«Cola 5»

Πως θα σας φαινόταν να μπορείτε να πίνετε την αγαπημένη σας Coca Cola χωρίς τις 8 κουταλιές ζάχαρης που έχουν κάθε 330 ml; Πως θα σας φαινόταν να μπορούσατε να αποφύγετε και τις ανθυγιεινές συνέπειες των Coca Cola light και Zero;; Για όλα αυτά φρόντισε η Green Cola, η αμιγώς ελληνική εταιρεία που φέρνει το Green στα αναψυκτικά αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με στέβια δημιουργώντας το πρώτο «υγιεινό αναψυκτικό», κατάλληλο όχι μόνο για αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους αλλά αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (ζαχαρώδης διαβήτης).

19/8/2016 Ώρα 1:50, γραφεία της Green Cola Company: Έπειτα από μικρή ταλαιπωρία βρισκόμαστε επιτέλους στο χώρο της Green Cola Company. Εκεί, μας υποδέχεται η γραμματέας και μας προσφέρει κάτι να πιούμε. Στο χώρο αναμονής , περιμένουμε την υπεύθυνη Sales Support Manager κα. Μητρομάρα που σε προηγούμενη συνομιλία μας συμφώνησε να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις. Όσο περιμένουμε έρχεται στην αντίληψη μας πως όλος ο χώρος είναι φτιαγμένος στα χρώματα της εταιρείας με το άσπρο, το πράσινο και το μαύρο να κυριαρχούν. Άσπρα γραφεία και τοίχοι, πράσινες και μαύρες καρέκλες ενώ περνώντας από τα χρώματα στη διακόσμηση βλέπουμε τη φυσικότητα, επαναλαμβανόμενο motto της εταιρείας στα προϊόντα της να δεσπόζει με τα ξύλινα γραφεία καθώς και πλήθος διακοσμητικών φυτών.

Ο χώρος ήσυχος με ένα μικρό αριθμό υπαλλήλων να βρίσκεται στα γραφεία κάτι που δε μας εκπλήσει λόγω των ημερών και εννίοτε κάποιο τηλεφώνημα διέκοπτε τη σιγή που επικρατούσε. Ο ήχος της επανατοποθέτησης του τηλεφώνου στη βάση του αποτελούσε και το έναυσμα της ησυχίας, μια ησυχία που διακόπηκε ολοκληρωτικά όταν ακούστηκαν βήματα με αυξανόμενη ένταση προς το μέρος μας και η συνεντευξιαζόμενή μας έκανε την εμφάνισή της. Έπειτα από μια θερμή χειραψία η κα. Μητρομάρα μας δείχνει ευγενικά το δρόμο προς το χώρο που θα γίνει η συνέντευξη και η εξιστόρηση μας ξεκινάει εδώ.

1959: Ιδρύεται η Ε.Π.Α.Π. ( Ένωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών ) με έδρα της την Ορεστιάδα του Έβρου ξεκινώντας μια πορεία επιτυχίας που φτάνει μέχρι το σήμερα.

19/8/2016 Ώρα 2:05, γραφεία της Green Cola Company: Ξεκινάει η συζήτησή μας με την κα.Μητρομάρα. «Το εργοστάσιο που βρίσκεται στην Ορεστιάδα του Έβρου καλύπτει τις ανάγκες παραγωγής της Βόρειας Ελλάδας και στην αρχή ήταν το μόνο εργοστάσιο που παρασκεύαζε την Green Cola στην Ελλάδα. Λόγω της αυξημένης ζήτησης όμως και για να καλυφθεί η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση η Green Cola συνεργάζεται με ένα εργαστάσιο στη Νότια Ελλάδα που δεν είναι μέρος της εταιρείας αλλά απλά συσκευάζει προϊόντα της σύμφωνα με της οδηγίες της».

1983–2009: Η Ε.Π.Α.Π. παρήγαγε για λογαριασμό της 3Ε τα προϊόντα Coca Cola, Fanta και Sprite ενώ το 1999 ανατέθηκε στην Ε.Π.Α.Π και η εμφιάλωση των προϊόντων Tuborg Δανίας. Η μονάδα της Ορεστιάδας συγκαταλέγεται σε μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες εμφιάλωσης της Ελλάδας.

