Image for post
Image for post
Fotó: Manhertz József — Hochkönig, Ausztria (2012. október 25.)

Tippcsokor kiégés ellen, avagy stresszoldás és a megfelelési kényszer legyőzése

Így aktiváld elméd automata sebességváltóját.

Manhertz József
Apr 27, 2019 · 16 min read

Mi történik az autóval, ha tövig nyomod a gázt és elfelejtesz váltani? Pont ugyanaz, mint amikor önmagadat pörgeted túl — kiég a motor.

A kikapcsolódás létkérdés. Sajnos ezt sokan csak akkor ismerik fel, amikor már késő. Ráadásul a kikapcsolódásra akkor van igazán szükség, amikor a legkevésbé sincs rá idő.

A váltó ugyanolyan fontos mint a gázpedál

Ha gázt adsz, akkor felpörög a motor, a jármű elindul és lendületet kap. A motor hamarosan eléri azt a fordulatszámot, ahol a legnagyobb teljesítményre képes. Ha tovább nyomod a gázt, akkor a fordulatszám a kritikus tartományba kerül, ahol az ereje drasztikusan leromlik. Huzamosabb ideig túlpörgetve pedig a motor károsodik, majd elkopva, kiégve tönkre megy. Mit tehetsz ellene?

Ugye milyen evidens? Az autóban csak egy fokozattal feljebb kapcsolsz, a motor elcsendesedik, és új erővel ismét lendületet ad a sebesség tovább növeléséhez. Vajon az életedben is szoktál váltani?

Az autóban ülve nem kell gondolkodni azon, hogy mikor kell váltani. Hallod a motor hangját és látod a fordulatszámmérőt. A váltás nem ennyire egyértelmű a munkádban vagy az életed más területén. Lehet, hogy az elméd még friss, de a tested már fáradt, vagy éppen fordítva. Figyelj a jelekre, amikor a nagy “gázadástól” romlik a teljesítményed!

A kiégés fogalma ma már nem csak a motor dugattyúira érvényes, hanem bevonult a pszichológiába is:

Ebből máris tudhatod, hogy nem testi, hanem lelki problémáról van szó. A kiégés szindróma folyamatos stressz hatására alakul ki. A stressz elsősorban munkával kapcsolatos elégedetlenséget* feltételez: túl sok munka, kevés jövedelem, rossz munkahelyi légkör, elismerés hiánya, nagy külső és belső elvárások (megfelelési kényszer), helyzetekbe való beragadás, kilátástalanság stb. A magánéletben szintén jelen vannak ezek megfelelői, a fizetést leszámítva.

* A valóság nem tükrözi az ideális helyzetet.

A stressz tehát az érzelmi világunk problémája. A problémás lélek pedig könnyen magával rántja a testet is. Még a nyugati orvostudomány is egyre több testi betegség mögött fedezi fel és igazolja a lelki okot. Kijelenthetjük, hogy a stresszoldás létszükséglet.

Kiváltképp azok a veszélyeztetett személyek, akik másokkal foglalkoznak: gyógyítók, ápolók, tanítók, vendéglátók, trénerek, coachok, szociális munkások, tanácsadók, ügynökök, menedzserek, politikusok. Elgondolkodtató, hogy e foglalkozásokban a személyiség kifejeződése nagy hangsúlyt kap.

A kiégés tünetei általában a kedvetlenség, levertség, frusztráció, zárkózottság, kilátástalanság, teljesítőképesség csökkenése, egy jellemzően energiaszegény állapot. Fontos tudni, hogy ez az állapot nem villámként csap be, hanem egy hosszabb folyamat eredménye. S ez a valóban hosszú folyamat egyszerre pozitív és negatív. Azért pozitív, mert van (lenne) elegendő idő a kiváltó okok felismerésére és kezelésére. Ugyanakkor azért negatív, mert ez a lassú átmenet észrevétlenné teszi lelki eróziót.

TUDATOSSÁG — ez a megoldás kulcsa.

A tudatosság definíciója egyszerű: tudni azt, ami van, s felismerni a jelenségek közötti összefüggéseket.

