Роман Полански- човекът, който беше твърде близо до слънцето

Роман Полански е един от най- бележитите режисьори на нашето време, човек който ни дари с филми белязали историята на киното и до днес. Историята на режисьора обаче остава засенчена от болка и травми в живота му, проявени в изкуството, което сътворява. Роман Полански е персона нон грата във филмовата гилдия благодарение на скандалната си натура. Но все пак е трудно да отречем неговата гениалност в света на киното.


Раймунд Роман Тиери Полянски е роден на 18 август в Париж. Син на Була и Рисзард Полянски, художник и скулптор. Майка му е родена в Русия, отгледана като католичка, а баща му е полски еврейн. Полански има и полусестра Анете, която е от първият брак на майка му.

Семейството му се мести в Краков и живеете там, когато втората световна воина започва. Семейство Полянски стават мишена за нацистите по време на войната и насила са изведени в Краковското гето с много други евреи от града. Бащата на Полански е преместен в Маутхаузен, един от концлагерите в Австрия, а майка му е отведена в Аушвиц, където не след дълго бива убита. Младият Роман бяга от гетото през 1943г. и отцелява под името Ромек Вилк с подкрепата на полското романо-католическо общество. След войната режисьора се среща с баща си и се заселват в Краков, където баща му се жени отново. Рисзард Полянски умира през 1984г. от рак.


Любовта на Полански към киното се заражда в много ранна детска възраст, още когато е на 4–5 години. По- късно той завършва в националното филмово училище в Лодз. Първият филм който режисира е Knife in the water( 1962). След който следват шедьоври като Repulsion (1965) и Rosemary’s baby (1968).


През януари 1968г. Роман Полански скучва брак с Шарън Тейт, която среща на снимачната площадка на филма The Fearless Vampire Killers (1967). Това е вторият брак за режисьора, след този с Барбара Лас, който продължава в периода 1959г.–1961г.

Шарън Тейт и Роман Полански(1969)

През август 1969г. над приказката,в като живеят двамата влюбени, надвисват тъмни облаци. Докато Роман е в Европа по работа, Тейт е в дома им в Лос Анжелис. В ноща на 8 срещу 9 август Шарън Тейт (която е бременна в 8-мият месец ) и четирима семейни приятели се радват на приятна и спокойна нощ, докато не стават жертва на група от нападатели наречена Семейството на Менсън/ от които 3 жени и един мъж/ под ръководството на Чарлз Менсън. Любимата на Полански бива убита, заедно своите гости и нероденото им дете.

Иронията на съдбата е ,че заповедите на Менсън за нападането на култовият 10050 Сиело Драйв, нямат нищо общо с семейство Полански. Мейсън изпраща своите подчинени за разплата с предишният обитател на жилището -звукозаписният продуцент Тери Мичъл, който отказва да продуцира музиката на Чарлс Менсън.

10050 Cielo Drive, LA / 9. august 1969/

Роман Полански е губи не само близките приятели и съпругата си, а и нероденият си син.


“In those days, she was not just the love of my life, she was the love of everyone’s life,” he wrote.

Той прави поредица от филми през 70те - Macbeth(1971), What?( 1973), Chinatown( 1974)- филм с участието на Джак Никълсън, с 11 номинации на филмовата гилдия и Оскар за на най- добър оригинален сценарий.


На 11 март 1977г. Три години след излизането на Chainatown, Полански е арестуван в дома на Джак Никълсън за сексуално насилване на 13 годишната Саманта Гeймър, която е позирала пред Полански по време на снимките за списание Vouge. Режисьора на Chainatown е обвинен в престъпно поведение, включително изнасилване. Роман Полански пледира невенен по всички обвинения. Множество знаменитости отиват в съда, за да го подкрепят. В бурята на делото Роман напуска щатите, това става през 1978г. и заминава за Франция, където като френски гражданин получава протекция. Делото остава незавършено и поради тази причина обвиненията все още се поддържат.

Samanta Gaimer /1977/

През 1979г. излиза филма Tess, който е в памет на съпругата му Шарън Тейт. Полански продължава с възхода на кариерата си и през 80-те и 90-те години на миналият век с филми като Frantic (1988) и The Ninth Gate (1999).

През 2002 година Полански режисира филма The Pianist- филм адаптация на мемоарите „Śmierć miasta“ за Втората Световна Война и животът на полският евреин Владишлав Шпилман (изигран от Адриан Броуди) и неговите изпитания през войната. Филмът печели Оскар за най- добра режисура през 2002г.

След The Pianist следват поредица от филми като Oliver Twist(2005), The Ghost Writer (2010 ), Carnage(2011), Venus in Fur( 2013) и тази година очакваме филма му Based on a True Story, драмата с участието на настоящата съпруга на режисьора- Еманюел Зейгнер и любимката на всички нас Ева Грийн.

Like what you read? Give Margarita Hvurchilkova a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.