‘Sharing is caring maar niet als het mijn idee is.’

Copyright, overbodig of niet? Ik vind van niet. Of toch wel…Moeilijk punt. Laat het me zo zeggen, alles is relatief. Voilà, klaar.

Nee kom, als journalist mag je het best wat grondiger kunnen uitleggen.

Copyrighters en copylefters, 2 verschillende kampen lijken het. Met een duidelijke Ja of een Nee. Voor mij zijn ze dat net niet, ze vullen elkaar aan. Net zoals de voorwaarden die er moeten zijn om het delen van iemands creativiteit zo eerlijk mogelijk te doen verlopen.

Kopiëren moet kunnen maar er zijn grenzen in het zeggen dat iets gekopieerd of geïnspireerd is door iets anders. Pharell Williams en Robin Thicke mochten zomaar even 7 miljoen flappen neerleggen omdat het deuntje er op lijkt. Anderzijds heeft Beyoncé haar shake ups en downs wél te eren aan het groot danstalent Anne Teresa De Keersmaeker. Haar moves waren net iets te gelijklopend met die van ons Belgisch danstalent. No offense, we kijken allemaal graag hoe Queen B. haar billen moeiteloos schud op het juiste ritme.

Een simpele ‘Thanks to Anne’ op het einde van de clip zie ik al als een voldoende. Na elk optreden ‘Ohja deze pasjes waren van Anne’ zeggen hoeft niet, ook daar zijn grenzen in. Copyright moet simpel maar het moet wel blijven.

Het demotiveert om te creëren als je idee het grote publiek haalt maar niet via jou. Over ‘happy birthday’ zingen en broccoli maken moet er niet gezeverd worden, de wereld is al complex genoeg. Het ligt ook allemaal heel persoonlijk. Als je het zelf niet gemaakt hebt ga je er niet van wakker liggen. Maar als jouw idee een popster nog groter maakt dan knaagt dat. Sharing is caring. ‘t Is iets moois maar daarom niet altijd gemeend.

En toch, toen Filip zei: ‘Hoe heb je leren schrijven denk je? Niet uit u zelf hé.’ Nee inderdaad, we kopieerden met onze vingers de letters. Vandaag hebben we ons eigen geschrift maar het was toch ook niet mogelijk geweest zonder de ‘maan, roos, vis’ —(aanleer) ideeën van het boekje Schoon Schrijven.

Ik concludeer dat je als artiest moet kunnen toegeven dat je resultaat er niet was geweest dankzij ene man/vrouw X. Of dat het alleszins er enige inspiratie van weg heeft. Als bedenker moet je je realiseren dat we gewoon met veel zijn en dat ideeën (op)gepikt worden. 7 miljoen euro opeisen ofwel alle winst dat een artiest eraan verdient heeft, is erover.

Ingewikkeld allemaal, maar keep on creating. Onze wereld mist het en jij…jij hebt het. Amen.