19/8/2016 Ώρα 2:08, γραφεία της Green Cola Company: «Συνολικά η εταιρεία διαθέτει προσωπικό περίπου 100 ατόμων με την αναλογία εργαζομένων στο εργοστάσιο και υπεθύνων παραγωγής, πωλήσεων και διαφήμισης βρίσκεται στο 70–30».

2010: Μετά τη λύση του συμβολαίου με την 3Ε η εταιρεία με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απέκτησε, ξεκίνησε πλέον να αναπτύσει τα δικά της εμπορικά σήματα με την Επωνυμία Sparky, ενώ παράλληλα παρήγαγε αναψυκτικά ιδιωτικής ετικέτας για μερικούς από τους μεγαλύτερους λιανεμπόρους της ελληνικής αγοράς όπως ΑΒ, Μαρινόπουλος και Μασούτης. Τα προϊόντα Sparky είχαν απήχηση μόνο στην περιοχή του Έβρου.

2011: Ο Περικλής Βενιέρης εξαγοράζει την Ε.Π.Α.Π. Α.Ε. στην ακριτική Ορεστιάδα, με όραμα τη δημιουργία πραγματικά καινοτόμων προϊόντων, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών στην Ελλάδα και όχι μόνο και θα φέρουν την επανάσταση στην κατηγορία.

19/8/2016 Ώρα 2:10, γραφεία της Green Cola Company: Το 2011 υπήρξε και το κομβικότερο σημείο για τη δημιουργία της Green Cola. «Ο ιδρυτής της Εταιρείας Περικλής Βενιέρης ήταν ένα άτομο με 35 χρόνια προυπηρεσίας στο χώρο του αναψυκτικού και μάλιστα σε υψηλές θέσεις. Λόγω της εμπειρίας του, αφουγκράστηκε τις τάσεις της αγοράς και είχε στο μυαλό του τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος. Στην προσπάθεια αυτή βοήθησε και το προσωπικό της εταιρείας λόγω της υψηλής κατάρτησής του από τη χρόνια εμπειρία που αποκτήθηκε κατα τη διάρκεια της συνεργασίας με την 3Ε». Τί μεσολάβησε όμως μεταξύ του 2016 και την πρώτη ημέρα δημιουργίας της Green Cola ως μια ιδέα; Πως το νεογνό έγινε ενήλικας μεσα σε μόλις λίγα χρόνια;

2012: Παρουσίαση του πρώτου Green αναψυκτικού από μια αμιγώς εληνική εταιρεία στην ελληνική αγορά,αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας. Η Green Cola είναι πλέον γεγονός.

19/8/2016 Ώρα 2:10, γραφεία της Green Cola Company: «Η green cola είναι ένα καινοτόμο προϊόν που κατατάσεται στην κατηγορία των προϊόντων Lite (Lite Cola). Eισήγαγε τη φυσικότητα στο αναψυκτικό γιατί ξέρετε στο μυαλό μας το αναψυκτικό είναι κάτι ένοχο. Άλλα lite προϊόντα γνωστών αλυσίδων δεν είχαν αυτή τη φυσικότητα. Η Green Cola προσπάθησε να εντάξει τη φυσικότητα στη γέυση «Cola» που από όλα τα αναψυκτικά αποτελεί το 60% της αγοράς. Ακολουθούν οι γεύσεις πορτοκάλι,λεμόνι,σόδα κλπ. Άλλες εταιρείες αντικατέστησαν τη ζάχαρη με ασπαρτάμη και άλλα τεχνητά γλυκαντικά. Αντίθετα με αυτές η Green Cola περιέχει τη στέβια, ένα φυσικό γλυκαντικό και φυσική καφεΐνη από πράσινους κόκους καφέ». Σύμφωνα με την κα. Μητρομάρα η εμπειρία του Περικλή Βενιέρη, η υψηλή κατάρτιση του εργατικού προσωπικού αποτέλεσαν έναν πολύ καλό συνδυασμό ο οποίος «έδεσε» και απέφερε τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα.