Tedd szokásoddá a kikapcsolódást! Be kell látnod, hogy a kikapcsolódás nem azt jelenti, hogy leállsz, vagy lemaradsz. Épp ellenkezőleg, ahogyan az autó is egyre gyorsabban halad a váltások után, pont úgy fogsz te is gyorsabban haladni a céljaid felé. A megfelelési kényszer általi túlpörgetés rontja a teljesítményedet, elfáraszt testi és lelki szinten egyaránt. A másik véglet is érvényes. Túl alacsony fordulatszám esetén nem éred el a maximális teljesítményt, de most maradjunk a tárgynál.

Számodra mi jelenti a kikapcsolódást? A kikapcsolás helyett sokkal helyénvalóbb az a fogalom, hogy átkapcsolás. Egy időre felejtsd el, amit addig nagy összpontosítással végeztél, még akkor is, ha nagyon élvezed. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a figyelmedet áthelyezed egy másik tevékenységre.

A kikapcsolódási szokásod legyen olyan, mint az automataváltó a kocsikban, amely pont a megfelelő időben átkapcsol. Tehát, tudatosan felismered a váltás szükségét, s így az átkapcsolás könnyű lesz. Hangsúlyozom: tudatosan, azaz, érzékelve a kialakult helyzetet és felismerve az összefüggéseket, hatásokat.

Kisebb váltásokat minden napra iktass be! Pár perc séta a levegőn, egy csésze kávé vagy tea, fél óra olvasás, relaxálás stb. (A dohányosok ebben igazán rutinosak.) Hosszabb, ám szintén naponta élvezhető tevékenységek a hobbi és a sport. Nagyobb kikapcsolódásokat jó előre tervezz meg: nyaralás, telelés, hosszú hétvégék, távoli barátok látogatása, spirituális elvonulások. Még nagyobb váltás lehet akár egy új lakásba vagy másik városba költözés. Ezek csak példák. Mire vágysz a szíved mélyén?

Ha rendszeresen kikapcsolsz, akkor nem leszel kikapcsolva, hanem kifejezetten felgyorsulsz a céljaid megvalósításában.

Egy korábbi tréningen az egyik gyakorlótársunk figyelemfelkeltő tapasztalatát osztotta meg velünk:

“Amióta vannak céljaim, azóta nem tudok kikapcsolódni, mert egyfolytában csak a céljaimra gondolok.”

Kétségtelenül jobb helyzetben van az a személy, akinek erős a céltudata, szemben azzal, aki csak sodródik az árral. De vigyázz, hogy át ne ess a ló túloldalára! Ahhoz, hogy tartósan növekedő eredményeket érj el, szükséged van a váltásra, a hosszabb cselekvési (testi és gondolkodási) folyamatok szakaszokra bontására.

Például, amikor fizikai terhelésnek vagy kitéve, akkor jól esik pár másodperc szünet, miután újból erőre kapsz a folytatáshoz. Hasonlóképpen így van ez a tanulással és más szellemi tevékenységgel is. Ha nem tudsz kikapcsolódni, akkor a haladás görcsös akarása egy idő után épp ellenkező hatású lesz, akadállyá válik és előbb vagy utóbb kiégéshez vezet.

Hogyan tedd szokássá a frissítő kikapcsolódást?

A cél tehát az, hogy kimozdulj egy beragadt állapotból. Először is szükség van az intellektuális megközelítésre. A leírt összefüggéseket belátva és az életedre rátekintve meg tudod okolni, hogy miért szeretnél változtatni az eddigi gyakorlatodon. Ez egy logikai folyamat, amely elvezet a meggyőződésig.* Érvekkel meggyőzöd saját magadat.

* Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a logikai alapon nyugvó belátás helyettesíthető a bizalommal. Ez átláthatatlan folyamatok vagy a szükségesnél gyengébb értelmi képesség esetén érvényes. Például bízom az orvos által felírt gyógyszerben.

Szokást kialakítani rendszeres gyakorlással lehet. Amíg automatikussá nem válik, addig szükség lesz önfegyelemre. A hosszabb napi folyamatok megtörésére állíts be figyelmeztető jelzést a mobilodon.

(Tipp: Pomodoro technika — egy egyszerű időgazdálkodási módszer, amelynek lényege: 25 perc fókuszált tevékenység után 5 perc kikapcsolódás, majd ezt az ütemezést ismételni folyamatosan.)

Egy idő után egyre spontánabb leszel a megszakításokban, akár el is hagyhatod az időzítő használatát. Azért fogsz erre rászokni, mert jó érzéseket okoz és látod a mérhető pozitív hatásokat és eredményeket.

