Image for post
Image for post
Pillanatkép a 110. Nyilvános beszéd és retorika tréningről (2010.02.08.) A célok megvalósítása volt a téma.

15 gyorsító tipp a célok megvalósítása során

Így lesz örömteli a haladás a célkitűzés után.

Manhertz József
Aug 11, 2019 · 8 min read

A most következő ötletek nagy segítségedre lesznek a célok felé való haladásban. Feltéve persze, ha vannak céljaid! Két biztos jele van annak, hogy jó célkitűző vagy: a célok kitűzése valamilyen formában meg van jelenítve (leírva, képekkel támogatva), valamint azok kizárólag az önismeret alapján születtek, külső nyomástól függetlenül.

Az alábbi gyakorlatias tippcsokor egy korábbi tréningünk írásos lenyomata. A tréning hangfelvételét az írás végén találod. Meghallgatva még több inspirációt kaphatsz.

Íme a 15 tipp a célok megvalósításához:

1. Motiváció

A célod alapvetően neked fontos, attól függetlenül, hogy a megvalósításában mások támogatnak-e, vagy sem. A támogatásuk megszerzése akkor fontos, ha még függsz a véleményüktől. Erre a 12. tippben még visszatértek, de most maradjunk a motivációnál.

Rengeteg célkitűző személy tapasztalatából szűrtem le azt a következtetést, hogy egy cél gyakran csak papírforma marad. A célok leírása persze fontos, mert számos más pozitív tényező mellett segít a tudatosításban. De ennél azért több kell!

A megvalósítás hajtóereje a motiváció. A pozitív érzelmi kondíció kialakítása sokszor azért nehéz, mert az aktuális helyzet (minden problémájával) már a valóságod része, a vágyott eredmény meg csak elképzelés.

Ahhoz, hogy folyamatosan motivált lehess, tudatosítsd, hogy minden nehézség és akadály egy bizonyíték a haladásra a célok megvalósítása útján! Természetesen ezeket a megfelelő módon kezelni kell, ám lásd bennük a jelet. E pozitív hozzáállást ráadásul megerősíti a tudat, hogy a nehézségek nagy tanítók. Fogadd azokat nyitottsággal!

A motiváció veleje az, hogy részletes választ tudsz adni arra a kérdésre, hogy miért akarod a célt megvalósítani. Van azonban egy titkos kérdés, amely a célkitűzők között elhíresült “miért” kérdés buktatóit kiiktatja, a motiváció jelentését magasabb szintre emeli, s ezzel fokozza az elköteleződést a célok megvalósításában. Ez a kérdés pedig a “KIÉRT”. Beazonosítva a törekvésed haszonélvezőit, sokkal nagyobb elköteleződést fogsz érezni.

2. Tartsd a jó irányt!

A célok megvalósítása tervszerű cselekvést kíván. A jó tervből kiolvasható a következő lépés, amely az eredményesség és az időgazdálkodás szempontjából a lehető legfontosabb.

Mivel a körülmények gyorsan megváltozhatnak, ezért a tervhez nem kell mereven ragaszkodni. A rugalmasság fenntartásához két kérdést ajánlok a figyelmedbe, egy keresőt és egy ellenőrzőt. Az első túl evidens, a második viszont könyörtelen:

- Mit tegyek annak érdekében, hogy közelebb kerüljek a célomhoz?

- Az, amit most teszek, közelebb visz a célomhoz?

A válasz két lehetőséget kínál: haladsz a célod felé vagy távolodsz? Mert bizony ha nem haladsz, akkor távolodsz. Nincs mese, erre muszáj őszintén felelned!

Tipp: E két kérdést tedd ki a falra, a monitorodra vagy állíts be emlékeztetőt a mobilodon. Már egy hét múlva meg fogsz lepődni a pozitív hatásán.

3. Maradj lendületben!

Emlékszel a lendületmegmaradás törvényére még az általános iskolából? A lényege egyszerű: egy tárgyat könnyebb mozgásban tartani, mint mozgásba hozni.

Hogy jön ez ide? Tudati szinten éppúgy igaz a fenti állítás, mint a tárgyak esetén. Vagyis, a céljaid felé vezető úton mindig az első lépés megtétele a legnehezebb. A folytatás már sokkal könnyebb, hiszen lendületbe jössz.

(Példa: Egy író évekig halogatta könyvének megírását. Majd eldöntötte, hogy minden reggel írni fog egy keveset. A könyv pár hónap múlva elkészült.)

Mindig az első lépés a legnehezebb. Akárhányszor megállsz, annyiszor lesz szükséged egy újabb első lépésre. Ezért minden nap foglalkozz a céljaiddal, de legalább nézd át és finomítsd a tervedet. Ráadásul, így minimalizálhatod a halogatás lehetőségét is, mert megtartod a motivációt és a fókuszt.

4. Kezdd el most!

A halogatás veszélyes csapda, mert ez egy anti-cselekvés, amely szabotálja a célod megvalósulását. A halogatás egy rossz szokás, amely mögött valamilyen lelki probléma van.

A szokások közös jellemzője, hogy gyakorlásukkal egyre erősebbé válnak. Gondolj csak a jó vagy rossz szokásaidra! A nem-cselekvés, valamint az eltérülés is képes erős szokássá fajulni. Vedd észre a folyamatot és vágd el a tudatosság pengéjével.

Tehát, minél később kezdesz bele a célok megvalósításába, annál nehezebb dolgod lesz. Törd meg a jeget most rögtön, és egy eufórikus érzésben lesz részed! (A többi tippemet azért még olvasd el!) Az indulás és a haladás által felkeltett pozitív érzelmek mind-mind beáramolnak a motivációs hajtóművedbe, és a siker máris borítékolható.

Bármilyen kis lépéssel elkezdheted. Jó hír: a tervezés is ennek számít!

5. Mérd a változást!

Érdekes és bizonyított jelenség:

Amint mérni kezded a folyamatokat, felgyorsítod a megvalósítást.

Azért van ez, mert tudatosítod a jelen helyzetet, valamint a változást. Valódi viszonyítási pontok jönnek létre. E tudás birtokában jobb, célirányos döntéseket hozhatsz a következő lépésekről.

A mérés által ugyanakkor mélyítheted az önismeretedet is. Minél inkább rálátsz a saját helyzetedre, képességeidre, készségedre és a személyiséged más összetevőjére, annál inkább tágíthatod a belső fejlődésed terét, amely alapjaiban meghatározza, hogy milyen mértékű és minőségű külső célokat valósítasz meg. Igaz az önfejlesztő körökben hangoztatott mondás, mely szerint “nem az a legfontosabb, hogy milyen célokat érsz el, hanem az, hogy ezalatt milyen emberré válsz”.

6. Jutalmazd magad!

A nyugati pszichológia már régen felismerte, hogy a jutalom ösztönző hatású. Ha elértél egy részcélt, vagy teljesítettél egy feladatot, akkor adj magadnak egy megfelelően arányos jutalmat. Például menj el moziba, vacsorázz egy jó helyen, fizess be egy masszázsra, vagy csak kirándulj egyet! Ha pedig egy komoly mérföldkőhöz értél vagy elérted a célt, akkor nyugodtan ajándékozd meg magad a vágyott, új mobiltelefonnal. Bármi jöhet, csak tőled függ, hogy mi ösztönöz.

Emlékszel? A megvalósítás során valódi nehézségekkel lesz dolgod. Ezek súlyát valódi jutalmakkal közömbösítheted.

7. Engedd meg a hibázás lehetőségét!

Maximalisták figyelem!

Aki állandóan a tökéletességre törekszik, az egyrészt könnyen a halogatás csapdájában találja magát, másrészt viszont fél, hogy hibázni fog. Ez a félelem elhomályosítja annak felismerését, hogy:

A maximalizmus, mint megfelelési kényszer, többé-kevésbé mindenkiben benne van. Gyakran azért nem lépünk, mert úgy véljük, hogy még nem vagyunk elég jók. Pedig…

A hibák a barátaink, ugyanis azokból sokat tanulhatunk. Egy pici gyermek is úgy tanult meg járni, hogy számtalanszor elesett, és újra meg újra felállt. Hé, rólad beszélek!

Rendkívül érdekesnek tartom a célkövető rakéták működési mechanizmusát. Állítólag úgy tartanak a célra, hogy szándékosan rontanak, letérnek a célról, hogy felismerve és korrigálva a hibát, végül célba találjanak.

