創業通 : VR體驗中心 解決機迷土地問題

要用 MR技術打機,除了要 VR眼鏡外,也要有攝錄器材及綠布幕才能成事。

科技界看好 VR( Virtual Reality,虛擬實境)未來可取代電視機,遊戲廠商近年爭相推出 VR大作,但 PS VR及 HTC Vive等裝置索價數千元起,加上香港人的蝸居地方淺窄,玩 VR遊戲容易碰撞受傷,令不少機迷得個恨字。今年 25歲的遊戲 YouTuber阿念看準這股熱潮,與 6名拍擋去年在荃灣工廈開設 Dreality VR體驗中心,結合 party room及打機元素,不但吸引機迷,連不少從不打機的女性也專程來幫襯。

「第一次玩 VR賽車遊戲,建議揸慢少少,如果未適應畫面,炒車時可能會頭暈!」阿念和拍擋 Jason細心地指導記者戴上 HTC Vive頭戴式 VR裝置,並調校好駕駛座及軚盤,以試玩《 Project Cars》,話口未完記者已撞到車窗玻璃碎裂。記者見場內幾位客人均沉醉在虛擬實境世界,與喪屍、怪獸撕殺一番,兩位老闆不停穿梭在客人之間,介紹不同遊戲及解答技術問題,忙過不亦樂乎。

在店內另一邊牆壁上,掛着一塊搶眼的鮮綠色大布幕,旁邊擺放着相機及屏幕,看似影樓的佈局,原來是店內的殺手鐧,「呢個叫 MR( Mixed Reality,混合實境)技術,可以實時從第三身角度,觀看玩家置身喺遊戲畫面之內。全港淨係呢度可以畀一般消費者接觸到 MR,通常要喺大型遊戲展先會見到。」說罷,阿念已「進入」《 Fruit Ninja》遊戲世界中,拿着大刀起勁地把多個生果劈開。

因土地問題創業

阿念修讀 IVE的汽車工程,於上年 1月畢業,他自小熱愛打機,讀書時自設 YouTube頻道分享遊戲短片,「起初主要玩轉珠遊戲《神魔之塔》嘅影片,後來愈嚟愈多唔同嘅種類。」 4年間,他累積了 2.5萬名粉絲及逾 120萬次點擊。去年 HTC Vive及 facebook旗下的 Oculus Rift頭戴式 VR裝置相繼面世,令阿念看到商機,「 VR遊戲對硬件要求較高,加上香港嘅『土地問題』,令好多人嘅屋企都冇足夠地方玩 VR遊戲。」剛畢業的他於是靠積蓄及家人贊助,並找來數位拍擋合資創業。

阿念的拍擋分別從事汽車工程、建築及設計等行業,正好與擅長打機的他各施所長。去年 4月,他與拍擋從外國訂購 VR裝置,翌月租下荃灣一個面積約 1,300呎工廈單位,開始籌備創業, 8月時正式開業。「因為資金有限,裝修上好多嘢都係親力親為,好似室內設計、鋪上網線等,有一幅牆都係我哋自己起。」

玩過晒所有 game

店鋪提供 HTC Vive及 PS4 Pro合共 2百多款遊戲,最受歡迎的有體驗拉麵店工作的《 Counter Fight》及合作打喪屍的《 HordeZ》等,阿念說:「呢度全部遊戲我都玩過晒,要識得玩先教到人。」

阿念認為 VR中心與近年大受歡迎的 party room有共通之處,「都係以平民化價錢,提供場地及設備畀成班朋友聚埋一齊玩。我哋嘅客人由小學生到六十幾歲都有,但以二十幾歲嘅年輕人為主,通常係一班人嚟玩,普遍對 VR認識唔深,男女比例六四左右。」場內也設有 party room常見的 board game及毋須配合 VR裝置的任天堂 Switch,以迎合客人喜好,「絕大部分客人都係玩 VR遊戲,但試過有學生玩咗兩個鐘大富翁。」

開業半年見起色

雖然阿念在 YouTube薄有名氣,但他自言宣傳是他的弱項,最初生意並不順利,「有諗過搵埋其他 YouTuber一齊拍片宣傳,但大家夾唔到日子,最後冇做到。我試過落 facebook廣告,但效果一般,開業頭半年收入只夠交租,人工都蝕埋。」

不過,他鍥而不捨地繼續發佈打機影片,加上客人互相介紹,生意漸見起色,「現時星期一至五每日有約 3至 7組客人,星期六、日有約 15組。」收費每人每小時$50起,每組客人最低消費$300。「估計約有 3成客人會回頭幫襯」。

日做 13小時

阿念亦按客人的需求推出新服務,「有公司租場搞 team building活動,我哋就推出專為 12人以上而設嘅包場服務,遲吓仲會向團體客戶提供外借設備,我哋會派人到場教學。」

作為唯一全職打理店鋪的創辦人,阿念每日工作約 13小時,「多數日子都係自己一個睇鋪,繁忙時段或我放假時,會有拍擋嚟兼職幫忙。喺公司好少打機,有時客人唔夠腳會邀請我一齊玩,時間許可先會玩一陣。」他未來打算聘請一位全職員工分擔工作,讓他有更多時間做好宣傳。

VR、 AR、 MR有咩分別?

VR( Virtual Reality,虛擬實境)利用電腦模擬出一個立體空間,讓使用者有親歷其境的體驗。

AR( Augmented Reality,擴增實境)透過電腦程式及攝影機配合,把虛擬元素投射在現實中。

MR( Mixed Reality,混合實境)
結合現實世界與虛擬世界,產生一個新的環境,可從第三身角度看到使用者與虛擬場景互動。

客人訪問

客人鄭小姐(左):朋友介紹我哋嚟玩,我喺上網睇片見到人哋玩 VR遊戲玩得好癲,覺得好好笑,所以想親身體驗一下。

客人李小姐(中):呢度環境幾大,適合一班朋友嚟玩。

客人劉小姐(右):我平時好少打機,最有興趣玩冒險類 VR遊戲。

客人潘先生:我係第三次嚟,之前喺fb搵到呢度,覺得服務非常好,職員好幫得手。

開業成本:

租金(兩按一上):$30,000
裝修:$150,000電子器材( VR裝置、電視、音響等):$300,000
傢俬:$50,000
board game:$10,000
備用流動現金:$260,000
總投資:$800,000

每月收支:

營業額:$80,000
租金:$10,000人工( 1位全職及 1位兼職):$20,000
水電及雜費:$5,000
盈利:$45,000

Dreality地址:荃灣沙咀道 40至 50號榮豐工業大廈 1512室
電話: 3708 8350

facebook@DrealityPlay

影片:

Originally published at www.jfdigital.com.hk on July 19, 2017.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.