Ügyes módszer: A hosszú folyamatokat törd meg egy kisebb kötelezettség letudásával! Duplán nyersz, mert felfrissülsz a folytatáshoz, és egy nyomasztó teendővel kevesebb lesz. Ez is a hatékony időgazdálkodás és produktivitás témakörébe sorolható tipp.

Biztosan a te listád is tele van apró elvégzendő feladatokkal, amelyek sosem fogynak el. Takarítás, új cipő vásárlása, adatok biztonsági mentése, felhívni a közösképviselőt, befizetni a csekkeket, lecserélni a téligumit stb.

A nem szeretem feladatok letudása elégedettséget ad, de most nézzünk egy gyors listát az igazán örömteli kedvtelésekre. Ezeket mind ismered, a célom sokkal inkább az, hogy felülvizsgáld az aktuális helyzetedet, mit hagytál el a múltban és mit vennél be a napirendedbe.

Persze nem csak a kötelezettségek jöhetnek szóba! Kényeztesd Magad kellemes pillanatokkal! Íme néhány tipp:

 • Zene — Kikapcsolja elméd racionális oldalát, felszabadítja a kreativitást, intuíciót, és motivál. Hallgasd munka és tanulás közben is, ha így jobban érzed magad és látod az eredményeid javulását!
 • Olvasás — A szórakozás és tanulás egyik legjobb módja.
 • Írj! — Naplót írni (igazi papírra, igazi tollal!) kiváló terápiás, öngyógyító és önfejlesztő eszköz. Írd ki magadból a fájdalmaidat, örömeidet, és bármit, ami csak történt veled. A legjobb minden este összefoglalni a nap eseményeit kiegészítve az érzéseiddel és kapcsolódó gondolataiddal. Ez növeli a tudatosságodat (emlékszel a definícióra: tudni, ami van, és átlátni az összefüggéseket), és este lévén kiváló nyugtató, napzáró rituálé lehet.
 • Vlogolj! — Lásd az előző pontot! A különbség az, hogy nem írsz, hanem kamerába mondod. Az önfejlesztő hatása sokszorosa az írásnak, mert a kifejeződés nem csupán a megfontolt gondolati síkon történik, hanem szóbeli és testi szinten is. Ezt a dús élményt fokozza a videófelvétel visszanézésének lehetősége. Itt most saját célú rögzítésre biztatlak, ám ha üzleti vagy csak önkifejezési céllal szívesen megosztanád a felvételeket a világgal, akkor ahhoz itt adok bevált tippeket.
 • Barkácsolás — A szellemi munkát nagyon jól ellensúlyozza egy kézügyességet fejlesztő tevékenység. Állíts össze egy polcot, varrj meg egy függönyt, vagy fess le egy padot.
 • Testmozgás — Oxigénnel látja el tested minden részét, felfrissíti elmédet. Sportolás után könnyebb a szellemi munkára összpontosítani.
 • Masszázs — Ellazítja a testet és a lelket. A lélek feszültségei testi oldalról is feloldhatók. Csodálatos módszer!
 • Fürdőzés — Magyarország a fürdőzés nagyhatalma. Irány a legközelebbi gyógyfürdő és csak válj eggyé a vízzel. A víz, mint természeti elem, mély nyugtató erővel hat a testedre és a tudatodra. A testi nyavalyák enyhülése extra bónusz.
 • Relaxáció — Nyugtató hatású a tested tudatos ellazítása. Figyelj minden egyes testrészedre, lentről felfelé haladva külön-külön feszítsd meg, majd lazítsd el. Érezd, ahogyan a feszültség távozik az adott területről. Csukott szemmel képzeld el, hogy egy kellemes helyen vagy, és időzz pár percig ebben az öngyógyító állapotban.
 • Légzés — Lassítsd le, és mélyítsd el a légzést hasi szinten. A tudati folyamatok hatással vannak a légzés minőségére. Fordíts meg a hatást! Tudatosan lassított és mélyített légzéssel nyugtasd meg a testedet és csendesítsd le a zaklatott elmédet.
 • Természet — Ha teheted gyakran menj ki az erdőbe, vagy csak a közeli parkba. A természet olyan regeneráló erővel rendelkezik, amely képes a negatív energiákat pozitívakká transzformálni. A kertészkedés is ide tartozik!
 • Alvás — Ne a mennyiségre, hanem a minőségre figyelj! Alvás során energiáid rendeződnek minden szinten. Mély alvásra elsősorban az elmédnek van szüksége. Hatása olyan, mint egy pici újjászületés. Ha szükséges igyál este nyugtató teát.
 • Egy csésze gyógytea — Nagyon jó minőségű teák közül válogathatsz. A gyógynövények segítik a testi és tudati regenerációt, hogy a kibillent egyensúlyt vissza tudd állítani. (Tipp nyugtatásra: citromfű, orbáncfű, vagy teakeverékek — a legjobb: Herbária nyugtató tea.)
 • Magány — Bármennyire is függesz más emberek társaságától, fontos, hogy időnként lecsendesedve visszavonulj. Rövidebb vagy hosszabb időre, ez csak rajtad áll. Ilyenkor gondolkodj a jövődről, a céljaidról, problémáidról, s mindarról, ami fontos az életedben, vagy csak élvezd a csendes egyedüllétet…

