IT-ers zijn net mensen

“Hoe breek je een gesprek af met een IT-er? Gewoon weglopen, dat is ie gewend.”

Bovenstaande advies heb ik gevonden in een vrouwenblad. Het is wel erg stereotiep. Maar er zal vast een kern van waarheid inzitten. De laatste jaren heb ik steeds meer interesse gekregen in de menselijke kant van de IT (en dan met name die van software ontwikkelaars). Daarom nu een overzicht van de typetjes uit mijn vakgebied. Om het leesbaar te maken heb ik het over mannen, maar er schijnen ook vrouwen te werken in de IT.

De Helpdesk Medewerker

(Heeft u al geprobeerd uw systeem te herstarten?)

Altijd vrolijk. Een amicale kerel. Blijft altijd rustig aan te telefoon. Hij heeft er geen probleem om het zelfde probleem 100 keer uit te leggen aan 10 verschillende personen. Maakt niet uit, als ie maar kan helpen. Techniek keuze :“Het is zoals het is“. Als je ‘m vraagt naar zijn weekend dan krijg je een uitgebreid antwoord.

De Projectleider

(Is het al af?)

De projectleider is goed met woorden. Regels zijn er om gebruik van te maken, maar als ze in de weg zitten dan werken we er-om-heen. We noemen hem ook wel Ad Hoc. Het is een beetje de terrorist van de organisatie. Het doel heiligt de middelen. Of een charlatan. Hij komt heel vriendelijk iets vragen, maar als hij weer gaat ben je wat kwijt of je hebt een probleem. Of een beetje zoals mijn kinderen. Ze komen om mee te helpen, maar het gaat sneller als ze zich er niet mee bemoeien. Techniek keuze : iets met OPEX en CAPEX. De projectleider is het best in zijn element als er van alles mis gaat. Dan mag ie lekker gaan escaleren.

De front-end ontwikkelaar

(Joh, dat is zo december 2015.)

De front-end ontwikkelaar kan uitermate goed overweg met de marketing en sales organisatie. Wat nu hipper-dan-hip is, is morgen alweer ouderwets. Alles voor het effect. Een frontender vind het geweldig als er weer wat aangepast mag worden. En dan het liefst direct live zetten, dan kan iedereen zien wat ze gemaakt hebben. Hoe een frontender een technologie kiest? “Het is nieuw en we hebben het nog niet eerder gebruikt.” Ze zijn de kunstenaars onder de IT-ers.

De back-end ontwikkelaar

(Als het werkt, niet meer aankomen.)

Een backender denkt graag goed na voordat hij wat doen. Kom als-je-blieft niet met een last-minute wijziging. Zet een backender naast een marketing man en binnen 15 minuten hebben ze ruzie. “Dat wist je 3 maanden geleden ook al, dus nu ben je te laat.” Wat een backender maakt ziet niemand, maar als het niet werkt heeft iedereen er last van. Het is vaak zo technisch dat ze aan niemand kunnen uitleggen waar ze mee bezig zijn. Een backender is daarom misschien wel de stilste IT-er. Techniek keuze :”Zo doen we dat al jaren en het werkt toch?”. Als iedereen in paniek rond rent zit een back-ender gewoon het probleem op te lossen.