Igen, ott én közeledek! Fotó: Manhertz Edit — Ausztria, Hochkönig (2016.)

Hogyan találjunk célokat?

Leld meg a saját utadat — vagy alkosd meg kedved szerint!

Manhertz József
May 18 · 6 min read

Elkötelezett önfejlesztők hamar felismerik a következő gondolat életük minden területére érvényes igazságát:

Ahhoz, hogy többet kapj, először többet kell adnod.

Amilyen egyszerű ezt az elvet elméletben elfogadni, gyakran éppolyan nehéz az életben megvalósítani.

Pontosan így van ez a munkában is. Ahhoz, hogy több pénzt keress és nagyobb elismerésben részesülj, először minőségben kell jobbat nyújtanod vagy mennyiségben kell többet adnod. A fejlődés megvalósítása már rögtön az elején nehézségekbe ütközik, ha nem szereted azt, amivel foglalkozol. Ez alapvető probléma, amin muszáj változtatnod. Muszáj, hiszen az életed nagy részét munkával töltöd. Ha vállalkozó vagy, akkor talán az egészet.

A most következő gyakorlat megmutatja, hogy vajon azon kevesek közé tartozol-e, akik kiugróan elégedettek a munkájukkal, vagy ha nem, akkor rávezet az ideális tevékenység megtalálására. Kiváló önismeret fejlesztés és előkészítő gyakorlat a megfelelő célok kitűzése előtt.

Az útkereső gyakorlat

Ez az általam kipróbált legjobb módszer arra, hogy végre megtaláld azt a területet, ahol a munkádat, karrieredet kiteljesítheted. Kiderül a végén, hogy az éppen űzött foglalkozást valóban szereted-e, a hivatásod-e, esetleg csupán elviselt munka, ami többé-kevésbé a megélhetésedet biztosítja.

Amikor egy tanfolyamunk témája a célkitűzés, akkor kezdetben mindig elvégezzük ezt a gyakorlatot. Ilyenkor örömmel látom a sok felismeréstől lelkes arcot. Volt olyan résztvevő, aki a gyakorlat végén majdnem elrohant, hogy rögtön nekilásson a megvalósításnak. Nem ígérek kevesebbet, mint azt, hogy közelebb kerülhetsz a belső energiaforrásodhoz. Ez az energia inspiráció formájában jelentkezik majd.

Mindez azt bizonyítja számomra, hogy a lehetőségek valóban bennünk vannak. Egy gyémánt a föld mélyén, amit csak ki kell bányászni. A gyémántok kezdetben csupán egyszerű köveknek látszanak. Meg kell csiszolni azokat, s a gyémánt ragyogása sugárzik majd a szívünkből, ha felfedezzük a saját utunkat.

Nincs egyszerűbb és lélekemelőbb módja, hogy — akár pénzügyileg is — elérjük az áhított szabadságot, csak az, ha már helyére került az életünk, ha pontosan azzal foglalkozunk, amit a legjobban kedvelünk.

Most gyémántot fogsz bányászni

Egy üres lapra írd le egymás alá mindazt, amit szeretettel szoktál végezni! Bármilyen cselekvés szóba jöhet:

 • kirándulás
 • természetfotózás
 • főzés
 • nyelvtanulás
 • levelezés barátokkal
 • barkácsolás
 • kertészkedés
 • kerékpározás
 • utazás
 • ismerkedés stb.

Olyan tevékenységekre gondolj, amelyeket ha időd engedi, bármikor örömmel megtehetsz. Konkrét dolgokat keress. Például a “pihenés” nem konkrét, viszont a “pihentető fürdőzés” vagy a “lazító masszázs” már az.

Az összeírás közben ne gondolkozz azon, hogy vajon lehet-e azzal pénzt keresni vagy elismerik-e, netalán kinevetik. Ne engedj az előítéleteknek! Írj le mindent, ami csak eszedbe jut! Senkinek nem kell megmutatnod.