Mi lehet jobb a fentieknél? Ha kombinálod ezeket egymással.

Az életünk túlterhelt, és úgy tűnik, hogy a pörgés egyre csak fokozódik. A kikapcsolódás nem luxus, hanem létszükséglet, testi és lelki egészséged egyik összetevője.

Ha felismerted magadon a kiégés tüneteit és azok tartósan jelen vannak, akkor négy választási lehetőséged van:

 1. szakember segítsége
 2. öngyógyítás
 3. mindkettő
 4. egyik sem

A negyedik tételt máris felejtsük el! Igaz, hogy az idő sok mindent meggyógyít, de ez nem az a probléma. Lássuk a többi opciót!

Egy szakember segítsége mentőöv a kilátástalan, zavarodott, energiaszegény állapotban, amikor a szorongás és depresszió már mindennapos. A pszichoterápia mellett a stresszoldó technikák elsajátítása ajtót nyit a pozitív változás felé. A gyógyszeres kezelést elfogadhatatlannak tartom egy döntésképes személy esetében, mert nem szünteti meg a probléma okát, csak rövid időre elnyomja a tüneteket, s ráadásul erős függőséghez és kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet. Ez persze csak az én véleményem!

Aki tehát döntésképes, ha szüksége is van kezdetben egy szakember segítségére, jobban teszi, ha mielőbb a saját sarkára áll, és felvállalja a teljes felelősséget az életéért. Felelősséget vállalva a múlt szennyeséért és egy patyolattiszta jövőkép megalkotásáért.

A személyes felelősség teljessége úgy ellenőrizhető, hogy már nyoma sincs bármi vagy bárki más hibáztatásának. Ez a minimum követelmény. Hézagos felelősséggel marad a kiszolgáltatottság és a szenvedés.

Ahhoz, hogy megerősödjön benned a felelősség érzete, be kell látnod a múlt, jelen és jövő közötti összefüggéseket. Bármilyen helyzetben is vagy éppen, az egy logikus eredménye a múltbéli cselekedeteidnek. Az idevezetett szövevényes folyamatokat átlátni nem könnyű, ám sokkal fontosabb és elegendő belátni azt, hogy nincs véletlen. A jó hír ebből adódik, mely szerint a jövődet is te formálod. Lehet, hogy nehéz lesz újra talpra állni, de mindenképpen megéri elindulni az újjászületés útján.

Íme a folyamat, amely segíthet a romok eltakarításában és egy új életszakasz beindításában. Bízz magadban: te vagy a fő oka a kialakult állapotodnak, s ezért ugyanígy te leszel a felépülésed oka is. Az alábbi tippek segíthetnek felállni a padlóról, ugyanakkor az állapotodtól függetlenül mindig korrekciós lehetőséget biztosítanak az önfejlesztésben. Amikor lelkileg viszonylag jobban vagy, akkor vágj is bele! Gyerünk!

Önvizsgálat

Tekints az életedre egy távolabbi nézőpontból. Azonosítsd azt, AMI VAN. Vedd számba életed külső-belső összetevőit. Munka, kapcsolatok, eredmények, szituációk, érzések, viszonyulások, magatartási formák, gondolkodási minták, bármi, ami csak beazonosítható. Alakíts ki egy semleges nézőpontot és adj tényszerű helyzetleírást önmagadról. Lényeges, hogy ne ítélkezz, ne minősíts, csupán tudatosítsd a helyzetedet. A valóság objektív és szubjektív tényezőinek beazonosításával megalapozod a pozitív irányú változás lehetőségét. A helyzet tagadása, szépítése és valami külső dolog okolása nemhogy haszontalan, hanem csak még jobban elmélyíti a problémát.

