandığı kutsal emanetlerin saklandığı özel oda ve türbeler İbadet için geldiği Agaral Camii ,Kilerli padişah için yemekler hazırlar ve değerli mutfak eşyalarını saklar. Koğuşlar, Harem’e girişi sağlayan Kuşhane ile Hırka-i Saadet dairesi personeli için Harem Kapısı ve Danışma Meclisi Koğuşu’dur.

4.Avlu: Padişahların ramazan ayında fast food yemeklerine başladıkları İftarhane, saray görevlilerinin toplantı ve sporları için Divan Köşkü, Topkapı Sarayı’nın yeni yapılanması Mecidiye Köşkü, doktorların kaldığı Hekimbaşı Odası ve padişahların tören kıyafetlerinin saklandığı Esvap odası ziyaret edilebilir.

Sanal Gezi Yapılabilir Mi?

Topkapı Sarayı’nda sanal tur yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Tarihi yerleri gezmeyi seviyorsanız İstanbul’un size sunacağı çok şey var… İlk olarak Topkapı Sarayı Müzesi gezisini, ardından Galata Kulesi gezisini koyun.

--

--

Makaleajans

www.makaleajans.com sitemizde kurumsal siteler, bloglar, kadın siteleri ve e-ticaret siteleri için içerik satışı yapmaktayız.