Mallorca ontdek je best buiten het hoogseizoen

Buiten de hoogzomer biedt Mallorca nog ongebreideld vakantieplezier. (Foto: David Martín — Creative Commons)

In juli en augustus blijf je maar beter weg uit Mallorca. “We hebben dan onze limiet bereikt”, liet regionaal minister van Toerisme Gabriel Barceló onlangs nog weten. Maar dat impliceert twee dingen: dat het grootste eiland van de Balearen nog steeds een hotspot is voor zonaanbidders, feestvarkens, sportivo’s en natuurliefhebbers. En dat je er buiten de hoogzomermaanden wél welkom bent.

Over die laatste stelling rees vorig jaar nog twijfel, toen onbekenden de gevels in de binnenstad van Palma de Mallorca bekladden met slogans als ‘Toerist, jij bent de terrorist’ en ‘Toeristen naar huis, vluchtelingen welkom’. De plaatselijke bevolking leek het gehad te hebben met de toevloed aan zonnekloppers op hun mooie eiland. Drinkwatervoorraden raken uitgeput. En de schade aan het unieke natuurpatrimonium is vooral milieuactivisten een doorn in het oog.

Maar Mallorca lééft van toerisme, en wil dat blijven doen. Het was decennia geleden al een van de populairste dichtbij-vliegbestemmingen en is dat vandaag meer dan ooit. In 2016 groeide het aantal eilandbezoekers opnieuw aan met 11% tot een totaal van 15 miljoen, terwijl het eiland krap 1 miljoen inwoners telt. En dit jaar worden nog meer toeristen verwacht. Misschien toch van het goede teveel?

Zatte Duitsers

Niet als je dat eilandbezoek plant in het voorjaar, benadrukte ook minister Barcélo. Of in het najaar, want de hotelsector, winkeliers en horeca-uitbaters rekken graag hun seizoen. En met aangename temperaturen die gemiddeld 7° C hoger liggen dan bij ons kan dat probleemloos. Wij verbleven er begin november, onder een stralend zonnetje en met dagtemperaturen die moeiteloos nog de 20° C overschreden.

Als uitvalsbasis kozen we een middenklassehotel aan het langgerekte Platja de Palma, net bezuiden de hoofdstad, met zijn übertoeristische winkeltjes, vaak luidruchtige discotheken en biertempels, maar ook zijn quasi verkeersvrije boulevard langs een schitterend wit zandstrand. Wel, het bulkte toen niét van zatte Duitsers of Engelsen en je kon er aangenaam zonnen, struinen, of fietsen, zonder voortdurend te hinderen of gehinderd te worden.

Warmrijden met Štybar

Fietsen langs de waterlijn in Palma vergt soms wel wat behendigheid. (Foto: MK)

Fietsen, het hoge woord is eruit. Bij wielertoeristen en -avonturiers staat Mallorca met stip genoteerd. Fietsgrootheden als Gert-Jan Theunisse, Fred Rompelberg en Zdeněk Štybar runnen er een fietshotel, organiseren tochten en trainingskampen. In drukke toeristenoorden vind je op elke straathoek wel een fietsverhuurpunt waar je zowel stadsfietsen en e-bikes als sportieve topmodellen kan uitlenen.

Zalig, zelfs voor ongeschoolden, is de 30 km lange fietspromenade langs de kust van s’Arenal tot in het hart van Palma. Onderweg passeer je leuke stranden, een rustig stukje duingebied maar ook legio eet- en drinkgelegenheid. In Palma zelf kan je zo de stad in fietsen en een ommetje maken langs de vele bezienswaardigheden: de imposante Seu (kathedraal), het semi-moorse Almudainapaleis, de gotische Llotja, de zeehaven of de Arabische baden.

Gastvrije hoofdstad

De Seu (kathedraal), Spanjes zesde drukst bezochte monument, torent hoog boven Palma uit.