Beismerés

A beismerés a felelősségteljes szemlélet spontán aktivitása. Ez kétrétű: belső és külső. Első lépésként alapkövetelmény, hogy önmagad felé beismered a valóságot, a testi-lelki problémák és a körülmények leromlásának tényét — “ide jutottam, ez van”. Ha ez őszintén megtörténik, akkor, és csak akkor valósulhat meg a beismerés mások irányába is. A külvilág bevonásának fokozatai egy barát vagy szakember jelenlététől kezdve egészen a nyilvánosságig terjed. A tágan értelmezett nyilvánosság ugyanis megsokszorozza a beismerés önbizalom növelő hatását és védelmet ad. Konkrétan, az önbizalom forrása mélyül, mert bensőségesebbé válik a kapcsolat önmagaddal, valamint belső védettséget (nyugalmat) kapsz a leleplezhetetlenség érzése által, amely a gyengeségeid és hibáid megszellőztetéséből ered.

Megbánás

Akár csak önmagadban, akár mások felé is, a magad módján fejezd ki a megbánásodat a kialakult helyzetért, és ami a lényeg, amiért így nem lehettél jobb hatással másokra, esetleg talán még ártottál is nekik. Hangsúlyozom, hogy a megbánás nem azonos stresszt okozó bűntudattal! Az előbbi pozitív, mert felszabadítja a múlt negatív energiáit, az utóbbi viszont negatív, mert gátolja a jövőbeni pozitív változásokat. Az őszinte megbánás elmélyíti a tudatosságodat a múlt és jelen összefüggési között. Ez a tudatosság segít majd a jövőképed kifényesítésében. Ám előtte rendkívül fontos, hogy megtedd a következő két lépést!

Elhatározás

Tegyél egy szívből jövő elhatározást, amely az őszinte vágy kifejezése, hogy többet nem követed el a múltbéli hibákat, amelyek a kimerüléshez vagy akár a kiégéshez vezettek. Fontos a szándék tudatosítása. A megbánás fázisában kiderült, hogy számodra ki mindenki fér bele a “mások” kategóriájába. Ha másokkal nem törődsz, akkor is minimum lesz egy személy, akinek jót akarsz: ez vagy te. Akárhogy is, a világ számít rád. Szóval, hozz egy döntést, hogy ezentúl minden tőled telhető pozitív változtatást megteszel önmagadért és mások érdekében. Az elhatározás sikerességét a lelkesedésed és a célirányos tenni akarás jelzi. (A tudatos elhatározás önmagában elősegítheti a stresszoldás folyamatát bármilyen élethelyzetben.)

Értékrend felülvizsgálata

A jólléted és a jóléted megerősítéséhez, valamint mások szolgálatához mire van szükséged? A vizsgálódás során feltárhatod az értékrended külső és belső összetevőit. Külső tényező lehet az időd kézben tartása, a kapcsolataid vagy éppen az anyagi javaid. A fontosabb, belső értékek között találod a világhoz való viszonyulásodat, a cselekedeteidet meghatározó szemléletedet vagy a képességeidet, mint például a kreativitás, az empátia vagy a kitartás. Egyszerűen fogalmazva a kérdést: mi fontos számodra? Ez az önfeltárás elősegíti az önismeret mélyítését, amely előfeltétele a számodra megfelelő, új célok kitűzésének vagy a régi célok leporolásának.