Ποιά ήταν όμως η ανταπόκριση του κόσμου στο όλο αυτό εγχείρημα και πως αυτό επηρεάστηκε από την οικονομική αβεβαιότητα που υπήρχε και υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα του σήμερα; «Η Green Cola μπήκε στην αγορά σε μια εποχή που το κοινό ήταν πιο συνειδητοποιημένο και πρόσεχε της διατροφικές του συνήθειες. Οπότε οι τάσεις της εποχής βοήθησαν πολύ στο να αναπτυχθούμε. Το κοινό κινείται προς το υγιεινό. Ακόμη, μέσα στην οικονομική κρίση μια αντικειμενικά δύσκολη περίοδο για να ξεκινήσει κάποιος με ένα νέο προϊόν υπήρξε η τάση στήριξης των ελληνικών προϊόντων από τους καταναλωτές». «Η κρίση περισσότερο μας βοήθησε παρά μας εμπόδισε. Η είσοδος στην ελληνική αγορά με ένα καινούριο προϊόν συνεπάγεται και ένα μεγάλο βαθμο ρίσκου και αβεβαιότητας. Για να εισαχθεί το προϊόν υπήρξε και μια εκτενής περίοδος δοκιμών ενώ σε συνεργασία με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο έγιναν έρευνες για την καταλληλότητα του προϊόντος. 2 χρόνια κράτησαν οι γευστικές δοκιμές μεταξυ μας για να καταλήξουμε στη συγκεκριμένη φόρμουλα και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια. Το 2012 που έγινε και επίσημα το λανσάρισμα της Green Cola τα πρώτα βήματα ήταν αργά γιατί κανείς δε γνώριζε το προϊόν».

Ένα από τα σημαντικότερα πρώτα βήματα της εταιρείας ήταν και η συνεργασία με τη Zampple. «Απευθύνθηκαμε στη Zampple, μια εταιρεία που φέρνει τους καταναλωτές σε επαφή με νέα προιόντα όπου οι ίδιοι διαλέγουν ποια θα ήθελαν να δοκιμάσουν ξανά απαντώντας σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Οι δοκιμές αυτές έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο καθώς έφεραν την Green Cola σε άμεση επαφή με τον κόσμο με τις περισσότερες κριτικές να είναι ως επί το πλείστον θετικές ενώ πολύ καλά λόγια μας είπαν και για την καινοτόμα συσκευασία του προϊόντος. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι επίσης πως σε συζητήσεις με φανατικούς οπαδούς του προϊόντος της Cola υπήρξε η γενικότερη διαπίστωση πως παρόλη τη διαφορά υλικών για τη δημιουργία της συνταγής της green cola η γεύση δεν έχανε σε τίποτα από τα αντίστοιχα προϊόντα άλλων εταιρειών». Αυτή ήταν και μια από τις φιλοσοφίες της Green Cola. Στόχος της δεν είναι η δημιουργία μιας διαφορετικής γεύσης τύπου Cola αλλά με σεβασμό πέρα από τον καταναλωτή και στο ίδιο το προϊόν να δημιουργήσει μια φυσική έκδοση της γνωστής γεύσης και να προσφέρει τον ίδιο βαθμό απόλαυσης.

2013: Τη σκυτάλη στη σειρά φυσικών γεύσεων αναψυκτικών με στέβια παίρνει η σειρά BLE (πορτοκαλάδα, λεμονάδα, βυσσινάδα). Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η επένδυση εκσυγχρονισμού του εργοστασίου στην Ορεστιάδα.

19/8/2016 Ώρα 2:25, γραφεία της Green Cola Company: Η συνέντευξή μας συνεχίζεται απρόσκοπτα στο μεγάλο οβάλ γραφείο. Στα αριστερά μας μια τηλεόραση Plasma και ένα γραφείο στο οποίο βρίσκονται δεκάδες συσκευασίες προϊόντων της Green Cola όπως η γνωστή μας Green Cola, τα αναψυκτικά BLE αλλά και μερικά από τα νεότερα προϊόντα όπως η γκαζόζα Green Mountain, η Pure Cola (χωρίς καφεΐνη) και το Mad Mojito.

