Her Balık Omega-3 İçerir mi?

Günümüzde Omega-3 hakkında son zamanlarda artan farkındalık, balık tüketimini arttırmaya devam ediyor. Toplumun büyük bir kısmında ise Omega-3 yağ asitlerinin her balıkta olduğu yönünde bir inanış var. Peki, her balık Omega-3 içerir mi?

Özgün Makale
3 min readJul 15, 2020

Omega-3 yağ asitleri her balıkta eşit miktarda bulunmuyor. Bazı balıkların Omega-3 değerleri son derece yüksek iken, bazılarının ise Omega-3 değerleri daha düşük olabiliyor. Tüm balıklarda Omega-3 yağ asitleri belli miktarlarda vardır, ancak bazı balıkların Omega-3 yağ asitleri bakımından çok daha zengin oldukları bir gerçek. Peki Omega-3 yağ asitlerini doğru miktarlarda alabilmemiz için hangi balıkları tüketmek gerekiyor?

Omega-3 Nedir?

Omega-3 yağ asitleri çoklu doymamış yağ asitleridir. Vücudumuzun bu yağ asitlerine ihtiyacı vardır, ancak vücut tarafından üretilemediği için dışardan almamız gerekmektedir. Omega-3; DHA ve EPA adı verilen iki ayrı yağ asidi temel bileşeninden oluşmaktadır. Bu iki bileşenden özellikle DHA beynin temel parçalarını oluşturur ve sağlıklı bir beyinde bolca bulunur. DHA’nın, küçük yaşlarda beyin gelişimine destek sağladığı gözlemlenirken, yapılan araştırmalar Omega-3 yağ asidi tüketen çocukların okul başarılarında gelişme olduğunu gösteriyor. Omega-3 yağ asitleri bitkisel yollardan daha düşük oranlarda elde edilebileceği gibi, en temel kaynakları balıklar olarak biliniyor. Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz gibi her balık bünyesinde eşit derecede Omega-3 barındırmıyor.

Omega-3 Hangi Tür Balıkta Var?

Omega-3 yağ asitleri birçok farklı gıdada mevcuttur. Bu gıdaların arasında en yoğun miktarda sahip olanlar balıklardır. Balıkların içerdikleri yağ asitlerinin miktarı, içinde bulundukları yaşam koşulları gibi birçok etkene bağlı olarak değişebiliyor. Kuzey ülkelerinde yaşayan, soğuk ve derin su balıklarının daha yağlı olduğu ve bu bakımdan Omega-3 yağ asitlerini de daha yoğun miktarda içerdikleri biliniyor. Bunun yanında, tatlı su balıklarından ve ılıman iklime sahip ülkelerde yaşayan balıklardan da Omega-3 elde edebilirsiniz. Ancak kuzey ülkelerinde yaşayan balıklar gibi yoğun Omega-3 oranlarını bu balıklar ile elde etmek pek de mümkün değildir.

Omega-3 Hangi Yiyeceklerde Var?

Peki deniz ürünlerini sevmiyorsanız ne yapmalısınız? Semiz otu, ceviz ve keten tohumu gibi bitkisel kaynaklar aracılığı ile Omega-3 desteği alabilirsiniz. Ancak bu gıdalar ile elde edeceğiniz Omega-3 takviyesi ihtiyacınızın çok daha altında olacaktır. Ancak bu sorun için çözüm olarak balık yağı tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Omega-3 Hapı

Balık yağları birçok farklı formda bulunur. Sıvı formlu balık yağlarını tercih edebileceğiniz gibi, kapsül formunda üretilen balık yağlarını kullanarak da, kolaylıkla günlük Omega-3 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Omega-3 Faydaları

Uzmanlar, genel olarak Omega-3 yağ asitlerinin beyin ve kalp fonksiyonlarının korunmasına, ayrıca göz gelişimini de desteklediğini belirtmektedir. Balık tüketmek Omega-3 elde etmek için en doğru yol, ancak hangi balığın tüketileceği konusunda dikkatli karar vermek gerekiyor. Omega-3 yağ asitlerinin, her balıkta eşit derecede bulunmadığını unutmamalı ve bu konudaki en iyi çözümlerden birinin, soğuk ve temiz denizlerden elde edilen balık yağını tüketmek olduğu hatırlanmalıdır. Norveç somonu gibi kuzey ülkelerinde yaşayan balıklardan elde edilen balık yağları son derece yoğun Omega-3 değerlerine sahiptir.

Omega-3 Hangi Balıkta Var?

Her balıktan aynı miktarda balık yağı, her balık yağından da aynı miktar Omega-3 elde edilemez! Somon, uskumru, ringa, sardalya ve morina balığı yüksek miktar içeren balıklar arasında gelir. Soğuk ve derin denizlerde yaşayan balıklarda yağ oranı daha fazladır, dolayısıyla bu balıklarda yağ asitleri daha fazla bulunur.

Balıklar, balık yağı içerisindeki Omega-3’ü soğuk sulardaki planktonlardan elde ederler. Bu planktonlarla beslenen soğuk ve derin deniz balıkları bu yönden zengin durumdadır. Morina balığı, soğuk ve derin deniz balığı olmasının yanında, hacimce büyük bir balık olması nedeniyle de daha yüksek miktarda Omega-3 içermektedir.

Sonuç Olarak Omega-3

Omega-3’ün sağlığımız için ne kadar önemli ve gerekli olduğu konusunda yaşanılan farkındalık balık tüketim oranlarını bir nebze de olsa arttırmış durumda. Toplumun büyük bir kısmı Omega-3 alımı için her türlü balığın tüketilebileceğini, tüm balıklarda Omega-3 yağ asitlerinin olduğunu genel anlamda biliyor.

Ancak her balıkta yüksek oranda yağ asidi olduğunu söylemek mümkün değildir. Tüm balıklarda Omega-3 vardır, fakat soğuk ve derin denizlerde yaşayan yağlı balıklarda daha fazla Omega-3 bulunur. Deniz ürünleri tüketemeyenler için semiz otu, ceviz, keten tohumu gibi bitkisel kaynaklardan da alımı sağlanabiliyor. Fakat bitkisel kaynaklardan sağlanan Omega-3’ün vücut tarafından emilimi hayvansal kaynaklardan sağlanan kadar olamıyor. Balık yağı takviyeleri yüksek miktarda Omega-3 desteği sağlıyor. Elbette, kullanılacak balık yağının kalitesi ve saflığı güvenli kullanım açısından önem oluşturuyor. Gelişim çağındaki çocukların, anne adaylarının, tüm yetişkinlerin düzenli olarak Omega-3 alması yaşamı olumlu yönde etkiliyor, gelişimi destekliyor, zihinsel ve fiziksel birçok fayda sağlıyor.

--

--