Jövőkép, célkitűzés, tervezés

Kritikusan fontos megérteni, hogy a jövőkép nem azonos a célkitűzéssel! A jövőkép az ideális jövőd mindent felölelő érzete, amely segít megfelelő célokat kitűzni, azokat összehangolni, és motivációt ad a megvalósításukhoz. A jövőkép egy mindenkor aktuális jövőbeni, vágyott állapotot ír le, s ezért folyamatosan változik. A célok viszont statikusak, ezért elérhetőek és lépésről-lépésre megtervezhetőek. Az újjászületésed érdekében fontos, hogy az addigi túlzott kötelezettségvállalást elkerüld. Vizsgálódj! Légy biztos abban, hogy a kitűzött céljaid, kétségtelenül a sajátjaid, nem pedig külső elvárásokból fakadó megfelelési kényszer hatására születnek. Ez lesz egy újabb kiégés megelőzésének egyik legfontosabb feltétele. Van egy évtizedek óta bevált gyakorlat, amely a legjobb segítség abban, hogyan találjunk célokat. Ez az önismeret mélyítésén keresztül tárja fel a saját utadat. Továbbá tisztázd a gyengeségeidet és az erősségeidet, hogy célok megtervezésekor jó megvalósítási irányt tudj kijelölni, reálisan időzíteni, valamint feladatokat kiszervezni és delegálni. Itt még sok bevált tippet adok a célkitűzéshez.

Önfejlesztés

A lelki egészséged megtartása érdekében fontos, hogy az önértékelésed elégedettséget adjon. Önmagad felértékelése az önfejlesztésen keresztül valósítható meg, testi, szellemi, és lelki szinten. Leegyszerűsítve három szóval jellemezhetem: mozgás, tanulás, meditáció. A mozgás a sétától a kiránduláson keresztül a komoly sportolásig terjedhet, a tanulás felöleli az olvasást, a hang- és videófelvételeket, a tanfolyamokat, és a mentorálást, a meditáció pedig a lélek képzése, nemesítése, amely a spirituális életed fő eszköze. Rendkívül fontos, hogy a jövőképed és a céljaid összhangban legyenek az önfejlesztéseddel. Tehát, először határozd meg életed irányát, készíts megvalósítási tervet, majd ehhez igazítsd az önfejlesztést. Ha így jársz el, akkor az életviteled harmonikus és fenntartható lesz. Ez persze csak opció, nem pedig garancia!

Változtass!

A gyógyulás kulcsa az általad kezdeményezett változás. Ha már a változás így is, úgy is megtörténik, akkor a jólléted érdekében szükségszerű, hogy te irányítsd a folyamatokat, vagyis te gerjeszd a változást. Életed egy adott területének változása, egy másik területére is hatással van. Felfedeztem ugyanis, hogy életem egy problémás területének kiigazítását gyakran kerülőúton, egy másik életterület megváltoztatásával, könnyebben elősegíthetem, szemben azzal, mintha közvetlenül próbálkoznék. Ehhez persze látnom kell, hogy mire tudok hatást gyakorolni. Ha például javítok a párkapcsolatomon, akkor az érzelmi biztonságom alapot ad a munkával kapcsolatos problémák hatékonyabb megoldásához. Ez egy olyan példa, amivel sokan tudnak azonosulni. Vizsgáld felül a jelenlegi életkörülményedet! Mit és hogyan változtathatsz meg, tehetsz jobbá, kezdhetsz el, vagy szüntethetsz meg? Mi az, ami nem okoz örömöt? Minek örültél korábban, ami jelenleg nincs? Talán pont egy új hobbi öröme lesz az, ami kimozdít a beragadásból. Talán a lakásod átrendezése. A friss energiák mindent áthatnak és gyógyítanak. Változtass még ma!

Lassan járj, tovább érsz!

Van elég időd, ráérsz. Kétségtelen, hogy ez az állítás totálisan ellentétes a külvilág által diktált tempóval, pontosabban, a tempó által keltett sürgetettség érzésével. Csak idő kérdése, hogy a sürgetettség mikor válik megfelelési kényszerré, amely hosszú távon garantáltan padlóra vág. Az írásom autós példájára visszautalva a sürgetettség hasonlata a padlógáz, amely csak rövid távon hasznos (például előzésnél). Ugyanígy a sürgetettség érzése vészhelyzetben jöhet jól, ha például egy akut kapcsolati probléma megoldására irányul. Tanulj meg elengedni és belepihenni a mostba! A nyugati kultúránkban már elfajult a nagy álmok hajszolása és az önmegvalósítás iránti vágy, s ez a törtetés a lelki egészséggel összeférhetetlen. Az elégedettségre kell törekedni, amely eleve minden célkitűzés és álomhajszolás mögötti rejtett vágy — mondván “majd akkor leszek elégedett, ha elérem a célomat”. Miért ne lehetnél elégedett itt és most? Az elégedettség egy érzés, amely nem kívül van, hanem benned. Ha belső forrásból ki tudod gazdálkodni az elégedettséget, akkor csökken a függőséged a külvilágtól, jobb döntéseket fogsz hozni, és sokkal boldogabb életed lesz. Ez egy szemléletváltással kezdődik, amely az önismereti út jelentős állomása. Ráérni nem azt jelenti, hogy halogatsz. A halogatás nemcselekvés. A ráérés viszont a cselekvés számára biztosított nagyobb tér. Praktikusan ez úgy alkalmazható, hogy tágabb határidőt vagy kevesebb feladatot vállalsz. Mindezt úgy , hogy egyszerre csak egy, az igazán lényeges dologra összpontosítasz. Egyszerűsíts és lassíts! Az életed gyorsan és lassan élve, vagyis, zaklatottan és nyugalomban is eltelik. Bölcsen válassz sebességet!