Ο δρόμος προς την επιτυχία όμως δεν είναι ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες κάνουν την εμφάνιση τους προϊόντα μεγάλων εταιρειών αναψυκτικών, εταιρείες που έχουν εδραιωθεί όχι μόνο οικονομικά αλλά και στις συνειδήσεις μας. Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε η Green Cola καθώς προσπαθούσε να αναπτυχθεί ήταν και η αποφυγή της ταύτισής της με άλλες παρόμοιες εταιρείες. « Στις πρώτες δοκιμές που γίνανε για την Green Cola υπήρξε ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών που ομολογουμένως δε γνώριζε πως η Green Cola είναι ένα ελληνικό προιόν αλλά θεωρούσε πως ήταν ένα ακόμη υποπροϊόν της γνωστής αλυσίδας. Τα αναψυκτικά στα super market βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο οπότε το να βλέπει κανείς μια σειρά προιόντων με την επονομασία «Cola», είναι κάτι που ομολογουμένως δε βοηθάει στη διαφοροποίηση του προϊόντος. Χρειάστηκαν αρκετή διαφήμιση και γευστικές δοκιμές στα ίδια τα Σούπερ Μάρκετ για να μπορέσουμε ξεχωρίσουμε τη Green Cola από την αντίστοιχη γνωστή αλυσίδα».

Πως ανταγωνίζεται όμως η Green Cola την Coca Cola και άλλα συναφή προιόντα; «Ομολογουμένως η Green Cola είναι το καινούριο και είναι ένα προϊόν που ξεκίνησε από τη μικρή ελληνική αγορά στην οποία οι παγκόσμιοι κολοσσοί των αναψυκτικών έχουν την παρουσία τους εδώ και πολλά χρόνια. Παρόλα αυτά όμως η αύξηση στις πωλήσεις της Green Cola υπήρξε θεαματική και ενώ το 2012 αποτελούσε το 0,5% της συνολικής αγοράς αναψυκτικών σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φτάσει κοντά στο 8% αύξηση που εξέπληξε ευχάριστα και εμάς τους ίδιους. Εκεί που δεν έχουμε κάνει ακόμα αισθητή την παρουσία μας είναι σε χώρους ιδιωτικής εστίασης, σε περίπτερα και ξενοδοχεία κάτι που βρίσκεται στα μελλοντικά μας σχέδια. Η αγορά αυτή αποτελεί μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς και σε αντίθεση με μεγάλες αλυσίδες με τις οποίες η επαφή είναι πιο εύκολη. Στα μικρότερα σημεία υπάρχουν χονδρέμποροι και υπο-χονδρέμποροι και είναι πιο δύσκολο να υπάρξει επαφή με αυτούς για κυρίως αριθμητικούς λόγους».

2014: Για να καλύψει η εταιρεία την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων της, επεκτείνει την παραγωγή της στο εργοστάσιο Εσπερίδες της Αργολίδας σύμφωνα με τις προδιαγραφές ποιότητας που έχει ορίσει η ίδια η εταιρεία. Ταυτόχρονα ξεκινά και η εξαγωγική δραστηριότητα ενώ η εταιρεία ενσωματώνεται και στη λίστα της Endeavor, που περιλαμβάνει τις εταιρείες για την καινοτομία και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξής τους.

19/8/2016 Ώρα 2:35, γραφεία της Green Cola Company: Με τις εξαγωγές τι γίνεται όμως;

«Η Green Cola εξάγει ήδη σε 20 χώρες του εξωτερικού (Αγγλία, Αυστραλία, Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Εσθονία, Κίνα, Κύπρος, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σαουδική Αραβία Τουρκία, Υεμένη, Π.Γ.Δ.Μ. , Χονγκ Κονγκ). Οι πιο επιτυχημένες από αυτές τις αγορές είναι η Γερμανία όπου υπάρχουν τρία εργοστάσια που εμφιαλώνουν τη Green Cola, η Κύπρος, η Σερβία και προς εκπληξή μας η Σαουδική Αραβία. Λόγω προβλημάτων παχυσαρκίας που υπάρχουν στη χώρα και έπειτα από έρευνες διαπιστώθηκε ότι ένα τέτοιο προϊόν θα μπορούσε να πετύχει στην Αραβική αγορά πράγμα το οποίο και έγινε».