Csinálj bármit, amit jónak látsz! Menet közben majd ráérsz kiigazítani az irányt. Mozgásban maradni — ez a lényeg.

8. Ne halogass!

Sacinandana Swami, a védikus filozófia világszerte ismert tanítója szerint két oka van a halogatásnak:

1.) Fáradtak vagyunk (testileg vagy lelkileg)

2.) Nem tudjuk, hogy mit kell tennünk

Az első problémára az evidens megoldás az, hogy pihenj eleget. A lelki fáradság kipihenése nehezebb lehet a testinél, pláne akkor, ha már a kiégés ellen küzdesz.

A második problémára már sejtheted a választ a korábbiak alapján. Egy pontos cselekvési tervre van szükséged, amely térképként mutatja az irányt. (Ha még nincs terved, akkor tényleg nem úszod meg, hogy készíts egyet!)

Ide kapcsolódik egy ijesztően motiváló kérdés:

Gondolj bele, hogy mit veszítesz, ha nem lépsz? Elsősorban a legfontosabb eszközt, az idődet, amit soha nem kaphatsz vissza. Becsüld meg!

9. Bioritmusod és pszichoritmusod felismerése

Találd meg a nap legértékesebb időszakait, amikor testileg és lelkileg a csúcson vagy! Ezek a stratégiai pillanatok, amelyeket csak olyan tevékenységekre fordíts, amelyek a célok megvalósítása során a legkedvezőbb eredményt hozza.

Tarts önmegfigyelést! Legyél szigorú, minden más kizárva.

10. Kapcsolódj ki rendszeresen!

Még akkor is kapcsolódj ki rendszeresen, ha imádod a munkádat. Különben idővel, ki fogsz égni, mint egy túlpörgetett motor. Ekkor drasztikusan romlik a teljesítményed és rengeteg energiád feleslegesen elvész.

Egy megoldás van: kapcsolódj ki, azaz válts!

Az autóban azért van váltó, hogy képes legyen fokozatosan felgyorsulni. Váltáskor a felpörgetett motor lecsendesedik, erőre kap, és újabb lendületet ad az autónak. Mi is pont így működünk, egyik tevékenységről át kell váltanunk egy másikra ahhoz, hogy egyre nagyobb lendületet érhessünk el.

Olvasd el az írásomat, amelyben bevált tippeket adok a kiégés ellen.

11. Gondolkodj a céljaidról!

Ez az előző tippel remekül összekapcsolható. Válts környezetet, például menj sétálni az erdőbe, vagy csak ki az utcára. Emelkedj a céljaid és a feladataid fölé, szemléld azokat “madártávlatból”!

Kezdj gondolkodni a céljaidról átfogóan, keress új összefüggéseket, új megoldásokat! A gondolkodás szintén cselekvés, mert éppúgy hatása van mint a beszédnek és a fizikai cselekedeteknek. Tehát, a célirányos mozgás három módon is fenntartható, azaz, tudati, szóbeli és testi szinten.

A gondolkodás egy termékeny kikapcsolódássá válik, élvezni fogod. Ha lehet olyan helyre menj, amely kellemes, frissítő, vagy nyugtató. Jegyzet legyen a zsebedben, mert a gondolatok illékonyak!

12. Beszélj a céljaidról!

Vagy inkább ne beszélj! Légy óvatos, csak olyan személyeknek beszélj a céljaidról, pláne a részletekről, akik támogatnak! Ez a tipp róluk szól.

Kizárólag a hozzád hasonló, pozitív beállítottságú személyekkel oszd meg szóban a céljaidat. Kérd ki a véleményüket, javaslataikat! A diskurzus beindít egy kreatív folyamatot, amely tágítja a gondolati határokat. Ez a hatás a beszélgetés minden résztvevőjére érvényes.

A beszéd is a cselekvés eszköze, mert oda-vissza működő hatása van, amely által fenntarthatod és korrigálhatod a folyamatot. Új ötleteid, felismeréseid lesznek, amelyek segítenek finomítani a megvalósítási tervedet.