Nyugtasd meg magad

Amennyiben a szemléletednek már része, hogy a lelki egyensúly visszaszerzéséhez és megtartásához szükség van az elégedettségre és a nyugalomra, akkor e belső állapot mindennapi megvalósításához keress eszközöket és módszereket. Kezdd a reggelt csendesen, befelé fordulva: meditáció, ima, jóga, a hited szerinti lelkigyakorlat. Minden más elmét lekötő tevékenység csak ezután következzen. A reggeli kedvező tudatállapotra napközben több alkalommal emlékeztesd magad. Az összpontosító gyakorlatok nagyon hatásosak. Akár csak egy percig becsukott szemmel figyeld a légzésedet vagy időzz a testérzetben, elengedve minden más gondolatot. Az összpontosításnak lehet külső tárgya is. Cél a figyelem egy pontra fókuszálása, amelynek jótékony hatásai közül ezúttal a nyugalom megszerzése a legfontosabb. Külső eszközök is rendelkezésedre állnak. Elsősorban a nyugtató gyógyteákat ajánlom, de a keleti energiagyakorlatok, az akupresszúrás pontok stimulálása, vagy a tudományosan bizonyított hatású frekvenciaterápiás eszközök (pl. Healy készülék)is mind-mind kiváló alternatívák lehetnek. Mire van nyitottságod, mi számodra a legmegfelelőbb?

Önellenőrzés

A fenti lépések után ismét lásd a legelső pontot, az önvizsgálatot. Azonosítsd az épp aktuális helyzetedet, ahol tartasz. Szubjektíven vizsgálódsz, ám törekedj a tényszerű megállapításokra. Ez csupán annyit jelent, hogy a tapasztalásaidat nem minősíted, nem magyarázod, csupán beazonosítod. Ez legyen egy folyamatos, akár napi gyakorlatod a regenerációd során. Miután tudatosítottad a helyzetedet, már látod az elmozdulást a korábbi helyzetedhez viszonyítva. Attól függően, hogy a változás pozitív vagy negatív, tartsd meg a haladás irányát vagy igazíts rajta. Nem az számít, hogy honnan jössz, hanem, hogy hová tartasz. Ez egy általános vezérelv az önfejlesztés során.

Külső tükör

Amennyiben a ‘beismerés’ részben leírtak szerint másokkal is megosztottad a problémádat, úgy az önellenőrzést terjeszd ki a bizalmi kapcsolataid felé is (barát, szakember). Kérj visszajelzést tőlük időközönként, hogy össze tudd vetni a saját öntapasztalásoddal. Azon túl, hogy még több objektív ismereted lesz a fejlődésedről, ellenőrizheted az önismeretedet a saját és mások tapasztalatának összevetésével.

Kapcsolódások

Tedd rendbe az emberi kapcsolataidat! Mivel a problémáid jelentős része a más emberekhez köthető, ezért a feladatod háromrétű. A kapcsolatok rendbetételének fontossági sorrendje a következő: a mérgezőeket szüntesd meg, a fontosakat és gyengélkedőket erősítsd, majd igényeid alapján kezdeményezz újakat. Ez rendkívül egyszerűen hangzik, ám nem könnyű megvalósítani. Nagyon nem könnyű! A kapcsolat legyen akár tartós baráti, családi, üzleti, vagy csak pillanatnyi egy idegennel, a közös nevező a kommunikáció lesz. A kommunikáció során tanulj meg az igen mellett nemet is mondani. Ügyelj arra, hogy mit teszel bele a kapcsolatba (adás szándéka), s óvatosan bánj az elvárásaiddal. Ahhoz azonban, hogy jó kapcsolatokat ápolj másokkal, először jó kapcsolatot kell ápolnod önmagaddal.