Σχετικά με το μέλλον των εξαγωγών και την παρουσία στην Κίνα η κα. Μητρομάρα απάντησε: «Η επικονωνία στο εξωτερικό γίνεται μέσω αντιπροσώπων που προσεγγίζουν μεγάλα και μικρότερα σημεία όπου διανέμεται το προϊόν. Μερικές από τις πιο δύσκολες αγορές στις οποίες θα θέλαμε να επεκταθούμε είναι η Αμερική και ο Καναδάς και από Ευρωπαϊκές δύσκολες αγορές αποτελούν η Αγγλία και η Ιταλία».« Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά στην οποία η Green Cola έχει μικρή παρουσία κυρίως λόγω του τεράστιου ανταγωνισμού και των εκατομμυρίων προϊόντων που υπάρχουν στην κινεζική αγορά. Επίσης στην κινέζική αγορά υπάρχουν πολλές άλλες γεύσεις του αναψυκτικού της γνωστής εταιρείας που δεν κάνουν την εμφάνισή τους σε άλλες χώρες του κόσμου».

2015: Η Green Cola διαθέτει μια σθεναρή παρουσία στο εξωτερικό. Τόσο η Green Cola όσο και η σειρα BLE βραβεύονται από από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανώτερης Γεύσης και Ποιότητας (ITQT). Η Green Cola Hellas αποκτά μια νέα δυναμική,με την είσοσο στη μετοχικής της σύνθεση του Γιάννη Χήτου. Παράλληλα η εταιρεία λανσάρει την Pure Cola, έναν καινοτόμο σχεδιασμό αυθεντικής γεύσης Cola και εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού.

19/8/2016 Ώρα 2:45, γραφεία της Green Cola Company: Καθώς η συνέντευξή μας έφτανε προς το τέλος της δύο θέματα κίνησαν τη συζητησή μας. Η δύναμη της διαφήμισης και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. «Η Green Cola είχε δύο διαφημίσεις που έπαιξαν στην Ελληνική Τηλεόραση μία το 2015 και μια πιο πρόσφατη ενώ είχαμε διαφημίσεις και στο Youtube. Η διαφορά στην αύξηση των πωλήσεων πριν και μετά την προβολή της διαφήμισης ήταν θεαματική».«To εργοστάσιο στον Έβρο συσκευάζει και σήμερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για μεγάλες ελληνικές αλυσίδες σύμφωνα με τη συνταγή του εκάστοτε εταίρου. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει η ιδιωτική ετικέτα πέφτει στη αγορά λόγω των προσφορών και του ανταγωνισμού από τα μεγαλύτερα brand names. Γιατί να μην αγοράσεις μια προσφορά τύπου «1+1 δώρο» επώνυμης εταιρείας και να αγοράσεις το προϊόν ιδιωτικής ετικέτας που είναι και χαμηλότερης ποιότητας. Ακόμα βέβαια υπάρχει και η μερίδα καταναλωτών που αγοράζει αυτά τα προϊόντα για αυτό υπάρχει και η αντίστοιχη ζήτηση.

2016: Η Green Cola σχεδιάζει τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας εντός των συνόρων της Αττικής για να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στη ζήτηση τόσο της Ελληνικής Αγοράς όσο και γειτονικών χωρών του Εξωτερικού. Και η ιστορία συνεχίζεται…

19/8/2016 Ώρα 3:00, γραφεία της Green Cola Company: Η συνέντευξη φτάνει στο τέλος της. Πριν αποχωρήσω η κα. Μητρομάρα μου προσφέρει μια μεγάλη σακούλα που περιέχει δείγματα από όλα τα προϊόντα της Green Cola για να τα δοκιμάσω. Έπειτα την αποχαιρετώ θερμά όπως και τη γραμματέα και πέρνω το μακρύ δρόμο της επιστροφής κρατώντας μια Green Cola στο χέρι μου.