Akikről úgy sejted, hogy negatívan állnának a céljaidhoz, sőt még akár romboló kritikával is illetnének, azokat három lehetséges hatás miatt hanyagold:

- csökken az önbizalmad — feltéve, ha még nem elég erős,
- felbosszantod őket — mert a kritikájuk a saját tehetetlenségük kifejeződése,
- pazarlod mindenki idejét — ezért velük más közös témáról beszélgess.

Mivel te pozitív beállítottságú, céltudatos személy vagy (különben nem olvasnál éppen), ezért másoknál bátran kezdeményezz és tedd fel az egyik legjobb bizalomkeltő kérdést: “Mi a célod?” Imádni fognak érte. Majd számíts arra, hogy visszakérdeznek: “És a tiéd?”

13. Tervezz előre!

Minden este írd össze a másnapi teendőidet! Másnap pedig a megfelelő fontossági sorrendben hajtsd végre a feladatokat. Ez az időgazdálkodás egyik alap gyakorlata. A gyakorlatnak a másnapi eredményesség növelésén túl van egy aznap esti nyugtató hatása is. Ez utóbbiért már önmagában megéri alkalmazni.

Hatékony időgazdálkodás témában itt találod a tippjeimet.

14. Összpontosíts!

Egyszerre csak egy nagy feladaton dolgozz! Ha megosztod a figyelmedet, akkor megosztod az erődet is, lelassulsz és hamarabb elfáradsz.

Párhuzamosan több feladatot végezve az elvárt eredmények csúsznak, vagy akár el is maradnak. Ez nem ösztönző. Optimális eredményre akkor számíthatsz, amikor következetesen a legpozitívabb változást hozó feladatra összpontosítasz.

15. Fejezd be!

Amit elkezdtél, fejezd is be! Ugye milyen evidens? Mégis gyakran elfelejtjük. Alakítsd ki azt a szokást, hogy ha valamit elkezdesz, akkor csináld is végig! Ez a tipp a lelki nyugalom szempontjából a legfontosabb.

Ha nem így jársz el, akkor a sok befejezetlen dolog tudata (kicsik és nagyok összeadódva) zavaró és bénító teherként nehezedik rád. Ennek az ellenkezője is igaz. Remek érzés egy feladatot elvégezni! Az eredményesség érzete könnyedséggel párosul, és erősen építi az önbizalmat.

Legyél tudatos, ne keress a halogatás miatt felesleges dolgokat, amelyek elvégzése megadja ugyan az elégedettség érzését, ám a céljaid szempontjából nem vezet eredményre!


Ez az írás a 109. Nyilvános beszéd és retorika tréningen (2010. január 18.) elhangzott előadás alapján készült. Meríts belőle még több inspirációt a célkitűzésről és hallgasd meg a YouTube vagy a Podcast csatornámon.


Jöhet a következő lépés?

A célok megvalósítását serkentő leghasznosabb tippjeimből válogattam össze a fentieket. Ha csak ezeket megfontolod, majd néhányat közülük beépítesz a gyakorlatodba, akkor gyorsabban fogsz haladni. A saját tapasztalataim ezt igazolják.

Továbbra is maradj nyitott az újabb ötletekre! Egy írás vagy egy tréning felvétele sok inspirációt adhat, ám a folyamatos fejlődés megkívánja a folyamatos tanulást is. Ezért kérlek, tartsd meg a lendületet, és akár már most válassz egy következő anyagot. A célokkal kapcsolatos minden tudásomat leírom itt a Medium oldalamon, valamint elmondom a Podcast és YouTube csatornámon. Kapcsolódjunk és fejlődjünk együtt!


Köszönöm, hogy elolvastad! Ha hasznosnak találtad, akkor bátran üss a taps 👏 gombra párszor, s ezzel elősegíted, hogy mások is megtalálhassák.

Minden írásom és videóm a személyiségfejlesztés és kommunikáció színes égboltja alatt születik. Különösen lelkesít a szabadúszó vállalkozásfejlesztés és a közösségépítés a digitális térben. Azon vagyok, hogy egyre gazdagabb legyél zsebben, kapcsolatokban, de leginkább szívben.

Kérlek, tarts velem és kövesd az írásaimat itt! 🖐😃 Köszönöm!

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch

Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore

Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store