Katyvaszok

Egy design márka története

1992 — Legyél a legjobb!

A termékek első gondolata a rendszerváltás után pár évvel született meg, amikor is apukám éppen munkanélküli vegyészként tengette az életét és otthon volt velem. Mint elhívatott tudósként elkezdett kísérletezni, hogy mit tud kihozni a felesleges gyümölcsökből és a fura gyógynövényekből. Az eredmény egy 25 fajta gyógynövényszörp kollekció lett, amely annyira jól sikerült, hogy egy európai verseny 2. helyezéssel tért haza. Nagy volt az öröm, és több magyar, német és svájci megkeresés is érkezett, de apukám nyelvtudás hiányában nem tudott boldogulni.

Forrás: welovebudapest

2015 — Legyél más!

Több, mint 20 évvel később felnőttem, elvégeztem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen egy Marketing szakot. Az utolsó félévben a szakdolgozatom témája egy hazai turmix készítő start-up volt, amely hatására jobban belekezdtem ásni magamat a marketing tervezésbe. Sajnos nem volt túl jó a helyzet. Itthon számos lekvár és szörp márka van, amely vagy nagyon olcsón, vagy vállalhatatlanul drágán adja a termékeit. A design vonalon, pedig voltak izgalmas kísérletezések (Csíkos lekvár, Zsusska), de a retro design volt az esetek 90%-ban.

Ezekkel az alap problémákkal megkerestem Fannit, a Cellux csoport egyik grafikusát és pár kávé mellett megbeszéltük, hogy mit szeretnénk pontosan:

 1. Ne hasonlítson egyik piacon lévő termékhez sem!
 2. Ne legyen rajta magyar motívum!
 3. Legyen fiatalos és vicces!
 4. Minél minimalistább és egyszerűbb legyen!
 5. Bekerüljünk a WAMP-ra!

Ebből született a mostani címke:

Az eredménnyel mindketten meg voltunk elégedve. A márkanévnél a Katyvasz maradt a Valárddal (régi magyarul azt jelenti, hogy valódi) szemben. Sokan kérdezik, hogy miért. A válasz nagyon egyszerű:

Apukám vegyészmérnök és termékek sokszínűségére is utal.

A mai napig úgy érzem, hogy mindegyik pontot sikerült teljesíteni. A WAMP-ra 2015. novemberében jelentkeztünk és már másnap írtak, hogy mehetünk. Ez számunkra hatalmas boldogság és elismerés volt.

2016 — Legyél offline!

Év elején már volt pár megkeresésünk a 0,75 bisztró és Palack borbártól, de állandó helyünk nem volt, ahol áruljuk a termékeinket. A WAMP szuper volt, de a karácsonyi időszakon kívül nem ment annyira jól, hogy visszahozza a helypénzt, így új lehetőségek után kezdtünk kutatni.

2016. júniusban kerültünk be a kiskertpiacra, ahol a virágok voltak az elején túlsúlyban. Már az első alkalommal is nagyon szívesen fogadtak minket és nagy érdeklődéssel fogadták a termékeinket, amelyek akkor főleg hagyományos gyümölcsszörpök és lekvárok voltak. Emellett kis mennyiségben xilites termékekkel is elkezdtünk foglalkozni, mivel a nagymamám és anyukám is cukorbeteg.

2016. decemberében, pedig a kiskertpiac mellett bekerültünk a Vegan Sunday Marketre, amely szintén havonta egy vasárnap van. Miért ez a másik választás? Mert ebben az évben kezdtem el jógát oktatni, és jobban kacsingatni a teljesen húsmentes ételek felé. A közösség itt más, de nagyon befogadóak és nyitottak voltak ránk, így itt is megtaláltuk a helyünket.

Forrás: kiskertpiac

2017 — Újulj meg folyamatosan!

Ez az év a megszokott helyeken túl, a kibontakozásról szólt. Apukám elkezdett tudatosan figyelni a vásárlói visszajelzésekre és ezekből a következő szuper termékek születtek:

 1. Vegán étcsokis almalekvár
 2. Fehér csokis eperlekvár
 3. Tejcsokis szilvalekvár
 4. Lila hagyma chutney
 5. Cukkinikrém

Természetesen az első három a legnépszerűbb, de nagyon jól teljesít a lila hagyma chutney is, amely igazi grill húsok és hamburgerek kiegészítője. A csoki lekvár, pedig nagyon jó példa piaci rés kihasználására, mivel nagyon sok lekvárunk volt, amelyet nem tudtunk eladni a piacokon, így valamit kellett velük kezdeni és olyan formába önteni, amely eladhatóvá teszi. Természetesen ebben legalább 53 üvegnyi kísérletezés és kóstolás benne van, hogy ne váljanak ki az összetevők és az íze is szuper maradjon.

2018 — Gondolkodj kollekciókban!

Miről szól eddig az idei év? A fő téma, hogy hogyan törhetünk ki az eddig tág kereteinkből. Az első féléves újítás hogy 3 gyógynövény szörpünk, mellett 5 új került a palettára, amelynek eddig nagyon örültek:

 1. Gyömbér
 2. Bazsalikom
 3. Bodzavirág-menta
 4. Kamilla
 5. Kakukkfű

Továbbá, kibővült a vegán csokoládé vonalunk étcsokis körtével, étcsokis szilvával és vegán mogyorókrémmel.

Merre tovább? Még nem tudjuk, de biztos vagyok benne, hogy még nagyon sok új íz vár rátok, amelyet meg szeretnénk osztani veletek.

Tanulások — Mit vigyél magaddal?

▪ Találd ki, miben vagy a legjobb.

▪Ki hiányzik a csapatból? (feltaláló, marketinges, grafikus, fotós, könyvelő, szövegíró)

▪Folyamatos visszajelzések gyűjtése, és beépítése a blogba/termékbe/szolgáltatásba!

▪Mesélj történeteket!

▪Légy kreatív!

▪Folyamatos offline és online lehetőségek kihasználása!

Ha bármiben tudok segíteni az elindulásnál, akkor írj a katyvaszok@gmail.com e-mail címre!