Fontos, hogy legalább 20 dolgot leírj! Többet lehet, de kevesebbet nem. Csak azután lépj tovább, ha elkészült a lista. Úgy írj, mintha a jövőben már csak ezeket tehetnéd, ami viszont kimarad, azt többet soha. Szánj rá pár percet.

A három legkedvesebb tevékenységed

Gratulálok! Elkészült a lista. Azt tapasztaltam, hogy a többség általában 10–12 tétel után megakad, majd mélyen gondolkodóba esik: “vajon mit is szeretek csinálni?” Ez már önmagában jó teszt az önismeret fejlesztése során, amely megmutatja, hogy mennyire változatos az életed élvezeti része.

Most jön a lényeg. A listából válaszd ki a hozzád legközelebb álló három dolgot, amit a leginkább élvezel, és karikázd be!

Csak hármat választhatsz, a három legkedvesebbet. Tedd fel a kérdést: Melyik hármat tartsam meg, ha az összes többit el kellene dobnom? Mérlegeld nyugodtan!

Összevetés

Nem volt könnyű, ugye? A feladat nehezebb része talán még csak most következik. Nyitottságra és ebből kiáradó kreativitásra lesz szükséged.

Válaszolj a következő kérdésekre, és jegyezz le mindent, ami felmerül!

 • Jelenlegi munkám összhangban van-e a választott három tevékenységgel?
 • Milyen kapcsolatot fedezek fel e tevékenységek között?

Amennyiben a válasz pozitív, tehát harmónia van ezen tevékenységek között, sőt, mi több, talán nem is különböznek egymástól, akkor te valójában “munkanélküli” vagy. Fogadd őszinte elismerésemet! Te a hobbidnak, a hobbidból élsz, és ez a legcsodálatosabb, ami történhet.

Rengetegen sajnos negatív érzelmekkel viszonyulnak a munkához, mert nem élvezik azt, s gyakran még a fizetésük vagy bevételük is kevés. Ráadásul ki vannak téve annak a veszélynek, hogy idővel küzdhetnek a kiégés ellen.

Az igazság az, hogy kevesen vannak, akik csak a kedvteléseiknek élnek. Ők gyakran anyagilag függetlenek, vagy legalábbis jó úton járnak, hogy realizálják a szabadság magasabb szintjeit. Akárhol is tartanak a fejlődésben, az viszont biztos, hogy a munkájukat maradéktalanul élvezik. Nem azt várják, hogy mikor jár le a munkaidő, hanem azt, hogy mikor kezdhetik újra. Ez a kulcs az igazi, tágan értelmezett gazdagsághoz!

Ha rád nézve még nem igaz a fenti állítás, akkor ne csüggedj, itt az alkalom, hogy fordíts a helyzeten. Folytasd a gyakorlatot!

Keresés, megalkotás

Az utolsó szakaszban kiderítheted, hogy mi az a tevékenység, amelyre rátalálva már az előző pontnál elégedetten hátradőltél volna a székedben. Engedj teret a gondolataid szárnyalásának.

Vegyél elő egy másik üres lapot és a lap tetejére írd fel a három kedvenc tevékenységedet egymás mellé. Az alábbi kérdéseket tedd fel saját magadnak. Alakíts ki pozitív és alkotó hozzáállást. Ha egyedül vagy, akkor gondolkodj hangosan.

Kezdd egy filozofikus kérdéssel:

 • Milyen összefüggéseket találok a három kedvenc tevékenység között, amelyek új ötleteket adnak?

Folytasd az alábbi kérdésekkel:

 • Kereshetnék-e pénzt, ha csak ezekkel foglalkoznék?
 • Mi lenne, ha kiegészítő tevékenységként ezeket tenném?

Szinte látom, hogy most többen mosolyognak. Tanácsom: ne nevess magadon, mert az csak belső korlátokat állít fel, pont úgy, mint amikor mások nevetnek ki téged!

Egyszer valaki azt kérdezte tőlem, hogyan is kereshetne pénzt azzal, ha mozifilmeket néz. A válasz egyszerű. Legyen filmesztéta, kritikus, publikálja véleményét! És aki enni szeret a legjobban? Legyen szakács, kísérletezzen, írjon blogot és könyvet egyedi receptekből, készítsen weboldalt, nyisson éttermet, szállítson házhoz, tartson tanfolyamot a témában, stb.

