Aanstormend shirt

Voor professionele voetballers is het belangrijk zich in de kijker te spelen. Als je meer speelminuten krijgt van de coach, kun je de transfersom makkelijker omhoog praten. Als je een scorende speler bent, wordt je interessant voor bedrijven, wat je marktwaarde weer ten goede komt. Voor de jonge fans draait het nog niet om geld. Het aantal kinderen met Messi op hun gymshirt is groot. Het aantal Ronaldo’s in de gymles is de laatste tijd wat afgenomen, er rennen meer Suarezjes rond en ook de vaderlandsliefde na het WK in Brazilië heeft zijn sporen nagelaten.

Sinds kort wandelen Robben, van Persie en Blind met regelmaat in mijn gymlokaal. Een enkele Kroos of Müller ook. Een James Rodriguez zie ik echter nooit. Net als Gareth Bale. Terwijl dat toch echt goede voetballers zijn. Met wie willen ze zich identificeren? De meeste kinderen weten inmiddels dat transfers snel gaan, veel geld kosten en ook binnen het seizoen plaatsvinden. Dus kiezen ze voor shirts zonder naam. Degene met een enthousiaste ouder hebben hun eigen naam achterop. Maar wie is hun held?

Sommige spelers verdwijnen naar de bank. Anderen zeuren via de media. Weer anderen willen vooral lekker voetballen. Wanneer ben je als voetballer nou interessant? Televisieprogramma’s struikelen in de haast over gemaakte vergelijkingen met topspelers in nabesprekingen, zaakwaarnemers bemoeien zich met trainingen van hun talent en spelers maken allerhande gebaren op het veld. Maar niets is zo duidelijk, hard en eerlijk als de verkiezing van groep 5 op het schoolplein in Amsterdam, in de pauze binnen de muurtjes van het pannaveld.

“Ik ben Robben. Of Kroos, van Real. Dan ben jij Ronaldo.”
“Ik wil Ronaldo helemaal niet zijn, ik ben El Ghazi.”
“Nee, hij was al El Ghazi! Jij bent niet eens voor Ajax!”
“Nou en? Ik kan beter voetballen dan hij, ik ben El Ghazi.”

Ook al heeft Ajax de Europa League verlaten, ik denk dat het niet lang gaat duren voor El Ghazi ook in de gymzaal te vinden is.