ASTROLOJİNİN DALLARI

Cepte Astrolog
2 min readNov 17, 2022

--

Batı astrolojisi ile Hint astrolojisi arasındaki fark

Hint astroloji sistemi binlerce yıl öncesine dayanan Hindistan yarımadasında doğmuş köklü bir geçmişi olan ve günümüze kadar kullanılan bir yöntemdir. Diğer adıyla Vedik astroloji olarak geçer. Batı astrolojisi Antik Yunan’da ortaya çıkmış ve Mısır kültüründen de ayrıca etkilenmiştir.

Batı ve Hint astrolojileri arasındaki en temel fark, kullandıkları sistemlerdir. Batı astrolojisinde Tropikal Zodyak sistemi kullanılır ve 12 burcu Koç burcundan başlatmak üzere ele alır. Hint astrolojisi ise Sidereal (Yıldızıl) Zodyak sistemine dayanmaktadır. Batı astrolojisine dayanan Tropikal Zodyak sisteminde, güneş referans alınır. Sidereal Zodyak sisteminde ise takım yıldızların konumu esastır.

Diğer bir fark ise, yükselen burcuyla birlikte güneş ve ay gibi gezegen yerleşimlerinin farklı olmasından kaynaklıdır. Batı astrolojisinde Güneş 0 derece ile Koç burcunda ilkbaharı, 0 derece Yengeç burcunda yazı, 0 derece Terazi burcunda sonbaharı ve 0 derece Oğlak burcuda kışı başlattığını görürüz. Burçlar mevsimlerin başlangıcını temsil ettiği için Tropikal (mevsimsel) zodyak diye geçer. Batı astroloji sisteminde bu sebepten dolayı güneş esastır.

Gezegenlerin kullanılış biçimlerinde de farklılıklar görürüz. Batı astrolojisinde Satürn ötesi gezegenler (Uranüs, Neptün, Pluto) kullanılırken, Hint astrolojisinde bu gezegenler kullanılmaz. Varsayımsal noktalar olarak ele aldığımız Kuzey ve Güney Ay düğümleri, Hint astrolojisinde Rahu ve Ketu olarak bilinir. Düğümler bize önemli bilgiler verir ve karma ile oldukça ilgilidirler.

En büyük farklardan bir diğeri ise, Batı astrolojisinde yorum yaparken güneş esas alındığı için aslında kimlik, ego ve bilinçten bahsedilir. Kişinin bireyselliğine daha çok vurgu vardır. Hint astrolojisi daha ruhani bir yerden yaklaşır. Kişinin ruhunun hangi yolculuklardan geçeceğini, tekamül yolculuğunda nelerle karşılaşacağına rehberlik eder.

Klasik astroloji ile Modern astroloji arasındaki fark

Klasik astroloji yöntemlerinin gerçeklere dayalı nesnel bir yaklaşımı vardır. Satürn ötesi gezegenler (Uranüs, Neptün, Pluto) kullanılmaz ve modern teknikler yerine klasik yöntemlerle öngörü yapılır.

Modern astroloji diğer bir adıyla psikolojik astroloji, harita sahibinin psikolojisine ve kendini geliştirmesine odaklanır. Klasik astroloji kişinin hayatındaki konuları ve diğer kişileri de hesaba katarken Modern astroloji, karakter ve kişilik analizi yaparak kişiyi geliştirmeyi hedefler. Bireyin seçim yapma özgürlüğüyle öncelik hedef; gelişim, dönüşüm ve büyümedir. Kişi kendini gerçekleştirebilir ve bunu hedefleyerek öngörü yapılır. Klasik astrolojinin bakış açısında, seçim özgürlüğü kısıtlıdır ve haritada belirlenmiş olan kriterler ve karakter zaten belli olduğu için kişi bu kriterlere uyum sağlamak durumda kalır. Kişinin karakteri değişmez, şartlar ve durumlar değişir.

Çin astrolojisi nedir?

Çin astrolojisinin kökeni binlerce yıl öncesine dayanır. Antik çağ Çin takvimi esas alınır. Ay ve Güneş’in hareketlerine göre hesaplamalar yapılır. Batı sisteminden farklı olarak takımyıldızlara mitolojik yakıştırmalar yapılmaz. Onun yerine Çin felsefesinin 5 temel elementine dayanan, 12 hayvan sembolü kullanılarak yorumlanan bir sistem kullanılır.

Felsefesinin temelinde taoizm vardır. İki zıtlığın bir araya gelmesi ve birlikte var olması anlamına gelen Yin ve yang; erkek ve dişi, gece ve gündüz gibi iki zıt kutupları temsil eder ve her şeyin zıttıyla var olduğunu ifade eder. Çin astrolojisinde bu iki temel gücün sembolikleri Güneş ve Ay olarak belirtilmiştir. 12 Çin burcu; tahta, ateş, toprak, metal ve su tarafından yönetilir. Çin takvimi 60 yıllık periyotlar temeline dayatır. Çin Horoskopu on iki burca bölünürken pozitif ve negatif olacak şekilde on element koluna ayrılır.

--

--