Palma is een droom van een stad, die culturele rijkdom koppelt aan levendigheid en de nabijheid van het water. Een iets bescheidener kopie van haar ‘Catalaanse zus’ Barcelona. Dus kan het er langs de Passeig del Born en in de smalle winkelstraatjes ook wel eens beklemmend druk worden, als je het verkeerde reismoment kiest. Maar afgezien van een verloren graffitislogan op een muur, toont de stad zich toch uitgesproken gastvrij.

Ook westwaarts van Palma kan je ongebreideld fietsen langs de kust, via het mondaine Portals Nous en Palmanova naar het roemruchte massatoeristenoord Magaluf, dat je voorts maar beter mijdt. Iets meer sportiviteit vergt een trip landinwaarts naar het ingeslapen stadje Andratx. Wie zich nog hogerop over de bergrug van de Serra de Tramuntana waagt, moet uit knoestig hout gesneden zijn, of verkiest maar beter de huurwagen boven de fiets.

Favoriet van celebrities

De bochtige panoramaweg langsheen die rug van Andratx naar Soller biedt onderweg vele schitterende plaatjes. Obligate stopplaatsen zijn het kloosterbergdorp Valldemossa en het idyllische Deià. In het eerste, ’s eilands belangrijkste bedevaartsoord, beleefde componist Chopin een historische romance met de Franse schrijfster George Sand. Nabij het tweede ligt de Britse dichter en schrijver Robert Graves (Ik, Claudius) begraven. Ergens tussen beide in schuilt nu het Hollywoodpaar Michael Douglas en Catherine Zeta-Jones voor de paparazzi in hun 19de eeuwse herenhuis. En zij zijn lang niet de enige celebrities die hier toevlucht zoeken.

Langs de sinaasappelgaarden in de vallei van Sóller tuft een honderd jaar out art-nouveau-treintje tot in het gezellige en ja, soms ook overvolle, havenplaatsje Port de Sóller, gelegen aan een mooie natuurlijke baai. Noordwaarts van Sóller leidt het bochtig bergparcours verder rond de hoogste bergpiek tot in Port de Pollença. Van daaruit kan je over een landtong met grillige rotspartijen naar de desolate uithoek Cap de Formentor.

Pittige toeristentaks

Het brede zuidoostelijke deel van het eiland is eerder vlak en biedt minder uitschieters. Maar langs de kustlijn liggen diverse zonnige cala’s of baaitjes waar het toeristisch aanbod kleinschaliger en familievriendelijker werd gehouden en rust en verpozing nog in het plaatselijke woordenboek staan. Je kan er kleinschalige excursies maken om opmerkelijke zeegrotten te monsteren of waadvogels te bespieden in moerassig natuurgebied.

Desolate rotskusten langs de zuidkust van Mallorca

Want mooie natuur heeft Mallorca in overvloed, spijts de overrompeling door vakantiegangers van alle slag. Sinds vorige zomer betalen die allemaal een niet onaanzienlijke toeristentaks die kan oplopen tot 2 euro per persoon per dag in het hoogseizoen. De 30 miljoen euro aan extra inkomsten die dat genereerde, besteedt de plaatselijke regering onder meer aan drinkwatervoorziening en natuurbehoud. Ten gunste van zowel eilandbewoners als bezoekers. Iedereen tevreden, dus.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Algemeen

Toeristische Infodienst Mallorca | www.infomallorca.net
Mallorca — Spaanse Toeristische Dienst | www.spain.info

Bezienswaardigheden

Palma de Mallorca | www.visitpalma.cat
Toeristenstreintje Sóller | trendesoller.com
Valldemossa | www.visitvalldemossa.com 
Cap de Formentor | www.pollensa.com

Bereikbaarheid

Diverse chartermaatschappijen vliegen rechtstreeks op Mallorca. De luchthaven Son Sant Joan ligt op ca. 8 km van hoofdstad Palma | www.aena.es