Magány gyakorlása

Meggyőződésem, hogy az egyre zajosabb és felizgatott világban a rendszeres elcsendesedés egyszerűen létszükséglet. Akár csak percekre, de rendszeresen! A magány gyakorlásakor ugyanaz történik bennünk, mint egy tóban, amit felkavartak. Szépen lassan leülepszik, és az áttetsző vízen keresztül megfigyelhető, ami a mélyben van. Pontosan így fedezed majd fel saját magadat is. A belső felfedezéshez a külvilággal való interakciót kell megszüntetni. Ekkor alkalmad lesz tisztán megfigyelni az érzelmi hullámokat. Ha már a kiégés szindróma körén belül eleve megtalálható a depresszió és a szorongás, akkor az ezekből adódó visszahúzódási hajlandóságot használd fel a problémamegoldás eszközeként. Kulcs a tudatosság! Ismét megerősítem az első pont fontosságát, az önmegfigyelést. Van azonban még valami, amire nagy szükséged lesz: önbizalom növelés. Az önbizalom kifelé a magabiztosság érzetét sugározza, befelé pedig az önmagaddal való bensőséges, bizalmi kapcsolat elmélyítését jelenti. Ez utóbbi fontosabb, mint a kapcsolataid ápolása, mert egy életre szól.

Végső menedék

Most egy erős állítást fogalmazok meg: Akinek stabil spirituális élete van, az soha nem fog kiégni, és minden lelki problémából kiutat talál. Lévén a kiégés pszichológiai probléma, s ezért egy érvényes hagyományra alapozott, stabil lelki gyakorlat megbízhatóan átsegít a nehézségeken. Lehet, hogy eljutsz a testi-lelki kimerülésig, de az orvosilag beazonosítható kiégés szindróma nem lesz érvényes. Ha mégis, akkor nem stabil a lelki gyakorlat. A döntően materialista szemléletű társadalmunk ki van éhezve a lelki tartalomra, amit az anyagelvűség természeténél fogva nem adhat meg maradéktalanul. A spirituális gyakorlatunk, pontosabban annak gyümölcse a végső menedék. Ez alapozza meg a mély belső bizalmat, mert túlmutat az életünkön és az élet viszontagságain, ugyanakkor pozitívan hat vissza a mindennapi életünkre, és támogatja a lelki béke tartósságát.

A fenti tippcsokor nem teljes, a célom az, hogy megfontolandó támpontot adjak a kiégés szindróma tüneteinek elkerüléséhez vagy, ha már baj van, akkor az önerőből történő felépüléshez. Minden tétele önmagában alkalmas a stresszoldás elősegítésére. E témákra a közeljövőben még külön-külön visszatérek. Mivel a kiégés megelőzése fontos, ezért, ha már a stressz eleve része az életünknek, legyen annak oka bármi is, akkor alkalmazzuk a stresszkezelés bevált technikáit. Remélem, hasznosnak tartod ezt az összefoglalót!

Mi hiányzik innen a meglátásod szerint? Ha van egy tipped, akkor kérlek, egy hozzászólásban oszd meg velem!


Ez az írás egy korábbi előadásom (2009. március 16.) alaposan kibővített lenyomata. A hétperces hangfelvételt itt találod >>Köszönöm, hogy elolvastad! Ha hasznosnak találtad, akkor bátran üss a taps 👏 gombra párszor, s ezzel elősegíted, hogy mások is megtalálhassák. Hálás vagyok a megosztásért és minden hozzászólásra válaszolok.

Minden írásom és videóm a személyiségfejlesztés és kommunikáció színes égboltja alatt születik. Különösen lelkesít a vállalkozásfejlesztés és a közösségépítés a digitális térben. Írjak bármilyen témáról, amikor csak lehetséges, a mögöttes tartalom a lelki nyugalom és az inspiráció megerősítése lesz. Azon vagyok, hogy egyre gazdagabb legyél zsebben, kapcsolatokban és leginkább szívben.

Kérlek, tarts velem és kövesd az írásaimat itt! 🖐😃 Köszönöm!

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch

Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore

Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store