Dos projectes que et preocuparan si dissenyes pàgines web

La Generació Z consumeix mitjans sense website

El titular buscava captar la teva atenció. I el GIF llampant també. Se’n diu ‘clickbait’ i consisteix en aconseguir els màxims clics possibles amb continguts cridaners (i no sempre verídics). BuzzFeed és el precursor d’aquesta estratègia i en dos anys s’ha convertit en una pràctica generalitzada entre mitjans digitals. La Vanguardia Digital 💩 n’és un dels exemples més flagrants:

Exemple a la home de La Vanguardia. Capturat mentre escric l’article.

La guerra pels clics va lligada estretament a l’era de la postveritat però aquest tema el deixo per un altre moment. En tot cas, les batalles d’aquesta guerra no només tenen lloc a les pàgines web. L’altre focus és als mitjans socials, on les marques capten els consumidors del present (Millennials) i del futur immediat (Generació Z). Des d’allà s’informen, s’entretenen, compren, lliguen… Els nous públics deixen de consumir websites i viuen la realitat a les apps.

Aquesta realitat s’explica a través d’Stories d’Instagram, de missatges a Snapchat o de canvas a Facebook (trec Twitter de la llista expressament 😂) i la Generació Z és qui millor ho representa. Per tant, quin sentit té una web per fer-lis arribar un missatge?

👉 Hi ha nous mitjans que s’han fet aquesta pregunta. I la resposta és que una web no té cap sentit. Per això, si dissenyes webs hauràs de preocupar-te de dos propostes com aquestes:

Obsesse

Obsesse és un mitjà que utilitza 10 canals socials per difondre la seva presència digital. Entre aquestes plataformes hi ha Instagram, Snapchat, YouTube, Tumblr o Spotify. La publicació parla de tendències de moda, bellesa o justícia social i la seva redacció és un equip de joves (Generació Z) que comparteixen històries a través dels Social Media. Perquè és una audiència que prefereix l’actualització al post o a la notícia.

“Our stories feel like updates from a friend.”

L’editora en cap d’aquest mitjà ‘social-only’ explica que Obsesse suposa una oportunitat per combatre el ‘clickbait’ i canvia la manera de dirigir el trànsit web 😨. El que no ens explica és que perden capacitat de control: les plataformes socials poden canviar els seus algoritmes quan els convingui.

Now This

Now This va començar a Instagram. Explicava les notícies més destacades en vídeos de 20 segons i en format 1:1. No són els millors però van ser els primers a fer-ho: el 2012. Avui ja és un mitjà ‘social-only’ consolidat i la seva no-web ho diu tot en molt poques paraules:

Pàgina d’inici de Now This.

Més enllà del titular provocador, m’agradaria saber què en penseu d’aquesta realitat. Per a un periodista o editor de continguts sembla apassionant… Però per als que dissenyeu no sé què us sembla. Desapareixeran les webs? Teniu por a explicar als vostres fills que un dia us vau dedicar a “fer webs” i no us entenguin? En fi, si us interessa el debat endavant! Per cert, coneixeu altres mitjans ‘social-only’?