Lépj túl a közvetlenségen és tágítsd a lehetőségeket. Előítéletek nélkül írj le mindent. Ez még csak a nyers ötletelés fázisa. Tartsd meg a nyitottságot és legyél akár őrülten kreatív. Minél nagyobb szabadságot adsz a gondolataidnak, annál nagyobb tere és esélye lesz a ténylegesen megvalósítható ötletek felbukkanásának is. Csak jó válaszok léteznek.

Kutakodj:

 • Mi lenne az a hivatás, amit szívesen végeznék, és kapcsolatban van a három vagy legalább az egyik kiválasztott tevékenységemmel?
 • Hol van olyan hely, ahol ezt gyakorolhatom?
 • Kik segíthetnek abban, hogy megtaláljam?
 • Mire van szükségem a váltáshoz?
 • Mik a jelenlegi legnagyobb akadályok?
 • Milyen hatást gyakorolnék a környezetemre ezzel a tevékenységemmel?
 • Mi változna, ha sikeres lennék az ideális munkámban?
 • Ki foglalkozik ilyesmivel, akitől tanulhatnék?
 • Kik támogatnának?
 • Mivel rendelkezem ahhoz, hogy elkezdjem?
 • Mivel nem rendelkezem?

Előnyös, ha már most e kérdésekre is tudsz válaszolni. Ha nem, az sem baj, ugyanis a célok kitűzése után, a tervezés és a gyakorlati megvalósítás szakaszában ezekkel még bőven lesz alkalmad foglalkozni.

Folytasd hasonló kérdésekkel! Lényeg az, hogy egyre több választ kapj. Minél több az információ, annál több a lehetőség, és annál több összefüggésre látsz majd rá. Ismét arra biztatlak, hogy írj le mindent, mert az írás elősegíti a kreatív gondolkodást és átláthatóvá teszi mindazt, ami eleve benned van.

Utószó a gyakorlathoz

Biztosra veszem, hogy sok új ötletet kapsz a gyakorlat által, amit hasznosíthatsz, és amelyek segítségével kimozdulhatsz akár még egy kilátástalannak hitt helyzetből is. Lásd be, hogy a változtatás a lehetőségeid körén belül van. A kört bármikor tágíthatod, hiszen a határait is te húztad meg a korábbi cselekedeteid hatásával.

A gyakorlatot érdemes idővel újra elvégezni, s ellenőrizni az aktuális helyzetedet. Ha van kedved, mutasd meg családtagjaidnak is. Együtt elvégezve — előítéletektől és kritikától mentesen — talán még nagyobb felismerésben lehet részed, ha egymást építő szándékkal beszélitek meg a válaszokat. Bátran megtéve ezt a lépést, sokkal közelebb kerülsz a szeretteidhez.

Alig várom, hogy olvassam a tapasztalataidat!


Köszönöm, hogy elolvastad! Ha hasznosnak találtad, akkor bátran üss a taps 👏 gombra párszor, s ezzel elősegíted, hogy mások is megtalálhassák. Hálás vagyok a megosztásért és minden hozzászólásra válaszolok.

Minden írásom és videóm a személyiségfejlesztés és kommunikáció színes égboltja alatt születik. Különösen lelkesít a vállalkozásfejlesztés és a közösségépítés a digitális térben. Írjak bármilyen témáról, amikor csak lehetséges, a mögöttes tartalom a lelki nyugalom és az inspiráció megerősítése lesz. Azon vagyok, hogy egyre gazdagabb legyél zsebben, kapcsolatokban és leginkább szívben.

Kérlek, tarts velem és kövesd az írásaimat itt! 🖐😃 Köszönöm!


Manhertz József

Written by

Kommunikáció fejlesztés | Kapcsolatépítő stratégiák | Személyiségfejlesztés | Itt mondom: www.youtube.com/manhertzjozsef

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade